11.02.2014 Ishrana

Alergija ili nepodnošenje hrane?

ishrana

Prava alergija na hranu javlja se kada imunološki sistem deteta pogrešno odreaguje na neku supstancu prepoznajući je kao „neprijatelja“. Organizam tada započinje „bitku“ protiv „neznanca“ i reaguje na različite načine.

U retkim slučajevima dešava se da reakcija bude izuzetno jaka (poznata kao anafilatički šok), što predstavlja stanje opasno po život (kikiriki, pčelinji otrov i sl.).

Za razliku od alergije, postoji i stanje koje se stručno naziva „intolerancija“ ili, u prevodu, nepodnošenje određene vrste hrane. Ovde se ne radi o alergijskoj reakciji, već o nezrelosti bebinog sistema za varenje i njegovoj nesposobnosti da svari neku namirnicu.

Postoje i bolesti, poput celijakije ili fenilketonurije, u slučaju kojih je potrebno tokom čitavog života izbegavati kontakt sa određenim namirnicama jer detetovom organizmu nedostaju enzimi koji ih razgrađuju (gluten, neke belančevine i sl.).

Šta ako se pojavi?

Ukoliko je kod vašeg deteta registrovana pojava alergije ili intolerancije na određene namirnice, potrebno je da kontaktirate pedijatra-nutricionistu koji će sastaviti specijalni jelovnik za dete.

On će vam preporučiti visokokvalitetne namirnice potrebne za pravilan razvoj deteta, a izostaviće sve koje škode detetovom zdravlju.

Važno je pratiti sve što dete konzumira, kod kuće ili izvan nje. To znači da morate strogo da vodite računa o svemu što dete jede u vrtiću, kod bake ili na nekom drugom mestu.

Dobra vest je da će se alergija na hranu, pre ili kasnije, povući sama od sebe. To zavisi od stepena razvoja detetovog imunološkog sistema.

Primera radi, u 95 odsto slučajeva alergije na kravlje mleko, bolest se povuče oko treće godine života, a u 85 odsto slučajeva alergija na jaja i ribu povlači se kada dete napuni šest godina.

Izuzetak je alergija na kikiriki koja kod 75 odsto dece ostaje do kraja života, dok se kod 25 odsto obolele dece povlači oko desete godine.

Što se celijakije i fenilketonurije tiče, one se nikada ne povlače, te obolela deca tokom celog života moraju biti na specijalnom režimu ishrane.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije