
Dete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo
Ume biti poprilično frustrirajuće kada dete neće da jede jer ste sigurno zabrinuti da će biti gladno. Otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći. Da...
pročitaj jošDeca koja ne jedu povrće možda to čine usled primalnog instinkta za preživljavanje, tvrdi nova studija.
Doktorka Eni Verc i dr Karen Vin, psihološkinje sa Univerziteta Jejla, napisale su studiju o tome kako se deca ponašaju u blizini biljaka.
One su pratile decu koja se igraju sa različitim objektima i shvatile da deca nisu uzimala prirodne stvari kao što su biljke onoliko koliko su uzimale plastične i metalne objekte.
Deca su mogla da biraju između dve prave bijlke, dve veštačke biljke i dva druga objekta. Eksperiment je pokazao da su deca oklevala kada je bilo potrebno da dodirnu biljke.
One veruju da je ovo ponašanje programirano kod dece od rođenja kako bi izbegla povređivanje ili trovanje od strane biljki ili cveća.
Studija tvrdi da odbrambeni mehanizmi i nagon za preživljavanjem mogu da budu razlog zašto deca ne jedu zeleno povrće.
„Biljke proizvode toksine kako bi se odbranile od opasnih predatora i oni mogu biti štetni pa čak i smrtonosni ukoliko se nađu unutar ljudskog organizma“, stoji u studiji.
Psihološkinje takođe tvrde da ovi odbrambeni mehanizmi mogu biti promenjeni ukoliko deci kažemo da je određena biljka bezbedna za konzumiranje ili neku drugu svrhu.
„Mi ne kažemo da su deca aktivno uplašena od biljaka, već smatramo da kada dete identifikuje neki objekat kao biljku, ono primenjuje odbrambenu taktiku i odbija da je dodirne, što ga štiti od potencijlanih povreda koje biljka može da nanese“, naglašavaju psihološkinje.
Izvor: B92.net
Pogledajte kako možete da pripremite ukusan i zdrav obrok za svog mališana i budete sigurni da on dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne...
pročitaj jošBebama do šest meseci života u ishrani je sasvim dovoljno majčino mleko (ili neka zamena za njega), ali kad napune pola godine, naophodna im je...
pročitaj jošRiba se uvodi u ishranu deteta tek nakon navršenih godinu dana. Pošto sadrži manje masnoće od mesa, riba se lakše vari, te se preporučuje u ishrani...
pročitaj još