20.11.2013 Ishrana

Pečurke u ishrani vašeg mališana

Da li zbog njihove neugodnosti i zagonetnosti, roditelji često izbegavaju da uvrste pečurke ishranu deteta. Postavlja se pitanje da li su one nepotrebne, pa čak i opasne namirnice.

pecurke

Preporučuje se uvođenje pečuraka u ishranu nakon prve godine života, naravno postepeno i sa oprezom. Ako dete već ima neku od nutritivnih alergija, stručnjaci preporučuju da se njeno uvođenje odloži posle druge, pa čak i treće godine života.

Sastav

Biološki su slične biljkama, samo bez hlorofila. Pečurke i biljke dele nutritivne karakteristike, kao što su nizak sadržaj jednostavnih ugljenih hidrata i mnogo biljnih vlakana. Sadrže nizak procenat masti i jedini su životinjski izvor vitamina D.

Izbor

Na našim prostorima prisutno je mnogo vrsta pečuraka. Najzastupljenije i najpoznatije, a ujedno najbolji izbor u ishrani vašeg deteta su šampinjoni, bukovače i vrganji. Egzotične i aromatične vrste poput tartufa i šitaki pečuraka izbegavajte i uvodite ih u ishranu tek nakon treće godine života. Kada kupujete pečurke gledajte da one budu čvrste, sveže, neoštećene i pravilnog oblika. Pečurke sumnjivih boja, bliske isteku roka, neprijatnog mirisa , sluzave ili presušene, obavezno izbegavajte.

Priprema

Pre korišćenja ih isperite pod mlazom vode, oljuštite i otklonite tvrde i žilave delove. Nikada ih ne servirajte sirove ili nedovoljno termički obrađene, kako zbog opasnosti od mikrobiološke kontaminacije tako i zbog toga što se teško vare.

Recepti

Pečurke se idealno slažu sa jajima, pirinčem ili tasteninama. Vodite računa pre svega, da ih dobro termički obradite da biste bili sigurni da su skuvane. Dodajte jedno jaje, neko povrće, narendajte sir i omlet za vašeg mališana je gotov. Možete napraviti i namaz od pečuraka kojem ćete dodati malo maslinovog ulja i začine i namazati ga detetu na kiflu ili parče hleba.

Jesen je idelano vreme da se podsetimo pečuraka i njima obogatimo svoju i detetovu ishranu.

Izvor: novolac.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije