14.04.2014 Ishrana

Upomoć, moje dete neće ništa da jede!

Neki mališani odbijaju da pojedu čak i ono što sva druga deca rado klopaju. Zvuči vam poznato? Nemojte paničiti i nervirati se – imamo rešenje!

hrana

Neka deca odbijaju svu hranu koja se jede kašikom, dok neka zadovoljno jedu sve što im se servira, a potom, u određenom trenutku, odbijaju većinu vrsta namirnica i „preživljavaju“ samo na jednoj.

Ukoliko naiđete na čvrst otpor mališana, ne paničite. Prvo, još nijedno dete nije umrlo od gladi zbog odbijanja hrane! Drugo, postoje brojne jednostavne strategije kojima ćete ga privoleti da klopa. Očekujte dozu straha, otpora ili čiste izbirljvosti, naoružajte se strpljenjem i isprobajte ove taktike…

1. Ako ne uspete iz prve

U proseku, potrebno je 15 pokušaja da bi beba prihvatila novu namirnicu. Dakle, ako odbije nešto da pojede prvi put, budite uporni i nastavite da joj nudite istu hranu.

2. Postepeno uvodite nove namirnice u ishranu (jednu po jednu)

Iako želite da beba izvuče korist iz raznovrsne ishrane, nemojte joj istovremeno davati nekoliko novih namirnica. To bi moglo da bude previše za nju i verovatno će odbiti da jede. Mnogo je bolje da postupno uvodite namirnice dečji jelovnik.

3. Birajte pravo vreme

Ako je beba umorna, biće manje spremna da prihvati novi ukus i neće dobro reagovati na vaša nastojanja da je nahranite novom namirnicom. Zato, nemojte joj nuditi novu hanu na kraju dinamičnog dana.

4. Samo mlaka hrana

Temperatura obroka za bebe treba da bude jednaka temperaturi vode za njihovu kupku – mlaka. Ako dete opeče usta na neku hranu, gotovo je izvesno da će dugo odbijati da proba i ostale nove namirnice.

5. Jednostavna hrana je najbolja

Možda smatrate da su kašice za bebu potpuno bezukusne, ali nemojte im ni slučajno dodavati šećer, so ili kocke za supu da biste oplemenili njihov ukus. Bebe vole prirodni ukus hrane.

6. Dve kašičice bolje su od jedne

Iako vam možda to ne zvuči kao dobra ideja, dopustite bebi da sama koristi kašiku. Mnogi mališani uživaju učeći kako se koristi pribor za jelo. Dok se beba zabavlja time kako da koordiniše pokret kojim će prineti kašičicu ustima, vi možete neopaženo da joj stavite još jedan zalogaj u usta.

7. Ako ne može kašičicom, onda sitno iseckajte zalogaje hrane

Hrana iseckana na sitne komadiće koje beba može uzeti prstićima može delovati stimulativno na malog probirljivka da isproba nove ukuse (deca vole da dodiruju stvari). Dopustite bebi da gnječi, razmazuje i, generalno, da se igra hranom, jer će je to podstaći da je konačno stavi u usta. Vodite samo računa o tome da komadi hrane budu mali i budno pratite šta beba radi. Nikada je ne ostavljajte bez nadzora dok jede, zbog rizika od davljenja.

8. Servirajte novu hranu u malim porcijama

Velika porcija nove hrane bebi može biti odbojna. Jedna kašičica na tanjiru najčešće je optimalna količina.

9. Pridržavajte se pravila

Deci mlađoj od pet godina ne smete davati jezgrasto voće zbog rizika od davljenja; sirovi morski plodovi predstavljaju opasnost zbog trovanja hranom; jaja moraju biti dobro skuvana (mogu se dati bebama starijim od šest meseci). Takođe, deci mlađoj od godinu dana nemojte davati morsku ribu, zbog potencijalnog rizika od trovanja olovom, kao ni med koji može sadržati bakterije, uzročnike botulizma.

10. Manje nereda

Osim plastificirane portikle oko bebinog vratića, postavite plastičnu prostirku ispod (visoke) stolice u kojoj beba sedi. Nakon obroka lako ćete oprati sve komade hrane koji su se zadržali na portikli, kao i one koji su pali na pod.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije