So i šećer u ishrani bebe

Mnogi roditelji su u nedoumici da li da zasole hranu koju spremaju za svoju bebu, jer se plaše da je hrana bljutava i da je zbog toga dete neće jesti.

Mala količina soli se može dodati hrani, mada nema potrebe za tim, jer ne znači da će beba zbog toga sve pojesti što ste joj spremili. Od osmog meseca možete dodati začine i biljke ukoliko želite da poboljšate ukus bebi hrane. Takođe, mališani vole ukus jogurta ili pavlake, koji se mogu dodati pireima od povrća.

Da li zasoljena hrana može da bude opasna za bebu?
Beba još uvek ima osetljiv organizam, a bubrezi su najosetljiviji i još uvek ne mogu da prerade veće količine soli. Previše soli koja se dodaje u povrće, voće, mleko osim što može da ošteti bubrege, može i da dovede do povišenog krvnog pritiska, naročito ako u porodici ima neko ko ima probleme sa hipertenzijom.

Koliko soli se sme uneti u toku dana?
U prvih šest meseci života bebi je dovoljno manje od 1 g soli koju dobija iz majčinog mleka ili veštačke hrane, između 7 i 12 meseci dovoljno je 1 g soli, dok je deci od 1 do 3 godine potrebno manje od 2 g soli na dan.

Ukoliko pripremate neko jelo koje se peče u rerni količina soli za čitavo jelo trebalo bi da iznosi između ¼ kafene kašičice i jedne supene kašike. Za supe i druga kuvana jela dozvoljena količina je od ¼ do 1 kafene kašičice, naravno na čitavo jelo, jer nikada ne treba detetu posebno soliti hranu. Takođe, ukoliko pripremate samo za mališana pire ili salatu od povrća nema potrebe da mu posebno dodajete so.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije