09.01.2014 Ishrana

Korisni vitamini iz povrća

povrce

Vitamini su materije korisne za mnoge funkcije organizma – rast i odvijanje kompleksnih biohemijskih procesa u ćelijama, te asimilaciju drugih supstanci kao što su belančevine, masti i ugljeni hidrati. Povrće je bogato sledećim vitaminima:

BATA-KAROTEN – preteča vitamina A, koji je osnova za rast, umnožavanje i obnovu tkiva. Važan je za dobro funkcionisanje vida i imuniteta, te zdravlje kože i sluznica.

Uz to, vitamin A je snažan antioksidans i štiti ćelije od starenja. Ima ga naročito u povrću žute i narandžastocrvene boje kao što su šargarepa, bundeva, tikvice, paradajz i paprika, ali i u povrću tamnozelene boje kao što su spanać i blitva.

VITAMINI B – imaju važnu ulogu u zaštiti tkiva, učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca eritrocita. Vitamini B9 i B12 deluju na funkciju nervnog sistema, čuvaju probavni sistem (naročito creva) pomažući metabolizmu i apsorpciju šećera. Sadrže ih brokoli, artičoke, karfiol i mahunarke.

VITAMIN C – jača imunološke sposobnosti organizma, pomaže u asimiliaciji gvožđa, učestvuje u formiranju kolagena – belančevine koja je neophodna za stvaranje vezivnog tkiva kože. Takođe, ovaj vitamin je i značajan antioksidans.

Vitaminom C obiluju paprika, paradajz i peršun. Budući da je ovaj vitamin termolabilan i toplota ga razara, povrće bi trebalo pripremiti kuvanjem na pari.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije