17.12.2013 Ishrana

8 korisnih saveta za ishranu beba i male dece

ishrana bebea

1. Dojite dete najmanje šest meseci, a ako vam uslovi dozvoljavaju – i do navršene godine! Naravno, nakon navršenih šest meseci, davaćete joj i druge namirnice, ali s dojenjem ne treba prekidati.

2. Do treće godine detetu dajte punomasno mleko, a kasnije pređite na ono sa manjim sadržajem masti (do 1,6%).

3. Majčino mleko sadrži omega-3 masti koje su veoma bitne za razvoj celog organizma deteta. Da biste nakon prestanka dojenja, a nakon prvog rođendana, nadoknadili ove masti u bebinom organizmu, u ishranu svog mališana uvedite namirnice bogate dobrim masnoćama.

4. Nemoguće je izbeći unos zasićenih masti, međutim, moguće je svesti njihovu količinu na najmanju moguću meru, pre svega, izbegavajući da dajete detetu nepotrebne (i štetne!) grickalice i pekarske proizvode.

5. Trudite se da vaš mališan ne konzumira brzu, spakovanu i dugotrajnu hranu. Umesto toga neka jede obroke koje ćete mu vi spremati.

6. Neka se njegova ishrana bazira na proteinskim namirnicama s malo masnoća, kao i na proizvodima od obranog mleka, integralnih žitarica, voća, povrća i mahunarki (boranija, pasulj, grašak).

7. Izbegavajte upotreba putera i margarina prilikom pečenja mesa, ali i inače. Bilo bi dobro da meso pečete na teflonu tek malo premazanim maslinovim ili suncokretovim uljem (dovoljno je dno tiganja premazati kuvarskom četkicom umočenom u ulje).

8. Budite kreativni pri izboru hrane. Svake nedelje koristite druge namirnice za pripremu zdravih obroka za celu porodicu. Budite im DOBAR uzor!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije