19.07.2011 Moja Beba

Bebino lice kao otvorena knjiga


Vaša beba još uvek ne ume rečima da iskaže šta oseća, ali će vam to saopštiti izrazom svog lica. Evo kako da razumete šta želi da vam „kaže“…

Život svake majke bio bi mnogo jednostavniji kada bi beba mogla da govori ili kada biste imali moć da pročitate njene misli. Zamislite kako bi bilo divno kada bi, umesto da se rasplače, mogla da vam pošalje „mentalnu“ poruku da je gladna, da joj je hladno, dosadno ili da je nešto boli!

Najslađi smešak!
Nema ničeg što može tako da razneži roditeljsko srce kao bebin smešak! Kada ga ugledate (a to se najčešće dešava oko šeste nedelje), rastopićete se kao sladoled na suncu. Tada ćete znati da je beba zadovoljna, sita, srećna, da vas prepoznaje i da se raduje što vas vidi. Doduše, i pre šeste nedelje ćete, s vremena na vreme, primetiti blage trzaje usana koji liče na osmeh. Mada su u pitanju refleksi, oni odražavaju bebino zadovoljstvo i lepa osećanja.

Izraz lica zvani „bu“
Kada je iz bilo kog razloga tužna i nešto joj nije po volji, beba će napućiti svoju drhtavu donju usnicu, izviti obrve i pogledati vas kao da želi da kaže: „A zašto baš ja?“. Takozvana „bu“ faca znači da će beba, ukoliko nešto ne preduzmete da je utešite, u roku od desetak sekundi početi da plače iz sveg glasa. Kako biste to sprečili, utešite je nežnim maženjem i ohrabrujućim rečima.

Neprijatno iznenađenje
Kada čuje iznenadnu buku, tresak ili neki drugi nepoznati zvuk, vaša će beba širom otvoriti oči (čak iako je pre toga spavala), ručice prvo skupiti pa raširiti, a nožice zgrčiti i privući prema stomačiću. Ovakva reakcija zbunjuje roditelje, ali je zapravo znak da se nervni sistem vaše bebe razvija onako kako treba. Radi se o urođenom refleksu koji će nestati oko šestog meseca.

LJutnja i mrzovolja

Verovali ili ne, i bebe umeju da se naljute. Ako primetite da su se vašem detencetu obrazi zarumeneli, obrve izvile, a usta napućila, budite sigurni da nakon toga sledi snažan vrisak. U tom slučaju ustanovite šta je izazvalo bebinu ljutnju i rešite problem (vratite joj igračku ili šta je već potrebno). U protivnom, pripremite vatu za uši!

Umirem od dosade!
Rešili ste da zabavite bebu cupkajući je na kolenima, pevajući joj pesmice i pokazujući igračke… Međutim, umesto da se smeška i sija od sreće, ona okreće glavu od vas i ne želi da vas pogleda. To je uobičajen način na koji beba pokazuje da joj je igra dosadila i da ne želi više da se druži. Ostavite je samu u krevecu sa omiljenim igračkama, a vi iskoristite to vreme da se odmorite.

Gladna sam!
Mlađe bebe veoma glasno plaču kada su gladne i zajapure se u licu. Starije su malo maštovitije u iskazivanju gladi: primetićete da plazi jezik, skuplja usne i cokće. Takvi pokreti ustima znače da je beba gladna i da treba da je nahranite.

Spava mi se!
Beba počne da kenjka, trlja oči i stalno nešto „petlja“ ručicom po licu. Sve ovo ukazuje na to da je vašem anđelku došlo vreme za „nananje“. Odmah uspavajte bebu na uobičajeni način jer, ako nastavite sa aktivnostima i igrom, doći će do faze koja se zove „tri sata nepotrebne buke“.

Čudo neviđeno
Za vašu bebu svet je uzbudljivo mesto puno svakojakih „čuda“. Za nju sve, doslovno sve, predstavlja iznenađenje, počevši od vašeg mobilnog telefona do komšijske mačke. Širom otvorene oči, uzdignute obrve, otvorena usta sa bradicom koja se „obesila“ do poda jasan su znak da želi da „istraži“ nepoznato i da u tome uživa.

Ko? Je l’ ja?
Nakon navršenih šest meseci beba ume da iskaže mnoga osećanja uključujući i ono koje podrazumeva shvatanje „krivice“. Ona ima razvijenu sposobnost da vas šarmira u trenutku kada učini nešto „loše“. Lepljiva kašica od meda završila je, umesto u bebinim ustima, na vašem novom tepihu? Za vas je to katastrofa, a za nju zabava: gledaće vas „ko je l’ ja“ pogledom na koji padaju sve mame (i ne ljute se).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije

Razvoj govora

06.05.2011 Moja Beba

Vaša beba ima toliko toga da vam kaže! Štaviše, uskoro ćete to i čuti iz njenih slatkih ustašaca! Do 6 meseci Vaše novorođenče stiglo je na...

pročitaj još