kako lečiti upalu grudi
13.05.2022 Dojenje

Kako lečiti upalu dojki?

Upala grudi može da bude izuzetno bolna, ali postoje jednostavni načini na koje možete da ublažite bolove i, uopšte, simptome mastitisa. Ako niste sigurne da li imate upalu grudi, proverite ovu listu simptoma: Kako prepoznati mastitis?

Kako ublažiti upalu grudi?

Oblozi od kupusa

Oblozi od listova kupusa mogu vam pomoći da smanjite upalu i olakšate izmlazanje viška mleka. Nakon podoja, operite grudi. Izaberite nekoliko većih listova svežeg kupusa, istucite ih čekićem za meso i potom ih stavite direktno na dojke. Preko listova kupusa postavite najlon i potom obucite grudnjak ili top, ako su vam grudi jako bolne. Menjajte obloge često. (Pročitajte i: Noćna mora zvana mastitis)

Masaža grudi

Kada su vam grudi upaljene, veoma je važno da ih potpuno ispraznite, kao biste sprečili da neki mlečni čep postane središte bakterijske infekcije. Ponekad, grudvice i bol ne dozvoljavaju da izmlazanje teče glatko. Pre nego što počnete da se izmlazate, blagim pokretima izmasirajte grudi i to tako što ćete prevlačiti prstima od upaljenih mesta ka bradavicama. Nemojte pritiskati!

Izmlazanje pod mlakim tušem

Ako su grudi već toliko upaljenje da ni pumpica ne uspeva da vam pomogne, probajte ručno da izvučete višak mleka, i to najbolje dok ste pod toplim (ali ne i vrelim!) tušem. Topla voda će opustiti vaše telo. Blago izmasirajte dojke, a potom stavite šaku neposredno iznad areole, tako da je palac na gornjoj strani dojke, a ostali prsti na donjoj strani. Kada ste namestili prste u pravilan položaj, izvodite pokrete tako što ćete istovremno dojku blago gurati nadole i pritiskati je ka bradavici. Nakon što mlaz izađe, popustite pritisak, ali ne uklanjajte prste. Ponavljajte postupak sve dok napetost u grudima ne popusti.

Bebi nudite upaljenu dojku

Da, to će biti bolno, ali je najprirodniji način da se osigurate da će dojka koja je napeta i puna čvorića biti brzo i u potpnosti ispražnjena. Beba je gladna i njeni pokreti će biti brzi i jaki, pa ćete se relativno lako osloboditi napetosti. (Proverite i: Kako sprečiti mastitis)

Nosite udoban grudnjak

Ni po koju cenu nemojte nositi grudnjak koji vam je mali dok dojite, jer to može biti jedan od uzroka budućeg mastitisa. Ovo je posebno važno kada su dojke već pod upalom. Grudnjak treba da pruži podršku grudima, ali ne sme da ih seče ni u jednoj tački. Izbegavajte grudnjake sa žicom, radije izaberite one s ojačanjem ispod korpi i debelim bretelama. Pripazite da vam se grudnjak ne useca u grudi na prevoju ispod miški. Ako vam grudnjak smeta, opredelite se za čvršći top.

Dojite redovno

Sada nije vreme da prestanete s dojenjem, niti da produžavate vreme između podoja. Ukoliko beba nije gladna, a osetite da su vam dojke već prilično pune – izdojte se sami! Prepunjavanje grudi samo će pojačati upalu. Istovremeno, morate povesti računa o tome da ne upadnete u zamku da bebi češće nudite grudi nego dosad, jer će se u tom slučaju količina mleka koje nadolazi povećati.

Kremice za dojke

Obavezno lečite ragade (sitna otšećenja na dojkama) čim se pojave, jer je svaka ragada mesto na kome se potencijalno može razviti bakterijska ili gljivična infekcija. Na našem tržištu postoje kremice koje sprečavaju sušenje i pucanje bradavica. Raspitajte se kod svoje partonažne sestre za preporuku.

Soda bikarbona

Čišćenje dojki rastvorom sode bikarbone, istim onim kojim čistite bebina usta od soora, poštedeće vas potencijalne gljivične infekcije. Ovo je obavezno za mame čije bebe već imaju kandidu u ustima. Dovoljno je da grudi prebrišete ovim rastvorom jednom dnevno, posle podoja.

Andrey Zhuravlev/gettyimagesplus

još iz kategorije