26.11.2013 Ishrana

Kokice i kikiriki mogu biti opasni za malu decu

Kada je reč o maloj deci, kokice mogu biti izuzetno opasna namirnica, kao i kikiriki. Da li ste nekad videli malo dete kako pokušava da se „izbori“ sa kokicama?

kokice

Ne radi se samo o „halapljivosti“ deteta, tj. o tome da malo dete prebrzo jede, već i o tome da kod male dece poklopac između jednjaka i dušnika nije dovoljno sazreo. Zato se vrlo lako dešava da mališani u igri i trčanju aspiriraju ono što im je u ustima, a to može da se završi i tako što s razlogom uspaničeni roditelji dovedu dete koje se guši na ORL kliniku.

Dodatni problem sa grickalicama kao što su kikiriki i kokice je taj što deca obično ne sede mirno dok ih jedu, već trče unaokolo, a uglavnom tako i dođe do nezgode.

Međutim, vaše dete prosto obožava kokice i negoduje ako mu ih uskratite. Šta da uradite?

Jedna varijanta je da ne posustanete pred dečjim plakanjem i da sačekate da malo poraste.

Druga varijanta, ukoliko baš niste u stanju da uskratite detetu nešto što toliko želi, jeste da mu dajete kokice i da se pritom postarate da sedi dok ih jede, i da mu dok ne završi ne dopuštate da puno priča. Tako ćete smanjiti rizik od nezgode.

Možda je u ovom slučaju ipak bolja varijanta da „budete srca kamenog“ i sačekate da dete malo poraste, pa da mu tek onda dopustite kikiriki i kokice – time ipak čuvate i njegov život i sopstvene živce.

Izvor: yumama.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije