01.03.2018 Moja Beba

Devet stvari koje vaša beba obožava

Saznajte u čemu vaša beba najviše uživa…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Mamino lice

Kada vaše novorođenče ne spava, ostatak vremena uglavnom provodi gledajući u vas. S obzirom na to da beba vidi na svega 20–30 cm, to je taman razdaljina između vašeg lica i mališana kada ga hranite. Već sa dva meseca beba prepoznaje vaš lik i na vašu pojavu reaguje osmehom. Zanimljivo je da beba u početku prepoznaje vaš oblik glave, frizuru, bradu, a tek kasnije vaše oči, nos, usta.

Bez što možda mislite da vas vaše novorođenče ništa ne razume, pričajte mu što više uz odgovarajuću gestikulaciju. Postavljajte mu pitanja i odgovarajte, pravite smešne face, podižite obrve i pratite kako vaša beba na to reaguje. Većina će prvo posmatrati, a zatim i pokušati da imitira pokrete.

2. Jarke boje

Roditelji često za mališane biraju svetle, pastelne boje za garderobu, igračke, posteljinu… Međutim, istraživanja su pokazala da bebe vole i uživaju u jarkim bojama, a posebno u crvenoj, ljubičastoj, plavoj.
Ovo se odnosi na bebe od 3-4 meseca, jer pre toga ne vide boje, već samo blede obrise.

3. Muziku

Mališani prosto obožavaju zvuk zvona i muzičkih igračaka (naročito one što se okreću iznad kreveca). Zanimljivo je da već u najranijem uzrastu deca pokazuju naklonost ka određenoj vrsti muzike, dok im neki taktovi smetaju. Takođe, bebe rano pokazuju imaju li osećaj za ritam, pa neke prave pokrete potpuno u ritmu muzike, dok se druge pokreću bez ikakvog takta.
Ono što ipak svi mališani vole je da stvaraju svoju muziku, za početak je to zvečka, a kasnije i prvi muzički instrumenti.

4. Stariju decu

Glavni razlog zašto su bebama starija deca (oko 3 godine) zanimljiva je taj što još uvek imaju visok (piskav) glas koji im veoma prija. Takođe, ono čime ih dodatno osvajaju su pokreti i emocije, ali i zbog toga što su još uvek mali i samim tim sličniji njima.

5. Dodir (maženje, golicanje)

Bebe uživaju u dodiru, a posebno u masaži i golicanju, jer im na taj način pružate dodatnu pažnju. Masaža bebama veoma prija, dok ih golicanje zabavlja i oduševljava. Između četvrtog i šestog mesec na dodir reaguju smeškanjem i smejanjem.

6. Daljinski upravljač

Dete obično pokazuje interesovanje za daljinski upravljač negde od 16. meseca, kada se trudi da imitira vaše postupke. Zabavno mu je da pritiska dugmiće raznih oblika i boja i da posmatra šta se to dešava kada on pritisne neko dugme.
Osim daljinskog, mališanima su veoma interesantni i mobilni telefoni koji svetle, zvone, kada se pritisnu, a još veći izazov mu predstavlja onda kada zna da to ne sme da se dira.

7. Životinje

Životinje imaju neverovatan efekat na bebe. Ukoliko imate kućnog ljubimca, dete oseća da ga vi volite, pa oseća da je bezbedan. Takođe, većina roditelja kada vidi psa ili mačku na ulici oduševljeno će pokazati detetu na životinju. Beba oseća da je živo biće uzbudljivije nego igračka, jer su njegovi pokreti nepredvidivi, zabavni i jednostavno uživa da posmatra i igra se sa njim.

8. Igre skrivanja

Igra skrivanja je jedna od najzabavnijih igara za bebe. Pre 8. meseca, mališan misli da kada ste se sakrili da ste otišli i da više niste tu. Međutim, sa 9-10 meseci deca znaju da ste tu, nestrpljivo čekaju da se pojavite ili vas traže. Vremenom beba čak sama inicira ovu igru, sakriva se stavljajući ruke na oči ili se krije iza stvari sa namerom da vas iznenadi

9. Svetlucavi nakit

Svetlucave stvari privlače pažnju deteta, naričito minđuše koje vise, ali i ogrlice. Nakit se presijava na svetlu i beba ne može da odvoji pogled, čak pokušava i da ga dohvati. Ovakve reakcije su moguće već od četvrtog meseca, pa budite pažljivi, jer u ovom periodu beba ispituje predmete stavljajući ih u usta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije