Da prelazak na čvrstu hranu ide „k’o od šale“!

Ovaj vodič predstavlja potpuno nov način prelaska na čvrstu hranu – zahvaljujući njemu, vaše dete zavoleće da jede sve namirnice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko se vaša beba nalazi na uzrastu između šestog i 12. meseca, spremite se za veliku promenu! Zašto? Zato što je sada savršeno vreme da uvedete dete u čarobni svet hrane. Stručnjaci tvrde da deca tokom ovih šest meseci najlakše prihvataju nove ukuse, te da su najspremnija da istražuju svet čvrstih namirnica.

Postoji više razloga za to. S jedne strane, dete ubrzano raste, pa je njegov organizam „programiran“ da traži što veću i raznovrsniju količinu hranljivih sastojaka. S druge strane, vaša beba se nalazi u oralnoj razvojnoj fazi, pa njeno čulo ukusa „traži“ da bude stimulisano i da istražuje.

Da bi prelazak na čvrstu hranu bio uspešan, biće potrebno da u ceo proces uključite i igru. Jedino tako ćete omogućiti detetu da radi ono što mu je prirodno na prijatan, njemu primeren način. Akcenat mora biti na tome da detetu ponudite što raznovrsniju hranu, različitih ukusa i tekstura, te da uživate gledajući ga kako je otkriva. Time što ćete hraniti i njega i njegovu radoznalost omogućićete mu da izgradi ljubav prema zdravim i ukusnim namirnicama.

Zaboravite na sve što ste dosad čuli. Stari trikovi i tehnike više ne „rade“ posao. Vreme je da se zabavite.

Foto: Gulliver/Thinkstock

PRSTIĆI ILI KAŠIKA?
I jedno i drugo! Zlatna sredina je u ovom slučaju najbolji izbor. Neka hrana biće prikladna za uzimanje prstićima, a neke namirnice moraćete da pretvorite u kašu. Kada uvodite čvrstu hranu u bebin jelovnik igrajući se, dozvolićete bebi i sebi da birate šta vam najviše odgovara – u nekim slučajevima daćete detetu barenu jabuku iseckanu na kriške, a nekad ćete je spremiti u vidu kaše. Najvažnije je da beba uživa, a i vi s njom.

OPUSTITE SE!
Pre nego što počnete s igrom, morate se upoznati s nekim osnovnim pravilima.

URADITE DOMAĆI
Postoje namirnica koje deca ne smeju jesti dok ne napune godinu dana. Zato je neophodno da se dobro informišete (putem časopisa, knjiga, interneta ili konsultacija s pedijatrom), kao i da napravite spisak potencijalno opasnih namirnica (koštunjavo voće, soja, med, kravlje mleko, belance, morski plodovi, riba…), onih koje vaše dete ne bi trebalo da konzumira pre navršene prve godine.

Pored navedenog, morate naučiti da pravite razliku između situacija kada se dete zagrcne (zvuk je glasan, praćen kašljem, tako da sve izgleda dramatično, ali beba najčešće izbaci sadržaj) i kad počne da se guši (nije u stanju da proizvede zvuk jer mu hrana blokira disajne puteve, pa mu morate pomoći da izbaci hranu koja je izazvala gušenje).
DRŽITE SE MEKANOG
Vaša beba može imati zub ili dva, ali će ona tokom žvakanja i dalje koristiti jezik i desni. Zato joj pasirana hrana najviše prija. To ne znači da sve treba da pretvarate u kašu. Hrana koju ste prethodno obarili i koju beba može držati svojim prstićima takođe je odličan izbor za dohranu. Važno je da namirnice isečete na komade tolike veličine da ih dete može uhvatiti prstićima. Takođe, sve mora biti toliko mekano da ga dete može zgnječiti svojom rukom.

POČNITE JEDNOSTAVNO
Kada odlučite da u bebin jelovnik uvrstite čvrstu hranu, nemojte komplikovati. Izaberite namirnicu koja se lako sprema i za koju verujete da će se bebi svideti. Dovoljno će biti da izgnječite bananu viljuškom ili da napravite pire od barene breskve i jogurta. Bebin glavni izvor hranljivih sastojaka i dalje će biti mleko, pa zato ne brinite – već se zabavljajte.

NEKA VAS BEBA VODI
Ukoliko i vi spadate u grupu roditelja koji stalno brinu da li njihova beba dovoljno jede, vreme je da prestanete. Posmatrajte dete. Ukoliko zatvara usta, okreće glavu ili gura hranu od sebe, znači da je sito i da mu hrana nije potrebna. Poznati američki nutricionista Elin Seter ističe da su roditelji odgovorni za to šta će dete jesti, kada će i gde će jesti, ali da dete odlučuje o tome hoće li i koliko će jesti. I zato – pustite bebu da vas vodi!

Foto: Guliver/Thinkstock

NASTAVITE S MLEKOM
Uvođenje čvrste hrane ne treba da promeni vaš dotadašnji ritam davanja mleka. Bebi će ono i dalje biti glavna hrana, međutim, s vremenom će se situacija menjati, pa će ga beba sve manje piti, da bi do kraja prve godine svela broj podoja ili flašica na dva.

KAKO I KADA POČETI
Oko šestog meseca starosti – beba će biti spremna za upoznavanje s čvrstom hranom. Kako bude širila jelovnik, tako će joj trebati sve manje mleka, ali bi ono trebalo da bude zastupljeno u ishrani bar do kraja prve godine.

PRVIH NEKOLIKO DANA
Dajte bebi da jede čvrstu hranu jednom dnevno, najbolje u prvoj polovini dana (da možete pratiti eventualne reakcije), i to jedan do dva zalogaja – čisto da oseti novi ukus. Odaberite samo jednu namirnicu, onu koja je lagana za spremanje i ne nosi rizik od alergijske reakcije. Možete probati s pasiranom bananom, obarenom i pasiranom šargarepom ili slatkim krompirom izmešanim s malo mleka koje beba inače pije (ni slučajno nemojte koristiti kravlje mleko). Na taj način daćete detetu priliku da se počne polako upoznavati s novim okruženjem, da uči kako se sedi na stolici za hranjenje, da manipuliše kašikom i gura ruke u tanjir.

DRUGA NEDELJA
Nastavite isti ritam hranjenja, pa na svaka tri dana uvodite po jednu novu namirnicu primerenu šestomesečnoj bebi.

TREĆA NEDELJA
Sada možete povećati broj „čvrstih obroka“ na dva, te praviti jednostavna jela kombinovanjem nekoliko namirnica koje je dete dosad probalo. Ne zaboravite da mu uz obroke ponudite da popije malo vode. Ukoliko je vašoj bebi dosad više odgovaralo da jede kašikom, počnite kašicama dodavati i komadiće veoma mekane hrane.

ČETVRTA NEDELJA
Vaša beba je dosad probala mnogo namirnica, tako da možete početi da pripremate hranu prema jednostavnim receptima. Neke recepte namenje bebama možete iskoristiti i za celu porodicu.
Jedino o čemu morate voditi računa jeste da uvedete:
– meso do pete nedelje
– mekanu hranu koju će dete jesti prstićima do devete nedelje
– mlevene ili pasirane namirnice do 13. nedelje

PRONAĐI ME
Da li se vaša beba raduje svaki put kada se igrate igre sakrivanja? U tom slučaju uživaće i ako počnete da sakrivate hranu. Prevrnite tri prazne neprovidne plastične čaše na bebin tanjir, a zatim ispod jedne od njih sakrijte komadiće kuvane hrane, pa izazovite bebu da otkrije gde je.

NEKA ZABAVA POČNE!
Kada kupite novu igračku, sigurno nećete učiti dete kako da se igra njome! Isto je i kada ga učite da jede. Pustite ga da istražuje! U želji da oseti hranu svim svojim čulima, ono će koristiti usta i ruke, gledaće je i mirisati. Sigurno će pokušati da zgnječi hranu i razmaže je po prstićima. Tokom ovih otkrivačkih aktivnosti osetiće svu lepotu hrane i početi da se upoznaje s novim ukusima na najinteresantniji mogući način. Neka vas ne čudi što će se prvi susret s novom namirnicom verovatno završiti samo na ispitivanju (većina mališana promulja hranu po ustima pa je ispljune).

Već naredni dan poželeće i da je proguta. U ovom periodu bebe najviše uče kopirajući ljude koji ih okružuju, pa je zato dobar trik da joj „ukradete“ koji komadić hrane iz tanjira i s uživanjem ga sažvaćete i progutate (ovde je potrebno malo glume, jer čak i ako ne uživate u kuvanim jabukama, to vaša beba ne sme primetiti). Na samom početku izbegavajte da joj dajete čvrstu hranu van porodičnih obroka. Ukoliko beba bude aktivno učestvovala u ručku svih članova porodice, pre će poželeti da i sama počne „klopati kao velika“. Sve vreme pratite šta joj prija, koja hrana najviše okupira njenu pažnju i šta je čini srećnom. Na temelju toga servirajte obroke i smišljajte kako ćete je animirati.

LAGANI POČETAK
Ukoliko je vašoj bebi potrebno duže vreme da se prilagodi nečem novom, i ako se samo uz vašu podršku može osećati sigurno, kada njoj spremate pire – i sebi servirajte nešto što ćete jesti kašikom. Dok jedete, njenom kašičicom zagrabite malo pirea i dajte joj je u ruke, a zatim polako počnite jesti svoj obrok, pokazujući joj kako. Sigurno će probati da vas kopira.

SLATKO UMAKANJE
Ako je vaša beba samouverena „krofnica“ koja sve voli da radi samostalno, onda je najbolje da joj pripremite pire i uz njega stavite hranu koju će moći da hvata prstićima. Zatim joj pokažite kako da umače „hranu za prstiće“ u pire i „liže slodoled“. To mogu biti komadići mekanog voća koje će umakati u jogurt, ili bareno povrće koje će „obmotati“ pire krompirom. Kada usavrši tehniku i razvije svoj jelovnik, servirajte joj domaće riblje štapiće i pire od graška.

SAMO POLAKO!
Bez obzira na to kakvog je karaktera vaša beba, najviše će uživati kada aktivno provodi vreme s vama. Zato je gledajte, pričajte s njom i interesujte se za ono što radi – i ona će biti srećna. Odnosite se prema njoj kao da je vaš omiljeni „partner“ za stolom – i trudite se da vam obroci budu oblik porodičnog okupljanja i druženja. Uključite i bebu u „ćaskanje“, te odgovarajte na njena „gugutanja“ i „govor“. Biće urnebesno!

ZASPOSLITE PRSTIĆE
U uzrastu između šest meseca i godinu dana – vaša beba postajaće sve jača. Gradiće svoje motoričke veštine i bivati sve samostalnija. Biće joj prirodno da koristi prstiće kako bi izvodila sve komplikovanije pokrete. Zato je što više podstičite da istražuje prstima i manipuliše hranom.

STISKANJE BANANE
Kada iseckani komadić banane pritisnete po sredini, on se rascveta na tri dela koja su laka za hvatanje i koja nisu klizava. Dajte bebi da pokuša to da uradi. Ne samo što će tako jačati prste već će morati i da pazi i na koji način treba da stisne bananu, što je odlična vežba za koordinaciju pokreta „oko – ruka“.

HVATANJE ZRNA GRAŠKA
Vaša beba biće kao hipnotisana dok kažiprstom i palcem bude pokušavala da uhvati parčiće hrane. „Pinceta hvat“ veoma je važan za njen motorički razvoj, pa joj zato treba omogućiti da prstićima što ćešće hvata zrna graška ili kockice šargarepe. Ponekad joj olakšajte tako što ćete staviti komade boranije ili nekoliko većih kocaka bundeve.

NARENDAJTE
Još jedan način kako da aktivno uposlite bebine prstiće jeste to da joj date da se zabavlja naredanom hranom. Čak će i vama biti smešno da je posmatrate dok joj kroz prstiće klize „špagete“ belanceta, jabuke ili cvekle, a ona (još uvek nespretno) pokušava da ih uhvati.

DAJTE JOJ KAŠIKU
Kad god planirate da ponudite bebi „jelo na kašiku“, obavezno joj dajte i da samostalno drži pribor. Nekad će želeti da kopira vaše pokrete i da se sama hrani, ali će je mnogo češće samo premeštati iz ruke u ruku ili lupkati njome dok je vi budete hranili. U svakom slučaju – razvijaće koordinaciju pokreta.

NEKA POLIŽE PRSTIĆE
Fina motorika ne razvija se samo pomoću „hrane za prstiće“. Često će biti sasvim dovoljno da napravite pire i pustite dete da umače u njega prste, te liže hranu s njih.

BUŠENJE OVSENE KAŠE
U uzrastu od sedam meseci nema ništa bolje od osećaja koji pružaju prstići zaronjeni u ovsenu kašu. Vaša beba će se odlično zabavljati dok bude umakala svaki prstić u kašu i pravila rupice u njoj. Pre serviranja obavezno proverite je li se kaša potpuno ohladila, kako se mali „kopač“ ne bi opekao kada „bućne“ prst duboko u nju.

HRANITE SVA BEBINA ČULA
Do sedmog meseca bebino čulo vida usavršiće se do te mere da će videti gotovo isto dobro kao i vi. Aktivno će istraživati svet oko sebe putem čula dodira, mirisa i sluha, te je dobro da tokom jela iskoristite ovu njenu radoznalost i istraživački duh.

PROČITAJTE I… Da li da kupujete ili kuvate kašice?

DELITE UTISKE
Dok pripremate hranu, dajte bebi da je miriše i dodiruje. Kada spremate tvrdo kuvano jaje, pokažite joj kako se lupa i ljušti ljuska, a zatim joj omogućite da oseti glatko, mekano belance pod prstima. Neka se upozna s različitim mirisima i teksturama. Bilo da je reč o pomorandži, limunu ili belom luku, uključite bebu u to tako što ćete joj pokazivati kako se namirnice pripremaju i kakav im je miris.

Foto: Thinkstock

TOPLO – HLADNO
Dajte bebi da oseti različite temperature. Vodite računa o tome da to ne budu ekstremi, kako se beba ne bi povredila. Na topao (ne vruć) omlet ili palačinku možete sipati hladan jogurt i pustiti dete da istražuje.

ZAČINITE
Napravite voćni pire i razdelite ga u tri odeljka posude za led. Jednom delu dodajte mrvicu/ dve (ni slučajno više) cimeta, a u drugi umešajte malenu kap esencije vanile. Dajte posudu za led bebi kako bi istraživala različite začinske mirise i ukuse. Narednog dana možete eksperimentisati s nekim drugim začinom, ali uvek uvodite samo po jedan. I prethodno se konsultujte s pedijatrom o tome koji su začini dozvoljeni vašoj bebi.

OBOJTE
Na jedan deo detetovog poslužavnika sipajte gomilicu kuvanog griza, a pored toga stavite pire od crvenog voća. Pokažite malom „Pikasu“ kako da meša boje prstićima. Biće mu zabavno i ukusno.

PRIČAJTE!
Iako vaša beba još uvek ne zna da govori, ona razume veoma mnogo. Uvek joj objašnjavajte šta jede – bilo da je u pitanju slatka jabuka, mekana riba ili klizave špagete.

PROČITAJTE I… Vodič za uvođenje čvrste hrane

MEŠAJTE TEKSTURE
Neka se na bebinom tanjiru zajedno nađu mekani štapići šargarepe i pire od graška, ili cvetovi karfiola i pasirani paradajz. Možete čak i istu namirnicu servirati u dva oblika – bareni brokoli i pire od brokolija.
KONTRASTI BOJA
Izgnječite kuvano žumance i sipajte ga preko pirea od spanaća, a zatim dodajte tome kašiku jogurta gustoj supi od tikvica ili pospite griz voćem. Ovo će ostaviti divan vizuelni utisak na vašu bebu.

PROMENITE MESTO
Nemojte ograničavati obroke samo na trpezariju ili kuhinju, te insistirati na tome da se mora jesti uvek na istom mestu. Napravite piknik u parku, organizujte ručak pod šatorom u dvorištu, ili bar okrenite bebinu stolicu da ima drugačiji pogled na prostoriju u kojoj jede. Prijaće joj promena.

UZIMAJTE SEZONSKE PROIZVODE
Sezonske namirnice uvek pružaju najbolje uživanje, imaju najlepši ukus i najbogatije su hranljivim materijama. Zato će i vašoj bebi mnogo više prijati jeftine sezonske trešnje nego preskupo grožđe iz plastenika.

UKLJUČITE U TO I ZVUKOVE
Ne razmišljamo previše o tome kako neka hrana zvuči. Zar ne? Međutim, kada imate moćni udarački intrument poput kašike, onda će pire, kuvani brokoli i plastični tanjir moći da proizvode najrazličitije zvukove. Kakav orkestar!

IGRE UPARIVANJA
Izaberite nekoliko namirnica i dajte ih detetu da ih sortira prema boji. Na jednoj gomili mogu završiti spanać, brokoli i boranija, a na drugoj šargarepa, slatki krompir i bundeva. Možete mu pomoći tako što ćete na poslužavnik staviti jedan zeleni i jedan narandžasti tanjir, kako biste olakšali sortiranje.

SAZNAJTE I… Bitne činjenice prilikom uvođenja čvrste hrane

PRIČAJTE O HRANI
Jedan od najlakših načina da učinite hranu zanimljivom jeste da pričate o njoj. Jednostavnim jezikom i uz malo gestikulacije objašnjavajte detetu kako hrana stiže do stola: „Ovo je krompir. Rastao je u jednoj lepoj bašti, ispod zemlje. Celu zimu je prespavao. Onda je došlo proleće i mali krompirko je poslao svoje zelene stabljike da upoznaju sunce. Zatim su se pojavili i listovi, koji su voleli da se ljuljaju na vetru. Kada je krompir dovoljno porastao, došao je zemljoradnik i iskopao ga iz zemlje. Zatim ga je spakovao u kamion s ostalim krompirima i… brm-brm doneo ga do pijace, gde smo ga mi i kupili.“

IGRAJTE SE ZAJEDNO
Napravite humus i izdelite ga na tri dela. Prvom delu dodajte kuvanu cveklu, kako bi humus posato crven, a u drugi sipajte spanać kako biste dobili zelenu boju. Isecite kuvano povrće na štapove (ili uzmite šargarepice), a zatim napravite semafore, stavljajući na svaki štap crveni, žuti i zeleni humus. Možete početi da vozite „kola“ od brokolija po tanjiru, a cilj je da na svakom semaforu gricnete jedan deo semafora ili vozila.

PROBUDITE MAŠTU
Zabodite drvo brokolija u zemlju krompir-pirea, pa neka boranija „ptica“ preleće ovaj divni pejzaž. Pričajte priču o šašavoj zelenoj ptici koja uči da leti, ali joj nešto ne ide, pa se svaki put zabije u drvo ili pogrešno uleti u nečija usta.

BUDITE KREATIVNI
Uradite nešto neočekivano s hranom. Napravite leptira od dva tosta – odstranite koricu, a zatim svaku sredinu isecite u obliku krila. Između toga stavite šargarepu, a onda pozovite dete da umače prstić u pire od povrća i pravi leptiru tufne.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije