bol u toku dojenja
10.03.2023 Dojenje

Bol u toku dojenja: Da li je uobičajen i kako ga sprečiti?

U periodu odmah nakon porođaja sasvim je normalno da osetite bol u toku dojenja. Osim u grudima možete osećati i bol u materici nakon što se mleko ispusti iz dojke. To je znak da se vaša materica smanjuje.

U prvim danima od porođaja sasvim je normalno da vaše grudi budu natečene jer se povećava i količina mleka u njima. Ukoliko dojite bebu na svaka 2 do 3 sata, vaše  grudi ne bi trebalo da budu preterano natečene. Ukoliko je dojenje ređe, preopterećenje može dovesti do bolnih grudi, ali i infekcije dojke. Ukoliko beba ne postiže da izvuče svo mleko koje vaše grudi obezbeđuju, koristite pumpice.

Bol u toku dojenja

Kada beba pravilno vuče mleko, mama oseća nelagodnost samo na nekoliko trenutaka.

Ukoliko osećate veću nelagodnost tokom dojenja, prestanite sa dojenjem i promenite položaj u kome držite bebu kako bi ona lakše vukla. Prsten oko vaše bradavice bi trebalo da bude u ustima vaše bebe. Ukoliko beba nije dobro nameštena, možete imati veći bol. Takođe, može doći do bolnih i ispucalih bradavica. Osim toga, možete razgovarati i sa lekarom kako biste bili sigurni da nameštate bebu pravilno i da je sve u redu.

Najčešči uzroci bola:

Zapušen mlečni kanal je jedan od uzroka bola u toku dojenja.

Bol se javlja u predelu dojke, a postoji mogućnost da ćete osetiti kvržicu ispod kože na mestu gdeje kanal zapušen. Kako biste rešili ovaja problem i ublažili bol, istuširajte se toplom vodom i postavite tople obloge na to područje. Masirajte područje više puta dnevno i dojite bebu. Bebinu bradu postavite tako da bude usmerena ka začepljenom delu. To pomaže da se područje što pre isprazni. Nekoliko puta dnevno koristite pumpicu za izmlazanje da biste izvukli začepljeno mleko dok nežno masirate područje.  Ako kvržica ne nestane u roku od nekoliko dana ili ako se pojavi povišena temperatura, bolovi i crveni pečati, pozovite svog lekara.

Mastitis ili zapaljenje dojke

Ukoliko imate bol u grudima, primećujete crvenilo i tvrd predeo na dojci, postoji mogućnost da imate mastitis. Neke žene imaju povišenu temperaturu. Ukoliko posumnjate na mastitis, veoma je bitno da se javite svom lekaru. U međuvremenu redovono cedite mleko iz dojki. Nekada masititis zahteva lečenje antibioticima.

Gljivična infekcija

U bebinim ustima može se razviti gljivična infekcija zbog koje su joj uglovi usana beli i žućkasti. Osim toga mogu se javiti mrlje na usnama, jeziku i unutar obraza. Putem dojenja, infekcija se može preneti na vaše dojke i izazvati bol u grudima u toku dojenja ili nakon dojenja. Gljiivičnu infekciju možete primetiti ako su vam bradavice ispucale, svrbe, peku, ljušte se, imaju osip i crvenilo. U ovom slučaju takođe treba da se javite lekaru.

Obrnute i ravne bradavice

Kada žene imaju obrnute bradavice, odnosno bradavice koje ne vire već su okrenute ka unutra, ili ravne bradavice može doći do težeg dojenja. Razgovarajte sa medicinskim stručnjakom koji će vam reći da li postoji način da pomognete sebi.

Kako ublažiti bol u toku dojenja?

U toku dojenja

Dojite prvo na strani koja je manje bolna i menjajte položaj. Potrudite se da bebu namestite dobro kako bi joj bilo lakše da vuče mleko. Ukoliko je dojenje previše bolno, pokušajte sa pumpicom za izmlazanje. Postoje i štitnici za bradavice koji možda mogu da vam pomognu, ali koristite ih samo uz savetovanje sa stručnim licem. Na kraju dojenja izmasirajte bradavice koje na sebi imaju mleko i ostavite ih da se suše na vazduhu.

Nakon dojenja

Između dojenja masirajte bolno područje. Utoplite upaljeno područje ili toplom vodom ili  toplim oblogama. Pijte dosta tečnosti. Konsultujte se sa lekarom ukoliko vas boli više nego ranije ili ukoliko ste zabrinuti.

Bol u toku dojenja je normalna pojava, ali ipak treba voditi računa o tome da ne dobijete upalu ili neki drugi problem. Uvek se konsultujte sa lekarom sa uvođenje nove terapije.
Jovana Jevtić

Tetiana Mandziuk/ GettyImagesPlus

još iz kategorije