14.06.2014 Ishrana

Ishrana za FIT klince (prema uzrastu)

Deci je od rođenja potrebna zdrava ishrana koja će im obezbediti dug i zdrav život! Evo kako da izbegnete formiranje loših navika i učinite da vaše dete bude i ostane zdravo i fit!

fit ishrana

Loše navike u ishrani te previše brze hrane i slatkiša mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema deteta: gojaznosti, srčanih oboljenja, oslabljene koštane strukture, pa čak i usloviti sklonost ka malignim oboljenjima u kasnijem životu. Obezbedite detetu zdravu ishranu od najranijeg uzrasta, pa možete biti prilično sigurni da će kasnije, kada poraste, nastaviti sa zdravim navikama.

6 meseci

Čvrstu hranu ne bi trebalo davati bebi dok ne navrši šest meseci. Njoj je dovoljno mamino mlekce.

* Hrana koju treba dati bebi: korensko povrće kao što su šargarepa, krompir i mlada keleraba, pošto je ovo povrće mekano, prirodno slatko i lako se vari kada se pripremi kao pire. Prvo voće uključuje jabuke, kruške i bananu.

Kada prvi put dajete bebi novu hranu, neka to bude jutarnji (prepodnevni), a ne večernji obrok.

* Hrana koju treba izbegavati: kravlje mleko, jogurt, jaja, gluten, žitarice (raž, ječam, ovas), med, plodovi mora, koštunjavo voće, so i šećer.

Od 7 do 9 meseci

U ovom periodu razvoj bebe odvija se ubrzanim ritmom, pa je važno da je upoznate sa „jačim“ ukusima i izazovnijim „teksturama“ hrane. Pomešajte ispasirane ili izrendane namirnice sa omiljenim vrstama pirea na koje je beba već navikla. Drugi način za upoznavanje bebe sa novim oblicima hrane jeste dodavanje malo kuvane testenine (najsitnije vrste) u pire.

* Hrana koju treba dati bebi: Meso jer je važan izvor gvožđa. Kombinujte ga sa pireom od korenastog povrća ili sitnom testeninom da bi ga beba što lakše progutala i svarila. Piletina je važan izvor proteina, hrana za rast. Ovsene pahuljice pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i pružaju dugotrajnu energiju.

* Hrana koju treba da izbegavate: so, morski plodovi, meki sirevi, kravlje mleko, med, citrusno i orašasto voće.

Od 9 do 12 meseci

Iseckana i ispasirana hrana sada može da zameni pire.

* Hrana koju treba da date bebi: krompir, šargarepa, krastavac, krompir, celer, tikvice, bundeva, paštrnak, keleraba, zeleno povrće (spanać i blitva). Dajte bebi obareno i ispasirano povrće, a kada bude sposobna da bolje žvaće i guta, uključite i sirovo povrće (šargarepa je ovde favorit). Kuvano meso, naravno, ostaje na jelovniku. Takođe, probajte voće kao što su breskve, kajsije, avokado, trešnje, višnje.

* Hrana koju treba da izbegavate: celo koštunjavo voće (badem, lešnik, orah), veštački zaslađivači, meki i tvrdi sirevi, livene bombone i slatkiši.

Od 12 do 24 meseca

U ovom uzrastu većina beba više ne sisa, tako da će čvrsta hrana u velikoj meri postati važan deo njihovog jelovnika. Upoznajte dete sa čitavim nizom novih namirnica pripremljenih na privlačan način, i podstičite ga da samostalno jede.

Činija cerealija sa mlekom idealan je obrok za početak dana. Ipak, pažljivo birajte cerealije, jer se u većinu stavljaju zaslađivači i aditivi. Najbolje su kukuruzne pahuljice u koje možete dodati sveže ili suvo voće.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije