21.09.2011 Moja Beba

Čime „nahraniti“ bebin mozak

Svi znamo koliko je zdrava ishrana važna za zdravlje i pravilan razvoj deteta. Ali, da li ste to ikada dovodili u vezu sa razvojem bebinog mozga? Ako niste, sada je pravo vreme da saznate nešto o tome… Da li ste znali da se tokom prvih meseci bebinog života mozak najbrže razvija? Doslovno rečeno, ćelije mozga novorođenčeta „bujaju“ iz časa u čas, čineći ga sve složenijim i savršenijim. Setite se, kada ste stigli iz porodilišta, vaša je „veknica“ samo sisala i spavala. Međutim, samo nedelju dana kasnije, ona može da okrene glavicu, ali i da posmatra vaše lice… Neće proći mnogo vremena, a vi ćete ugledati i njen prvi osmeh – onaj koji se nikada ne zaboravlja! Sve te „akcije“ posledice su desetina hiljada procesa koje se odvijaju u bebinom mozgu…. Šta se dešava unutra? Kada biste mogli da zavirite u glavicu tog sićušnog bića, iznenadili biste se koliko je unutra „frkovito“ i užurbano. Ćelije mozga razmnožavaju se neverovatnom brzinom, međusobno se povezuju, stvarajući „mostove“ koji služe za prenos informacija. Ako bismo uporedili brzinu rada mozga novorođenčeta i odrasle osobe, bilo bi slično poređenju najnovijeg modela „ferarija“ sa najstarijim modelom „juga“! Koliko će beba intelektualno napredovati, umnogome zavisi od naslednih faktora, ali ne treba zanemariti i uticaj ishrane u tom procesu.

1. Čudotvorno majčino mleko

Mleko iz maminih grudi prava je blagodet za razvoj bebinog mozga. Ono je bogato nezasićenim masnim kiselinama koje hrane ćelije mozga, stimulišući ih da se brže povezuju. Ukoliko iz bilo kojih razloga niste u mogućnosti da dojite, opredelite se za mlečnu formulu. Većina industrijski proizvedenih formula obogaćena je nezasićenim masnim kiselinama, koje su po sastavu slične onima iz majčinog mleka.

2. Moćno gvožđe

Gvožđe je od vitalnog značaja za pravilan razvoj mozga. Budući da zalihe ovog minerala u bebinom organizmu traju šest meseci, nakon ovog uzrasta treba ih nadomestiti „konkretnom“ hranom. Dobri izvori gvožđa su zeleno lisnato povrće (spanać, blitva) i crveno meso (junetina i jagnjetina). Da bi se gvožđe što bolje apsorbovalo, potreban je vitamin C (narandža, paradajz). Dovoljno gvožđa ima i u integralnim žitaricama, sušenom voću i pilećoj džigerici. Preporučujemo: ćufte od mlevenog junećeg mesa, sos od celog paradajza i varivo od blitve.

3. „Pametni“ ugljeni hidrati

Bebin mozak se ne odmara ni kada ona spava. On tada „sabira“ utiske i „pretvara“ ih u znanje. Da bi se taj proces neometano odvijao, mozgu je potrebno mnogo energije. Najbolje „gorivo“ za rad mozga nalazi se u ugljenim hidratima, a njih ćete naći u žitaricama, hlebu, pirinču, testeninama, voću i povrću. Izbegavajte „slatke“ ugljene hidrate koji se nalaze u kolačima i slatkišima. Preporučujemo: kašica od zobenih ili pirinčanih pahuljica obogaćena mlekom i izgnječenom bananom

4. Snaga proteina

Da bi se informacije unutar mozga brzo i efikasno prenosile, u bebinu ishranu potrebno je uvesti belančevine. One su bogate amino kiselinama koje sadrže hemikalije, poznate kao neurotransmiteri, bez kojih je razmena informacija među moždanim ćelijama i suviše usporena. Naše telo ne može da skladišti proteine, pa ih je potrebno unositi hranom. Stoga u bebinu ishranu, počevši od sedmog meseca, treba se da se uvedu mahunarke (soja, boranija, sočivo), sve vrste mesa osim svinjskog, beli sir i riba. Belance jajeta nemojte da joj dajete do navršenog prvog rođendana. Preporučujemo: Tvrdo kuvano žumance pomešano sa kašikom belog sira.

5. Fantastična riba

Sve vrste ribe jesu zdrava hrana, ali je plava riba najbogatija omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilan razvoj i funkcionisanje mozga. Nutricionisti preporučuju najmanje dve porcije ribe nedeljno, počevši od sedmog meseca života. Preporučujemo: Fileti oslića sa pireom od spanaća i izgnječena sardina sa pirinčem i šargarepom.

6. Mnogo tečnosti

Nakon što beba prestane da sisa i pređe na čvrstu hranu, treba povesti računa o količini tečnosti koju popije. Dokazano je da deca koja ne uzimaju dovoljno tečnosti imaju lošu koncetraciju i mnogo su razdražljivija od one koja dnevno popiju bar pola litra tečnosti. Opredelite se za flaširanu vodu, voćne čajeve i sokove bez šećera.

7. Nezaobilazna B grupa

Vitamini i minerali su veoma korisni za rast. Međutim, kada je reč o bebinom mozgu, za njega su najdelotvorniji oni iz B grupe. NJih ćete naći u integralnom hlebu, bananama, cerealijama, pasulju, zelenom povrću i mleku. Preporučujemo: Pire od pasulja sa pečenom pilećom džigericom.

8. Okrepljujući san

Sve što smo nabrojali povoljno utiče na razvoj bebinog mozga, ali bez kvalitetnog sna, ova priča ne bi imala mnogo smisla. U prvih mesec dana, novorođenče uglavnom spava, a kasnije se smenjuju intervali budnog stanja i sna. Važno je da do trećeg meseca uspostavite pravilan ritam spavanja, jer od toga zavisi kakav će san dete imati u starijem uzrastu.

Časopis „Moja beba“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije