10 supernamirnica za mališane

Kad dođe vreme za uvođenje nemlečne hrane, neka se ovih deset namirnica obavezno nađe u dečjem jelovniku.

Foto: Guliver/Thinkstock

Pre uvođenja novih namirnica u ishranu beba uvek se konsultujte s pedijatrom!

10 BROKOLI
Zeleni čupavi cvetići brokolija zaslužuju da se redovno nađu u bebinom tanjiriću. Ovo povrće je dobro i korisno kako god da se pripremi, ali kad ga ponudite u cvetićima, olakšaćete bebi da samostalno jede, čime će joj obrok biti i zanimljivije iskustvo.
Brokoli pomaže razvoju i jačanju imunosistema jer je bogat vitaminom C, neophodnim saveznikom belih krvnih zrnaca, koja organizam brane od virusa i bakterija. Kako se ovaj nutrijent ne može skladištiti u telu, neophodno je redovno unositi namirnice koje su njime bogate. Pored toga, brokoli sadrži i velike količine vitamina A, korisnog za dobar vid, i vlakana, neophodnih za dobro varenje. Najbolje je da s brokolijem počnete što pre, jer posle desetog meseca bebe postaju mnogo probirljivije.
Savet:
Ako beba rado gricka obarene cvetiće brokolija ali ga odbija u vidu pirea, prilikom pripreme pomešajte ga s korenom paštrnaka radi prijatnijeg ukusa.
Recept:
Vitamin C je termolabilan, pa će se tokom kuvanja izgubiti čak 50% od količine koju sadrži svež brokoli. Umesto da ga duže kuvate, barite ga na pari oko pet minuta. Ako se bebi ne dopada ukus brokolija, dodajte grančicu majčine dušice u vodu u kojoj ga pripremate da biste mu promenili ukus. Možete ga servirati mališanima od šest meseci.

9 AVOKADO
Avokado sadrži preko 20 vitamina, što ga svakako svrstava u superhranu i za odrasle i za decu. Bogatiji je proteinima nego većina ostalog voća, a ovi nutrijenti su posebno važni za izgradnju bebine hrskavice, ishranu kože i jačanje kostiju, ali i za proizvodnju hormona i enzima koji regulišu metabolizam. Odličan je izvor zdravih masti, bebama neophodnih za telesni i mentalni rast i razvoj te za apsorpciju vitamina A. Što je još bolje – bebe ga obožavaju! Blagog je ukusa i vrlo se lako uklapa s gotovo svim ostalim ukusima, pa ga to čini idealnom namirnicom za pripremu bebinih jela.
Recept:
Zahvatite kašiku avokada i pomešajte ga sa zgnječenom manjom bananom. Dobijenu kašicu možete razrediti bebinim uobičajenim mlekom. Ovo je pogodno za bebe posle navršenih šest meseci.

8 CRVENO SOČIVO
Sočivo bi trebalo da se nađe na jelovniku svakog deteta posle navršene prve godine, pogotovo što se brzo i lako priprema. Crveno sočivo je posebno pogodno jer je mekano i kašasto kad se skuva.
Sočivo je odličan izvor energije i folne kiseline, te vitamina B, koji potpomaže stvaranje novih ćelija. Pored toga, veoma je bogato vlaknima, što je važno za razvoj crevne flore i neometan proces varenja, a dobro varenje je najbolji saveznik uvođenja nemlečne hrane kod beba.
Recept:
Pogodno od 12. meseca
Dovoljno za 6 porcija
Sastojci: 1 mala glavica sitno iseckanog crnog luka
100 g seckane šargarepe
15 g seckanog celera
1 kašika biljnog ulja
50 g crvenog sočiva
200 g oljuštenog i iseckanog batata (slatkog krompira)
400 ml nesoljene ili slabije pileće ili povrtne supe, ili vode
Priprema:
Dinstajte na ulju luk, šargarepu i celer oko pet minuta, odnosno dok sastojci ne omekšaju. Dodajte sočivo i batat, a zatim nalijte supu ili vodu. Pustite da provri, potom smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri još 20 minuta. Dobijeno jelo možete i da izblendirate.

7 DOMAĆA JAJA
Jaja su jedna od retkih namirnica bogatih vitaminom D, neophodnim za apsorpciju kalcijuma i razvoj kostiju. Uvek birajte domaća jaja, jer sadrže do 30% više ovog vitamina nego jaja dobijena od koka koje ne šetaju po dvorištu.

Jaja sadrže i devet esencijalnih amino-kiselina, neophodnih za rast kose i noktiju. Takođe sadrže i zdrave omega-3 masne kiseline, koje pomažu razvoj mozga i kognitivne memorije, te kolin, koji pomaže moždanim ćelijama da proizvode neurotransmiter acetilokolin, koji olakšava proces učenja.

Ako ste u nedoumici oko uvođenja jaja u ishranu zbog potencijalnog rizika od alergije, znajte da neka istraživanja pokazuju da ranim uvođenjem alergenih namirnica zapravo smanjujete mogućnost pojave alergijske reakcije, ali ako beba ima ekcem ili u porodici postoje slučajevi alergije na hranu, najpre se posavetujte s pedijatrom.

Recept:
Otopite kockicu putera u neprianjajućem tiganju, a zatim u njega sipajte ulupano jaje s jednom kašikom mleka. Mešajte dok kajgana ne bude gotova. Dodajte jednu kašiku sitno seckanog vlašca i jednu kašiku narendanog parmezana. Sklonite s vatre i mešajte dok se sir ne otopi. Servirajte odmah.

6 POSNA GOVEDINA
U nemlečnu ishranu meso se dodaje po savetu pedijatra. Veoma je bogato gvožđem, a taj mineral bebi je neophodan za stvaranje hemoglobina, koji prenosi kiseonik do organa i mišića. Beba do šestog meseca koristi gvožđe koje je dobijala od mame dok je bila u stomaku, ali posle tog vremena te zalihe počinju da se tope i neophodan je unos namirnica bogatih gvožđem. Čak oko 15% beba posle šestog meseca ima manjak gvožđa u krvi, pa se goveđe meso preporučuje kao najbolji izvor, čak i ako beba ne bude oduševljeno reagovala na malo tvrđu teksturu ove namirnice. Gvožđe iz mesa mnogo se lakše i brže apsorbuje nego ono biljnog porekla, a govedina je posebno bogat izvor ovog minerala. Što je meso tamnije, to je bogatije gvožđem.
Savet:
Za lakšu i bržu apsorpciju gvožđa preporučuje se kombinovan unos s vitaminom C.

Recept:
12. mesec
Aromatizovana govedina sa slatkom paprikom i kajsijama
Dovoljno za 4 porcije
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 glavica iseckanog crnog luka
3 očišćene i na kockice iseckane šargarepe
4 iseckane suve kajsije
1 crvena paprika
1 zgnječeni čen belog luka
150 g nemasne govedine
1 kašika kima
1 kašika korijandera
1 konzerva (400 g) pelata
150 ml vode
Priprema:
Zagrejte ulje u tiganju, dodajte luk, šargarepu, kajsije, papriku i luk. Dinstajte dva-tri minuta, a zatim dodajte meso i začine pa dinstajte sve zajedno. Sipajte pelat, pustite da sve provri, a zatim poklopite i ostavite da se krčka još 20 minuta, odnosno dok meso ne omekša.
Sve zajedno izblendirajte u pire.

5 LOSOS
Ako biste želeli da vam dete više spava, neka što češće jede losos. Losos je jedan od najboljih izvora dugolančanih omega -3 masnih kiselina EPA i DHA. Ustanovljeno je da su niske vrednosti ovih masnih kiselina u organizmu povezane s nižim nivoom hormona melatonina, koji reguliše san, a istraživanja pokazuju da redovno unošenje omega -3 masnih kiselina pospešuje rast i razvoj mozga kod dece, koja kao odrasli pokazuju veću inteligenciju, bolje društvene veštine i manje problema s ponašanjem.
A većina dece zaista voli da jede losos!

Recept:
Losos na pari lako se jede prstićima. Filet lososa stavite u mikrotalasnu pećnicu, dodajte kašiku mleka, struk mirođije i kockicu putera. Poklopite i pecite dva-tri minuta.

4 KIKIRIKI PUTER
Orašasti plodovi se uvode onda kad to savetuje vaš pedijatar, osim ako ne postoje porodični slučajevi alergije na njih. Deca mlađa od pet godina ne treba da jedu cele orašaste plodove, pa je glatki puter od kikirikija bolja opcija, jer je bogat vitaminom E, neophodnim za zdravlje kože i očiju i jak imunološki sistem. Uvek pogledajte sastojke na pakovanju. Kikiriki bi trebalo da je glavni sastojak, a puter ne treba da ima dodate šećere i soli.

Recept:
Važno je da puter bude razređen kako bi se lakše progutao i kako se ne bi zalepio za nepce u ustima. Pomešajte ga s jednakom količinom tople vode i pomešajte. Dete može da ga jede prstićima.

3 BOROVNICE
Ove hranjive bobice veoma su ukusne i beba će ih sigurno voleti, ali ih zgnječite ili prepolovite, da biste uklonili rizik od gušenja. Među brojnim vitaminima i mineralima, borovnice sadrže i vitamin K, magnezijum i kalcijum, ključne hranjive elemente za jake i zdrave kosti. Ali ono što ove bobice svrstava u superhranu jeste antocijanin, pigment plavocrvene boje koji sprečava pojavu bolesti, podiže energiju i doprinosi zdravoj kosi i koži. Svoju boju borovnice duguju upravo ovom pigmentu, a što su tamnije, znači da su njime bogatije.


Recept:
LJUBIČASTA KAŠA
Sipajte 250 ml neobranog mlena u šerpicu i dodajte 40 g ovsenih pahuljica. Dodajte i oljuštenu i izrendanu jabuku, kao i zrelu oljuštenu krušku iseckanu na kockice. Kuvajte na blagoj vatri dok ne provri, a zatim još tri minuta. Dodajte 75 g borovnica i kuvajte još dva minuta. Izblendirajte da dobijete glatku smesu. Podelite obrok s bebom, jer ni odrasli ne mogu odoleti ovoj zdravoj poslastici!

2 ČEDAR SIR
Sir je bogata hranjivim sastojcima, a većina beba ga voli. Čedar je pogodna vrsta pošto ima blag ukus, dovoljno je mekan da se može iseći na komadiće ili izrendati, a lako se kombinuje s drugim namirnicama. Veoma je bogat kalcijumom, neophodnim za zdrave i jake kosti i zube, kao i proteinima koji su ćelijama potrebni za rast i obnavljanje. Sem toga, uz sir ćete detetu lako obezbediti neophodan kalorijski unos, koji posle prve godine iznosi 700 kcal dnevno. Polovina od ovog energetskog unosa treba da potiče iz masti, pa do detetove druge godine uvek birajte punomasne sireve.

Recept:
BRZI SOS OD SIRA
Ovaj sos lako ćete iskombinovati s testeninom ili povrćem. U šerpici na blagoj vatri istopite 15 g putera. Dodajte kašiku brašna i izmešajte u glatku smesu. U to sipajte 150 ml mleka i mešajte dok smesa ne očvrsne. Sklonite s vatre i dodajte 30 g izrendanog čedar sira. Mešajte dok smesa ne postane ujednačena.

1 BATAT (SLATKI KROMPIR)
Korenasto povrće je savršena prva hrana za bebe posle mleka. Od njega ne postoji rizik od alergije, a slatkast ukus čini ga privlačnim većini beba. A ništa nije bolje od slatkog krompira. Ovo povrće je jedan od najbogatijih izvora beta-karotena u prirodi, odnosno crvenonarandžastog pigmenta, koji daju boju i šargarepi, bundevi i dinji. U organizmu se beta-karoten pretvara u vitamin A, a on potpomaže izgradnju jakih kostiju, zuba i tkiva, pospešuje zarastanje preloma kostiju i obnavljanje mišića.

Recept:
ZAPEČENI BATAT
Dovoljno za 4 porcije
Sastojci:
800 g batata iseckanog na kolutiće ili komadiće
2 kašike ulja
1 kašika kukuruznog brašna
1 kašika rendanog parmezana
3 lista žalfije (opcionalno)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Komade batata stavite u pleh preko masnog papira. Dodajte ulje i kukuruzno brašno i izmešajte sve zajedno. Pecite 20 minuta, a posle 15 minuta promešajte i okrenite. Dodajte parmezan i žalfiju i vratite pleh u rernu još tri-četiri minuta, odnosno dok se sir ne otopi.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba.

Novi broj potražite na kiosicma 5. jula!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije