06.01.2015 Ishrana

Probirljivo dete

Pravilna ishrana dece podrazumeva raznovrsne obroke. Roditelj je taj koji bira vrstu hrane koju će ponuditi detetu, a ona ima pravo da prihvati ili odbije. Ne menjajte odabrani jelovnik za decu i ne odstupajte od pravila da ponudite samo zdrave obroke.

foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici

foto: freedigitalphotos.net, David Castillo Dominici

Ishrana beba, ali i dece u kasnijem uzrastu, zahteva veštinu i umeće. Potrebno je mnogo strpljenja, upornosti ali i rešenosti da dete naučimo zdravim navikama.

U jednom istraživanju, učestvovalo je tri stotine beba uzrasta od osam do osamnaest meseci. Bebama su ponuđene različite namirnice više puta. Ohrabruje zaključak: da bi dete zavolelo ili odbilo određenu vrstu hrane potrebno je da je proba najmanje 15 puta. Tačnije, nije probirljivo dete ono koje jednom ili dva puta ispljune neku vrstu hrane. Za sticanje etikete probirača potrebno je mnogo više vremena.

Dakle, ako mislite, moje dete bira hranu, znajte da ste vi odgovorni za to. Vi formirate ukus svog mališana. Ukoliko ne pojede grašak posle drugog nuđenja, a vi kasnije i ne pokušavate da mu ga servirate, neće ga nikad zavoleti. Treba biti uporan i posle nekog vremena ponuditi istu vrstu namirnice.

Pravo vreme za obroke je ono vreme kad je beba gladna a ne kad pokazuje sat.

Pri tom, ne smete da zaboravite, da dete sa navršenih godinu i po dana, pokazuje želju za samostalnošću koja se reflektuje i na ishranu.

O ovom problemu ali i o savetima kako da ih prevaziđete, čitajte u najnovijem broju časopisa Mama i beba.

Izvor: Life Content

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije