03.12.2013 Ishrana

Ishrana: 4 efikasna pravila za bebe probirače

Studija kojom je obuhvaćeno tri stotine beba probirača uzrasta od osam do 18 meseci pokazala je sledeće: da bi dete zavolelo ili odbilo određenu vrstu hrane, potrebno je da je proba najmanje 15 puta! Drugačije rečeno, nijedna beba ne postaje probirljiva ukoliko jednom ili dva puta ispljune/pojede neku vrstu hrane – za sticanje etikete probirača ili brljavka potrebno mnogo više vremena.

probiraci

Dakle, roditelji su odgovorni za formiranje ukusa svojih potomaka. Razmišljanje po sistemu: „Beba je danas ispljunula spanać. OK, neću joj ga više davati, već ću se opredeliti za povrće koje voli“ vodi u pogrešno formiranje navika u ishrani, odnosno u probirljivost. Osim toga, deca starija od godinu dana odbijanjem određene vrste hrane pokazuju želju za nezavisnošću.

Ukoliko ste u ovoj rečenici prepoznali potrebu svog mališana, pustite ga da je ispolji, ali ne tako što će birati šta će da jede, već tako što ćete mu dati pravo izbora između dva jela. Evo nekoliko pravila kojih treba da se pridržavate ako želite da privolite bebu da jede sve vrste namirnica…

1. Ne odstupajte od svog izbora

Roditelj je taj koji bira vrstu hrane koju će ponuditi bebi, a ona ima pravo da je prihvati ili odbije. Ako vaše dete neće da jede, primera radi, povrće, nemojte mu davati drugu vrstu hrane. Ne brinite, nijedno dete neće namerno trpeti glad samo da bi se inatilo! Poenta je u tome da se držite svog izbora ne menjajući odabrani jelovnik i ne odstupajući od pravila da svom detetu nudite samo zdrave namirnice.

2. Detetov apetit je promenljiv

Zapamtite ovo: najveći probirač može postati alavko i obrnuto. Apetit deteta se menja, kao i njegov ukus. Dešava se da beba koja je uporno odbijala da pojede obrok sa povrćem odjednom počne da tamani blitvu, kao i to da dete koje je jelo kao mećava, odjednom počne da brljavi po tanjiru. Po pravilu, sa porastom bebinih aktivnosti, interesovanja i radijusa kretanja, opada njena želja za hranom. Ako vaše dete uđe u fazu odbijanja klope, ne kljukajte ga na silu, već ga pustite da prvo zadovolji svoje istraživačke potrebe, pa mu tek onda ponudite obrok.

3. Uskladite količinu hrane sa bebinim potrebama

Najbolje vreme za obrok je kada je bebac gladan, a ne ono koje pokazuje sat. Da biste uskladili vreme hranjenja deteta sa njegovim potrebama, beležite kada je i koliko hrane pojelo (ali slasno), pa na osnovu dobijenih podataka napravite raspored hranjenja. Nemojte se rukovoditi pričama drugih majki o apetitu njihovog deteta (koje su, ruku na srce, uvek predimenzionirane), već isključivo potrebama svog.

4. Mnogo toga utiče na apetit

Ako je beba prehlađena, normalno je da će slabije jesti. Ukoliko joj rastu zubići, odbijaće hranu čak i kada je veoma gladna. Kad je boli stomačić, neće hteti da pojede ni omiljeno jelo. Posmatrajte dete, prepoznajte njegove potrebe i zadovoljite ih na pravi način. Primera radi, prehlađenom detetu mnogo više će prijati supica, čaj ili neka druga tečnost nego mesni obrok sa povrćem. Mališan kojem rastu zubići, radije će grickati ohlađene štapiće šargarepe, nego što će žvakati kuvano meso ili hleb.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije