26.10.2011 Moja Beba

Ishrana beba: Bez muke do uspešnog obroka


Naš mali priručnik pomoći će vam da vreme za ishranu bebe postane čisto zadovoljstvo, a ne bojno polje 🙂

 

Za početak, morate da znate da beba, osim brojnih drugih veština, uči i da jede. Naravno, neće vam biti lako da to prihvatite, kada, kao odrasla osoba možete da smažete čokoladicu u jednom zalogaju, dok je za bebu gutanje svega što je gušće od mleka pravi izazov. Sisanje je instinktivna reakcija, ali čvrstu hranu je mnogo teže progutati. No, nema razloga za paniku. Naš kratak i jednostavan priručnik – pomoć prilikom procene kada da pređete na kašice, kao i kako da hranite dete – učiniće da bez mnogo muke započnete novu fazu u vašem i životu vaše bebe.

PRIPREMA! POZOR! SAD!

Onda, kada je najbolje da bebi uvedete kašice (čvrstu hranu) u ishranu? Prema mišljenju većine stručnjaka, u prvih šest meseci života najkorisnije za zdravlje bebe jeste – isključivo dojenje. Majčino mleko zadovoljava sve potrebe za hranjivim materijama, podstiče razvoj imunološkog sistema i jača bebino zdravlje. Međutim, ponekad nije moguće – zbog različitih objektivnih razloga – pridržavati se ovog „školskog primera“ u ishrani. Neke bebe su gladnije od drugih i brže rastu, pa je raniji prelazak na čvrstu hranu – obično oko četvrtog meseca života – sasvim prihvatljiv. Do tada je bebin sistem za varenje dovoljno razvijen i može pravilino da razgrađuje hranu, čime je i rizik od pojave alergija redukovan. S druge strane, nemojte čekati duže od šest meseci s prelaskom na čvrstu hranu, jer fizički dinamičniji način života uslovljava kod bebe potrebu za većim količinama gvožđa i kalorija nego što se nalazi u mleku.

DA LI JE SPREMNA?

Osim pojačanog apetita, tokom dana ili noći, postoje i drugi znaci koji ukazuju na to da je beba spremna da pređe na čvrstu hranu – ona pokušava da uzme hranu sa vašeg tanjira ili iz vaše ruke i netremice posmatra vaša usta dok jedete. Bebe jasno pokazuju da su zainteresvane da jedu i počinju ustima sve više da istražuju svet oko sebe (naravno, to znači da će sve što vide stavljati u usta!) Ali, bez obzira na znake koje ste uočili kod vaše bebe, ona pre prelaska na čvrstu hranu mora da kontroliše pokrete glave, da se ne bi zadavila. Dakle, ako ste procenili da je vaša beba spremna za veliki korak, kako treba da započnete novu fazu u njenom životu? Pa, velikim osmehom! Razumljivo, osim toga, biće vam potrebna i odgovarajuća „oprema“ – kašičice, činijice, dečje čaše i kašice. Ipak, podjednako važno, ako ne i važnije, jeste da budete pozitivni. Mnogo pre nego što beba bude razumela šta joj govorite, ona će „čitati“ izraze vašeg lica, vaše raspoloženje i reakcije. Imajući to u vidu, male su šanse da će vreme za obrok biti ugodno ukoliko beba oseti vašu nervozu i napetost. No, ako se budete osmehivali i veselo joj pričali, ona će shvatiti da je vreme za kašicu prava zabava.

SAMO POLAKO I STRPLJIVO!

OK, priznajemo da tečna kašica od pirinča, ili vodenasto voće ili povrće ne izgledaju baš kao gastronomska poslastica, ali prvi kontakti sa hranom više su saznajni nego nutritivni proces. Dok je bebina hrana bila isključivo mleko, ona je bila naviknuta da jezik potiskuje napred kako bi mogla da sisa (iz dojke ili flašice). Zato će na isti način postupati i kada joj ponudite kašicu – potiskivaće hranu iz usta. Potrebno je nekoliko pokušaja da beba shvati koji pokreti jezika obezbeđuju zadržavanje hrane u ustima, kao i gutanje. Na početku, biće dovoljno kašičica-dve kašice, jednom dnevno, da beba uvežba tehniku žvakanja i gutanja. Neka taj trenutak za vežbu bude onda kada ste i vi i beba najopušteniji. Eksperti preporučuju da to radite otprilike kada je vreme za spavanje. Ipak, vodite računa o tome da beba ne bude previše umorna, jer u tom slučaju neće imati snage da jede, niti previše gladna da ne može da se smiri i shvati da će joj hrana pomoći.
Takođe, pokušajte da bebi date kašicu na sredini mlečnog obroka – tada neće biti previše gladna da bi protestovala, niti previše sita da odbije da otvori usta. Na početku, napunite kašičicu samo do jedne četvrtine i njen najtanji deo nežno uvicite između usnica. Ako je beba spremna da jede, više će otvorti usta kada joj naredni put prinesete kašičicu.

PRVE KAŠICE… I NADALJE

Kada je reč o zdravoj ishrani vaše bebe, vi ste za to jedina odgovorna osoba. Ako ste započeli da hranite bebu čvrstom hranom nakon što je ona navršila četiri meseca života, onda je kašica od pirinča sa bebi mlekom primeren prvi obrok, jer je prepoznatljivog ukusa. Osim toga, probajte i voćne i povrtne kašice (piree) – od jabuka, krušaka, šargarepe i krompira.
Od šestog meseca života bebi možete da dajete namirnice iz četiri osnovne grupe – mlečni proizvodi, skrobne namirnice (testenina i cerealije), meso, riba i mahunarke. Međutim, nove namirnice morate postepeno da uvodite – jednu vrstu na svaka tri ili četiri dana. Na taj način, uočićete (eventualne) alergijske reakcije na potencijalne uzročnike.

OVO MOŽE DA SAČEKA…

Kada je reč o alergijskim reakcijama, neke vrste namirnica rizičnije su za bebe od drugih, pa je najbolje da izbegavate da ih dajete bebi dok ne navrši godinu dana. To su uglavnom citrusno voće, jaja, proizvodi sa pšeničnim brašnom, jagode i riba. Takođe, tokom prve godine života bebi ne bi trebalo da dajete ni med, jer postoji, mada retko, rizik da sadrži bakterije koje kod beba izazivaju botulizam. Iako se stručnjaci slažu da je gotova hrana za bebe dovoljno hranjiva i zdravstveno bezbedna, ipak je bolje i sigurnije da sami spremate kašice. Tako ćete uvek tačno znati šta vaša beba jede – i u higijenskom i u nutritivnom smislu.
Na početku, beba će pojesti možda tek kašičicu kašice, pa je najbolje da zamrznete pripremljeni obrok u posudi za kocke za led, i da odleđavate samo količinu potrebnu za obrok.

ŠTA SA OSTACIMA?
Ako beba ne pojede ceo obrok (iz činijice, ili iz teglice), nemojte da čuvate ostatke. Na hranu će se preneti enzimi iz pljuvačke sa kašičice, što će kreirati pogodnu sredinu za razmnožavanje bakterija. Pripremljenu hranu za bebu ulijte u veću posudu, a potom iz nje odvadite onoliko koliko je potrebno za jedan obrok, i to čistom kašikom. Potom pokrijte posudu sa hranom i odložite je u frižider (do 48 sati). Nakon otapanja zamrznute hrane, uvek je dobro podgrejte. S druge strane, nikada nemojte ponovo da zamrzavate otopljene namirnice i opet podgrevate hranu za bebu.


PROBIRLJIVA BEBA

Iako su vaše namere najbolje na svetu, i beskrajno ste strpljivi, na početku nove faze ishrane za vašu bebu treba da očekujte da neće baš sve ići glatko. Zapravo, hrana će joj biti interesantnija ako je razmaže po celom licu, stolu ili podu. Ako vam tako počne, pauzirajte nekoliko dana pre nego što joj ponovo ponudite kašicu. Prinuda, upornost i borba, zaista nemaju nikakvog smisla. Pratite reakcije svoje bebe, sledite njenu dinamiku i nakon nekoliko nedelja ona će biti spremna da pojede tri obroka dnevno, kao i gušće, sadržajnije kašice. Kada bebe napune šest ili sedam meseci, mogu da sede i kontrolišu pokrete glave – spremne su i da nauče da žvaću. Nedostatak zuba nije problem, jer su bebine desni dovoljno tvrde da usitne krupnije grudvice hrane. Tada možete pasirane namirnice da zamenite istinjenim i umućenim obrocima. Takođe, ovo je vreme da u bebin jelovnik uključite i sitno isečene komadiće hrane, koje može da uzima prstićima. Beba će nesumnjivo biti oduševljena mogućnošću da sama uzima tanke kolutiće banane ili štapiće blago kuvane šargarepe. Dajte joj i kašičicu u ručicu, da bi postepeno učila da se služi njome, a vi je hranite drugom kašičicom. Ovako je mnogo lakše, videćete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije