Dete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo
Ume biti poprilično frustrirajuće kada dete neće da jede jer ste sigurno zabrinuti da će biti gladno. Otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći. Da...
pročitaj jošJun je mesec kada pijace obiluju mladim povrćem, pa maksimalno iskoristite ovaj period za pripremu ukusnih variva i kašica.
Dešava se da faza uvođenja povrća u bebinu ishranu prođe sasvim „bezbolno“, ali ima dece koja se dugo i žestoko opiru da probaju jela slankastog ukusa. Da biste što lakše uvrstili povrće u jelovnik svog mališana, ono treba da bude ukusno i maštovito pripremljeno.
Nudimo vam nekoliko recepata za pripremanje raznih vrsta sezonskog povrća. Ovako pripremljeno povrće ukusno je i zdravo, pa ćete svojoj bebi, ali i ostalim članovima porodice, obezbediti hranljiv obrok, bogat vitaminima i mineralima.
Sačuvajte vitamine
Povrće je slabo kalorično, ali sadrži obilje vitamina i minerala. Osim toga, celuloza, kojom je takođe bogato, blagotvorno deluje na kontrakcije creva i podstiče probavu. Ako imate aparat za ceđenje soka iz voća i povrća, koristite ga što češće. Te sokove odmah dajte bebi, jer vitamini na vazduhu oksidiraju i gube hranljiva svojstva.
Vitamini nestaju i prilikom kuvanja, naročito vitamin C, koji je veoma osetljiv na visoke temperature. Međutim, pošto se kuvano voće i povrće mnogo lakše vari, bebi ga u početku treba davati samo u takvom obliku.
Zdrava priprema
Pod varivom podrazumevamo prokuvano ili ispasirano povrće. Da biste sačuvali hranljive sastojke u varivu, naročito mineralne soli, oprano i očišćeno povrće prelijte ključalom vodom. Tako se zgrušavaju materije u opnama ćelija, pa se daljim kuvanjem sprečava prelazak hranljivih materija u vodu u kojoj kuvate povrće.
Bolje je da se povrće kuva u slanoj vodi, jer se i tako smanjuje gubitak hranljivih sastojaka. Za bebu do osam meseci svako povrće treba da se sprema u obliku kašice ili pirea, a kasnije, kada beba savlada veštinu žvakanja, povrće može da se ponudi i izgnječeno viljuškom.
Koje vrste povrća su pogodne?
Za početak, opredelite se za kašice pripremljene od povrća slatkastog ukusa (mlada šargarepa, slatki i mladi krompir, tikvice, keleraba). Kad beba prihvati nekoliko vrsta povrća, počnite da joj dajete i druge vrste, otprilike ovim redosledom: karfiol, brokoli, spanać, blitva, grašak, mlada boranija i kelj pupčar. Posle prvog rođendana počnite da dajete detetu sirovo povrće u vidu mešanih salata.
Kako pravilno pripremati povrće za bebu?
* Kuvajte ga u što manje vode.
* Stavite ga da se kuva tek kada voda proključa.
* Kuvajte ga samo onoliko koliko je potrebno da omekša.
* Kuvajte ga u poklopljenom sudu.
* Začinsko bilje (peršun, bosiljak, celerovo lišće, mirođija) dodajte neposredno pred kraj kuvanja.
Autor: Life Content
Nijedna majka ne bi svesno bazirala ishranu svog deteta na velikim količinama slatkiša i namirnicama s visokim procentom šećera. Naprotiv, sve se v...
pročitaj jošOno što je dobro za dete, takođe je dobro i za majku. Poštovanjem prirodnog načina hranjenja deteta – dojenjem pružate detetu najbolju moguću hranu...
pročitaj jošNa samom početku druženja sa novim članom porodice majke nisu sigurne da li je beba dovoljno sisala, pa se pitaju koliko dugo dete treba provesti n...
pročitaj još