Roditelji koji hrane dete isključivo domaćim kašicama često sebi postavljaju pitanje može li se unapred napraviti veća količina i kako ju je pravilno skladištiti.
Domaće kašice moguće je zamrznuti, ali pritom je bitno voditi računa o namirnicama koje smrzavate. Ako su to voće i povrće tretirani pesticidima ipak je bolje detetu poslužiti kupljenu gotovu kašicu, ali ako su vam dostupni domaći proizvodi iz organskog uzgoja, tada je smrzavanje mnogo bolja opcija.
Važno je na kašice jasno naznačiti datum smrzavanja. Voćne i povrtne kašice ne bi trebalo čuvati u zamrzivaču duže od šest meseci, mesne dva meseca, a kašice koje u sebi sadrže izdojeno ili adaptirano mleko najbolje je uopšte ne zamrzavati. Isto tako, vodite računa koje namirnice zamrzavate. One koje se ne preporučuje ponovo podgrevati nemojte ni koristiti na ovaj način. Najbolji primer su spanać i krompir, pa bi kašice s ovim namirnicama uvek trebalo da posluže detetu isključivo sveže.
Kašice je potrebno skuvati, prekriti čistom gazom ili krpom i ostaviti da se ohladi. Potom kašicu rasporediti u kalupe za led, prekriti plastičnom folijom i staviti u zamrzivač. Kada se kašica zamrzne preselite je u kese za zamrzavanje kako bi oslobodili kalupe za slučaj da vam zatrebaju za nešto drugo, a ujedno i uštedeli na prostoru u zamrzivaču.
Ovaj način ishrane trebalo bi praktikovati isključivo kada nemate dovoljno vremena za pripremu sveže kašice koje će uvek biti najzdraviji i najbolji izbor za zdrav obrok vašeg deteta.
Izvor: index.hr
M.G.