14.02.2014 Ishrana

Koje meso je najbolje za bebu?

Meso je veoma hranljivo i vitalni je deo svake uravnotežene i kvalitetne ishrane. Sadrži velike količine gvožđa koje organizam iskorišćava bolje nego ono iz biljnih izvora.

meso

TELETINA: Bogatija je holesterolom od junetine, ali ima više niacina i tri puta više kalcijuma od junetine.

JAGNJETINA: Sadrži važne vitamine i minerale i lako se vari. Dobar je izvor proteina, gvožđa, cinka i vitamina B.

PILETINA: Odličan je izvor proteina, kalcijuma, fosfora, gvožđa i riboflavina. Bebe najlakše prihvataju ovu vrstu mesa ali, pošto nisu svi delovi pileta istog sastava, preporučuje se belo meso. Ono ima 20% manje kalorija i dva puta manje masti od bataka ili karabataka i dvostruko je bogatije niacinom.

ĆURETINA: Ima prednost nad piletinom (20% manje kalorija i oko 75% manje masti, a dvostruko više B vitamina, gvožđa i cinka).

RIBA: Sadrži visokovredne proteine i manje masti od većine drugih vrsta mesa. Osim toga, lako se vari i sadrži dosta cinka i selena koji su potrebni za rast deteta i jačanje imuniteta. Za ishranu beba pogodni su OSLIĆ, LOSOS, ORADA i SKUŠA. Najbolje ih je pripremati na žaru ili ih ispeći u rerni. U ishranu odojčadi uvode se od devetog meseca.

Koliko mesa?

Smatra se da količina mesa koja obezbeđuje dovoljnu količinu gvožđa po obroku iznosi: jedna velika kašika kuvanog crvenog mesa (junetina, jagnjetina), odnosno šest kašika pilećeg belog mesa ili osam kašika kuvane ribe. Pošto meso ne sadrži vlakna, treba ga kombinovati sa pirinčem i kuvanim povrćem.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije