08.12.2014 Ishrana

Prelomni trenuci u ishrani vašeg deteta

Kada govorimo o ishrani, u bebinom životu postoje dva prelomna trenutka: u šestom i dvanaestom mesecu. Tada je mamama najteže, jer bebe ili pljulju hranu ili odbijaju da jedu…

prelomni trenuci ishrana

Pre šestog meseca, beba se hrani isključivo mlekom, majčinim ili veštačkim. Takav način ishrane majkama uglavnom ne predstavlja problem, osim u prvih nekoliko nedelja, dok se ne izvešte oko dojenja.

Između šestog i dvanaestog meseca nastupa period kada se bebama postepeno daje i nemlečna hrana i tada, u većoj ili manjoj meri, većina majki nailazi na prepreke.

Kada navrši šest meseci, beba gubi refleks da ispljune gotovo svu hranu koju joj ponudite, osim one tečne – i bolje koordinira pokrete vilice dok žvaće. Sposobna je da ustane i održi glavu u uspravnom položaju.

Da biste zadovoljili njenu potrebu za hranom, nije više dovoljno da joj ponudite samo mleko, bilo da je majčino ili ono veštačko. Primetićete čak i to kako odmerava večeru koju ste pripremli za sebe – a to su znaci da je već spremna za konzumiranje čvrste hrane.

Uobičajeno je da u uzrastu od šest meseci, beba ispljune hranu koju joj prvi put ponudite. Međutim, to ne znači da treba da odustanete od davanja čvrste hrane. Praksa govori da šestomesečna beba (pa bila ona i najtvrdoglavija) prihvata čvrstu hranu nakon 10-15 pokušaja.

U početku joj servirajte malu količinu hrane – jednu kašičicu pirinčanih pahuljica natopite sa četiri kašičice tečnosti. Kako beba savlađuje tehniku žvakanja, tako postepeno zgušnjavajte kašicu.

U početku će vaša beba pojesti pola ili celu jednu kašičicu nove hrane. Nemojte je siliti niti se nervirati zbog toga, već postepeno, polako i smireno povećavajte količinu. Pored toga, nemojte da pripremate veliku količinu hrane, već je prilagodite apetitu i uzrastu deteta.

Kada vaša beba prihvati jednu vrstu namirnica (na primer, pirinčanu ili voćnu kašicu), sačekajte dva-tri dana pre nego što joj ponudite novu. Ovo je važno zbog eventualne pojave alergije, ali i zbog usvajanja pravilnih navika u ishrani.

U početku bi čvrsta hrana trebalo da posluži kao dopuna za mleko, a ne kao zamena za njega. Stručnjaci savetuju da bebu uvek prvo podojite, pa tek onda da joj date čvrstu hranu. Ili, kada dođe vreme za hranjenje, dajte mu prvo flašicu, a zatim nekoliko kašičica kašice.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije