18.06.2018 Ishrana

Saznajte koliko beba treba da jede!

Prva misao svake mame je šta će i koliko njeno dete da pojede. Što je dete manje, ova briga je veća. Ali ne treba da se brinete jer dete poseduje sposobnost samoregulisanja tj. jede na osnovu sopstvenih potreba. Čak ni dete koje se hrani veštačkim mlekom ne gubi ovu sposobnost…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Koliko beba treba da jede?

Poštujte, dakle, bebin apetit i ponudite joj dojku/flašicu/hranu svaki put kada je gladna, dozvoljavajući joj da pojede onoliko koliko traži. Ako je proždrljivo isprazni, znači da joj je bila potrebna, ako ostavi polovinu, znači da su mu prethodni obroci bili sasvim dovoljni i da sada želi samo da se zabavlja sa vama. Nemojte odmah da paničite jer će se apetit vratiti verovatno već prilikom sledećeg obroka.

PROČITAJTE I… 3 načina da saznate da li je beba dovoljno sisala

Nemojte da slušate one koji vam govore da detetu ne dajete da jede svaki put kad poželi jer će onda tražiti hranu u svako doba. Zapamtite – vaše dete se ne budi „iz navike“ nego zbog gladi (ili neke druge fizičke potrebe ili smetnje). Ako se vi prilagodite njegovim zahtevima, za kratko vreme će ono uspostaviti svoj ritam i vreme obroka.

Što se tiče učestalosti obroka, međutim, treba voditi računa o vremenu koje je potrebno za varenje: na početku je novorođenčetu potrebno tri-četiri sata da bi svarilo jednu flašicu. Kako meseci prolaze, i kako se porcije budu uvećale, dete će spontano povećati razmak između obroka i njihov broj će se smanjiti.

U principu, dete u prvom mesecu života će imati 6 obroka, od 2. do 4. meseca će smanjiti taj broj na 5, a kasnije sa prelaskom na čvrstu hranu, taj broj će se ustaliti na 4 obroka.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije