8 zlatnih pravila za ležanje na stomačiću

Pomozite bebi da uživa u vremenu provedenom na stomaku.

MOŽETE POČETI OD PRVOG DANA

Dok su u maminom stomaku, bebe su sklupčane i zgrčene, pa im ležanje u početku uglavnom ne prija. Međutim, ključ uspešnog privikavanja na to jesu majčin dodir, nežnost i postepenost, jer bebi treba vremena da ojača mišiće. Počnite tako što ćete je držati stomakom priljubljenu uz vaše grudi dok ste u sedećem položaju. Zbog nerazvijenih mišića vrata, tek rođene bebe ne mogu same držati glavu, pa je neophodno da im je vi pridržavate.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ipak, beba će od prvog dana u ovom položaju početi da koristi vratne mišiće kako bi podigla glavu u pravcu vašeg glasa i videla vam lice, a kad se zamori, moći će brzo da je osloni nazad na vaše grudi. Kako beba bude rasla i jačala, možete se postepeno naginjati unazad, a dotad će se ona navići na lagani pritisak na stomaku i zavoleti taj položaj, jer će se u njemu osećati bezbedno i ušuškano u vašem naručju.

BUDITE STRPLJIVI
Novorođene bebe imaju nesrazmerno veliku glavu u odnosu na telo. Na glavu novorođenčeta otpada trećina ukupne dužine tela, dok će kasnije na nju otpadati tek osmi deo ukupne dužine tela. Da bi održala glavu u uspravnom položaju, beba koristi dve grupe mišića – sternokleidomastoidne, velike površinske mišiće s prednje strane vrata, i trapezoidne mišiće, koji se protežu od ramena do zadnjeg dela vrata.

Zbog veličine i težine glave, kao i nedovoljne jačine ovih mišića po rođenju, beba ne može držati glavu sama, pa je u prva dva meseca neophodno da joj je vi pridržavate. Ipak, ova „mlitava“ faza ne traje dugo, jer beba svakim danom postaje sve jača i postepeno preuzima kontrolu nad pokretima svoje glave.

PROČITAJTE I… U kom položaju treba da spava beba?

U POČETKU DRŽITE BEBU UZ SEBE
Saveti za bezbedno spavanje kažu da se beba ne poleže u krevet potrbuške, ali nekoliko minuta dnevno provedenih na stomaku, uz vašu blizinu i toplinu tela, pomoći će joj da se lakše navikne na ovaj položaj, koji je dosta koristan za jačanje njenih mišića trupa i vrata.
Lezite na krevet na leđa, a bebu stavite sebi na stomak i grudi, ili sedite na kauč i preko butina prebacite ćebe, kako biste postavili bebu horizontalno preko svojih nogu.

Nemojte stavljati dete u ovaj položaj ako je umorno, plačljivo ili iziritirano, već uvek birajte periode kad je odmorno, mirno i raspoloženo. Ako se oseća prijatno, brže će se navići na ležanje na stomaku, pa će mu prelazak na pod biti lakši i prijatniji. Za ležanje na podu uvek koristite debeli frotir, mekano ćebe ili mekane podne kocke za bebe.

VAŠ GLAS JAČI JE STIMULANS NEGO IGRAČKA
Dok leži na podu, bebi će trebati ohrabrenje, motivacija i zabava da što duže izdrži u položaju na stomaku. Da bi se pridigla na ruke i posegla za igračkom, biće potrebno da prođe još nekoliko meseci, pa u početku nema razloga da je „mamite“ atraktivnim igračkama niti da joj ih kupujete.

Ako je ne može dohvatiti i uzeti, igračka će je samo isfrustrirati. Bebi će u ovom uzrastu najzanimljiviji i najlepši stimulans biti vaš glas i vaše lice. Najbolje će biti da i vi legnete na stomak pored nje, pa da joj pričate ili pevušite. Beba će se instinktivno truditi da se okrene prema vama i da podigne glavu, a zvuk vašeg glasa i blizina lica pružiće joj sigurnost.

GLEDANJE U STRANU JE VAŽNO
Kad beba počne samostalno držati glavu, podstičite je da je okreće na levu i desnu stranu. Pevušite joj pesmice koristeći šake i prste za pokazivanje, na primer, „Ovaj mali prstić“ ili „Pet malih pačića“. Lezite na pod ispred bebe i mrdajte joj prstima i šakama ispred lica. Sigurno će želeti da uhvati svaki vaš pokret.

Foto: Guliver/Thinkstock

LJULJUŠKANJE SMIRUJE BEBU
Ako beba ne voli da leži na podu, postavite je stomakom na svoju ruku. Ovaj položaj često se koristi za smirivanje beba kad ih muče grčevi, ali pomoći će i za njihovo navikavanje na ležanje na stomaku.

Nežno je položite na donji, unutrašnji deo podlaktice, tako da joj se glava namesti u pregib lakta, a zatim je obuhvatite šakom oko prepona. Drugu ruku postavite između bebinih nogu, kako biste je lakše držali. Bebine noge treba da vise s obe strane vaše ruke. Kad osetite da bebu držite čvrsto, nežno je ljuljuškajte. Pokreti će je smiriti, pa će se lakše privići na ležanje na stomaku.

PROČITAJTE I… Za pravilan rast i razvoj- vežbe na stomačiću

LEŽANJE NA STOMAKU POBOLJŠAVA VARENJE
Lagani pritisak na stomak deluje kao stimulativna masaža creva, koja će bebi pomoći da izbaci višak gasova. Najbolji rezultati postižu se ako bebu potrbuške postavite na veliku loptu za pilates, tako da joj ruke budu pružene s prednje strane lopte. Držite je čvrsto dok je na lopti. Veoma nežno i polako kotrljajte loptu pazeći da beba bude bezbedna i zadovoljna. Kad se navikne na ovaj položaj i kad vidite da podiže glavu ili je drži podignutu, kotrljajte loptu i u stranu.

I 10 SEKUNDI JE DOVOLJNO
Možda ćete primetiti da vaša beba uspeva da izdrži na stomaku samo nekoliko sekundi, ali i to je dovoljno za početak. Nemojte je forsirati da ostaje duže, jer rezultat će biti bolji ako na stomaku provede nekoliko puta po nekoliko sekundi nego ukoliko je „terate“ da iz jednog pokušaja postigne što duže vreme. Bebino ponašanje biće vam najbolji pokazatelj kada je dosta.

Ako se samo blago buni, podstaknite je da ostane još nekoliko sekundi, ali ukoliko deluje uznemireno, nežno je podignite ili okrenite na leđa. Svaki kontakt s bebom smatrajte izgradnjom čvrstih temelja. Iako ćete možda biti poneseni željom da beba što pre počne da sedi, ustaje, puzi… pustite je da se razvija svojim tempom, te da što više uživa u vašoj pažnji i posvećenosti. Sve kasnije savladane veštine, poput hodanja i govora, začeće se upravo u periodima provedenim na stomaku, pa dozvolite sebi da i vi uživate u tim trenucima, koji uvek nekako prebrzo prođu.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije