12.01.2015 Ishrana

Veganska ishrana dece

Tradicionalna zdrava ishrana dece podrazumeva konzumiranje mesa i mesnih prerađevina. Međutim, u poslednje vreme sve više je stručnjaka koji ističu kako je veganska ishrana mnogo bolja i zdravija, a evo i zašto

foto: Freedigitalphotos.net, by stockimages

foto: Freedigitalphotos.net, by stockimages

Sve hranljive sastojke koje sadrže namirnice životinjskog porekla sadrže i namirnice biljnog porekla.

Potrebno je samo da znate koja namirnica je bogata kojim sastojcima, kako ona utiče na rast i razvoj dece pa novi koncept vegeterijanstva može da zaživi i u vašoj kući.

Najpopularniji i najpoznatiji američki pedijatar dr Bendžamin Spok doskorašnji sledbnik ideje da su namirnice životinjskog porekla od krucjijalnog značaja za zdrav način ishrane kod dece, u poslednje vreme promenio je mišljenje. Naime, on kaže da je vegeterijanska ishrana za decu daleko bolja po mnogo čemu. „Ja više ne preporučujem mlečne proizvode. Neverovatno je koliko manje obolevaju deca koja su odrasla na biljnoj ishrani umesto na mesu. Deca vegani imaju manje problema s težinom, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i nekim oblicima raka“ rekao je popularni Spok.

Veganska ishrana podrazumeva način ishrane čija su osnova voće i povrće ali i žitarice. Mnoge majke, čak i u Srbiji, podržavaju ovakav način zdravog načina života čak i za svoje najmlađe.

Naučna istraživanja širom sveta dokazala su da veganska ishrana ne lišava čak ni mlada bića nikakvih nutritivnih vrednosoti. Naprotiv, ona organizmu daje neophodne sastojke i direktno utiče na zdravlje dece.

Nauka je odavno dokazala da ono što jedemo direktno utiče na zdravlje, pa i zdravlje naših naslednika. Svakodnevno smo suočeni da podacima koji govore sami za sebe – namirnice životinjskog porekla povećavaju rizik od kancera, rizik od raznih srčanih bolesti, utiču na dijabetes, povišen krvni pritisak, a preterana gojaznost svakodnevna je tema.

foto: freedigiralphotos.net, marin

foto: freedigiralphotos.net, marin

Pravilan način ishrane, tvrde stručnjaci, nudi vegeterijanska ishrana. Vegani daleko manje obolovaju od kardiovaskuarnih bolesti, gojaznost je gotovo strana za njih, manje su izloženi visokom krvnom pritisku…

Prekomerna težina kod dece često je povod zašto se roditelji opredeljuju da potpuno promene način ishrane svoje dece. Tek tada se upoznavaju sa svim čarima biljnog sveta.

Pa zašto onda takav koncent ishrane ne priuštima svojoj deci od najranijeg detinjstva? Zato što robujemo predrasudama i teško menjamo ustaljene navike.

Jedna od vodećih predrasuda je to da deca moraju da piju kravlje mleko. Potpuno pogrešno! Da li ste znali da su ljudi jedina vrsta koja pije mleko drugog sisara?

Dakle, nema prirodnog osnova da deca piju kravlje mleko. Kravlji mlečni proizvodi sadrže proteine koji, pogotovo u poslednje vreme, izazivaju ceo niz alergija.  S druge strane, klinička ispitivanja su potvrdila, da kravlje mleko, usled svog složenog sastava, uzrokuje mnoge prehlade, infekcije uva, astmu i bronhitis.

Kravlje mleko sadrži složene masti koje za posledicu imaju intoleranciju na laktoru.

Još jedan veliki plus skoji ide u prilog tome da je vegeterijanska ishrana daleko bolja od mesne je to da deca vegani mnogo ređe obolevaju od kardio bolesti u odnosu na svoje vršnjake koji jedu meso. Nadalje, dijabetes i povišen krvni pritisak su zanemarljivi kod dece vegana u odnosu na istu starosnu dob dece koja jedu namirnice životinjskog porekla.

Čak se i dr Spok značajno osvrće na ovaj podatak i kaže:„Zapanjujuće je to koliko manje obolevaju deca koja su odrasla na biljnoj ishrani u odnosu na onu decu koja su jela meso. Veganska ishrana osmišljena je tako da delo i duh budu zdravi, da se pravilno razvijaju, zato nema nijednog razloga da sumnjate kako će vaše dete biti uskraćeno ukoliko ne jede meso.“

Organizam neke dece odbija mlečne proteine, tretira ih ako nepoznate supstance pa proizvodi dosta antitela za odbranu. Taj proces ne bi bio problem da novonastala antitela ne uništavaju ćelije koje proizvode inzulin što neminovno vodi ka dijabetesu.

Zato dragi roditelji, upamtite, deca kalcijum mogu da dobiju iz povrća kao što je brokoli, grašak, keleraba, pasulj, kukuruz, tofu, sojino mleko, sok od narandže, sušene smokve a ne samo iz kravljeg mleka.

Zanima nas, kakav je vaš stav po pitanu veganske ishrane kod dece? Šta mislite, da li deca gube ili dobijaju ako jedu meso? Da li je i vaše dete vegan i kad ste odlučili da to bude njegov način ishrane? Ostavite svoj komentar:

 

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije