23.02.2018 Moja Beba

Bezazlene promene na bebinoj koži

BEZAZLENE PROMENE NA BEBINOJ KOŽI

Kada novorođenče dođe na svet, njegova koža nije čista i ružičasta kao koža beba ”starih” nekoliko meseci. Evo o kakvim promenama je reč…

Sasvim laički odgovor glasi: do trenutka rođenja beba je živela u jednoj, a onda nastavlja život u drugoj, sasvim novoj, sredini, pa je period adaptacije na novonastale uslove neminovan. Međutim, ono što najviše pada u oči svakako je izgled kože novorođenčeta.

Koža tek rođene bebe je nežna, svetloružičasta, a za vreme života u maminom stomaku prekrivena je beličastim masnim premazom (verniksom). Taj sloj najdeblji je između 30. i 37. nedelje trudnoće.

Kod dece rođene na vreme, verniksom su prekriveni i zaštićeni samo najosetljiviji pregibi kože na vratu, u predelu pazuha i prepona. Posle rođenja deteta, pre prvog kupanja, verniks se uklanja sa bebine kože brisanjem sterilnim bebi uljem, dok se njegovi ostaci ispiraju sapunom i toplom vodom.

HEMATOMI I PETEHIJE

Prolaskom kroz porođajni kanal ili vađenjem bebe carskim rezom može doći do pojave hematoma i petehija, odnosno, manjih ili većih potkožnih krvarenja. Hematom je krvni ugrušak koji izgleda poput…

NASTAVAK POTRAŽITE U NOVOM BROJU MOJE BEBE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije