16.02.2014 Ishrana

Da li znate… od čega se prave mlečne formule?

Pre navršenih godinu dana jedina odgovarajuća hrana za bebu jeste majčino mleko ili veštačka formula. Majčino mleko je apsolutno najbolje, ali su i veštačke formule po svom sastavu sve sličnije njemu.

mlecne formule

Formule se prave od kravljeg mleka, ali visokomodifikovanog, zbog čega sadrže sve hranljive materije neophodne za vašu bebu. Takođe, u procesu proizvodnje iz kravljeg mleka odstranjuju se svi teško svarljivi sastojici, koji mogu da izazovu alergijske reakcije.

Mlečna formula se deli na dve osnovne kategorije. Prvo mleko koristi se u ishrani novorođenčadi do šestog meseca, a nadalje možete nastaviti da je hranite prvim mlekom ili pak da joj dajete obogaćenu mlečnu formulu, koja sadrži veće količine gvožđa, vitamina i minerala.

Formula se obično proizvodi u formi praha koji se meša sa prokuvanom, a potom rashlađenom, vodom. Takođe, u prodaji se može naći i već pripremljena formula u tetrapaku, koja je skuplja.

Sve mlečne formule pružaju bebama neophodne hranljive materije, ali posebnu pažnju treba obratiti na dodatne sastojke:

* Dugi lanac polinezasićenih masnih kiselina (LCPs) koje su važne za razvoj bebinog mozga.
* Nukleotide koji podstiču imunitet.
* Probiotike koji podstiču razvoj „dobrih“ bakterija u probavnom sistemu.

Ukoliko primetite da mlečna formula koju ste odabrali ne odgovara vašoj bebi, posavetujte se s lekarom pre nego što je zamenite nekom drugom.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije