COLIEF – POMOĆ BEBI I MAMI U PRVIM DANIMA KOD KUĆE

Prvi dani sa bebom u kući su velika promena za celu porodicu, bebu i mamu. To je i period izuzetno brzog rasta i sazrevanja tela i svih organa beba, naročito mozga,sistema za varenje i imunog sistema.

Brižni roditelji će svakodnevno imati nedoumice i brige da li je dete dovoljno jelo,da li je dovoljno toplo obučeno, da li je dovoljno spavalo, šta poslušati od brojnih saveta koji dobijaju svakodnevno…

Jedna od preporuka pedijatara u prvim danima života je i primena vitamina D3 . Istraživanja ukazuju da je prevalenca nedostatka  vitamina D u Evropi  između 50 i 60%, a u severnoj Evropi raste i do 90%. Ono što posebno zabrinjava je visoka prevalenca nedostatka vitamina D kod trudnica koja se kreće između 70 i 100% u Evropi.

Našem organizmu je potreban vitamin D kako bi apsorbovao kalcijum  koji je glavni mineral neophodan za zdrav i pravilan razvoja i rast kostiju. Bez vitamina D u organizmu može doći do razmekšanja kostiju (u ekstremnim slučajevima do rahitisa) što vodi do smanjenog rasta, deformacije kostiju, učestalih fraktura kostiju i zglobova, bolova u leđima i nogama. Osim toga, nedostatak vitamina D povezuje se i s nastankom srčanih bolesti, karcinoma, multiple skleroze, dijabetesa, autoimunih poremećaja…Gotovo svaka hronična bolest može se povezati s nedostatkom ovog vitamina u organizmu.

Simptomi koji mogu ukazivati da dete ima nedostatak vitamina D

  • svrab i probadajuću bol u kostima
  • stalno oznojeno čelo jedan je od najranijih znakova nedostatka vitamina D u organizmu, koji ukazuje na upalni proces u kostima lobanje
  • kosti postaju mekanije i krhkije, a rezultat toga je deformacija kostiju od kojih su najčešće: zakrivljenje kičme, iskrivljene noge, zadebljanja na zglobovima i gležnjevima, problemi s razvojem karlice i nedovoljan razvoj lobanje
  • nastanka karijesa odnosno do problema sa zubima,deca kojoj nedostaje vitamin D često imaju više karijesa i problema s mlečnim zubima
  • niži rast od svojih vršnjaka jer kosti ne dobijaju sve što je neophodno za pravilan rast i razvoj
  • oslabljen je imuni odgovor i kod dece i kod odraslih te se kod njih često razvijaju respiratorne infekcije i prehlade

Kako sprečiti nedostatak vitamina D u organizmu?

Najbrži i najprirodniji način sticanja vitamina D jeste  izloženost sunčevoj svetlosti kod kojeg je oprez jako važan i ono što studije pokazuju, sve češće nedovoljan. Pedijatri zato propisuju kapi vitamina D3  u propisanoj dnevnoj dozi od 400 IJ od rođenja deteta do navršene prve godine života, a sve više u zemljama Evropske unije do navršene treće godine života.

Colief vitamin D3 sadrži 400 IJ (preporučenu dnevnu dozu) u 5 kapi. Colief vitamin D3 sadrži 600 kapi što je dovoljno za četiri meseca suplementacije.Bezbedan za primenu od rođenja.

Sem nadoknade vitaminom D u prvim danima sa bebom mogu se pojaviti i crevni grčevi kao razlog roditeljske brige, neispavanosti, nedoumice.

Sve bebe plaču,ali one koje neutešno plaču duže od tri sata tokom dana ,a pri tome su zdrave,uhranjene, dobro napreduju ,pomislimo da imaju crevne grčeve ili infantilne kolike.

Crevni grčevi su bezazleno i prolazno stanje, koje se javlja kod svake pete bebe bez obzira na pol,da li beba doji ili se hrani mlečnom formulom.Nešto su češći kod prvorođene i prevremeno rođene dece.

Obično počinju kad beba napuni dve-tri nedelje i mogu trajati do kraja četvrtog meseca.

Osnovni simptom crevnih grčeva je konstantan,bezrazložan plač najizraženiji u kasnim popodnevnim satima.Bebe sa kolikama podižu glavu,savijaju kolena prema trbuhu,crvene se u licu, prave grimase i ispuštaju gasove.Grčevi se pogoršavaju nakon hranjenja, mogu se javiti i u toku hranjenja, pa beba prekida obrok.Grčevi mogu prouzrokovati i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja.

Colief Infant Drops kapi za bebe sadrže enzim laktazu , glicerol i vodu.

100 % su prirodan preparat koji na lak i brz način olakšava varenje mleka i deluje na uzrok crevnih grčeva kod beba.Colief kapi razlažu laktozu ( mlečni šećer) u mleku i sprečavaju sekundarnu razgradnju laktoze u debelom crevu usled koje se stvaraju gasovi i grčevi kod beba.Colief kapi su bezbedne za primenu od rođenja i kod prevremeno rođenih beba.

4 kapi Colief u mleko pre svakog podoja/obroka i beba će mirno spavati.

Colief kapi su kapi sa preporukom lekara, farmaceuta i mama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Voli me nežno

28.05.2009 Moja Beba

Od trenutka rođenja, vaša beba uči veštine komunikacije i interakcije sa drugim ljudima. Na tom putu, osvojiće brojna srca! OD ROĐENJA DO 6. MES...

pročitaj još