Hajde da puzimo!

Da li se vaše dete sprema da počne da puzi? Evo kako mu možete pomoći….

Od prvog dana vaša beba pokušava da nauči da pomera telo kako bi stigla do željenog cilja. Čim to postigne, život za nju više neće biti isti. Ovo je veliki razvojni skok, jer beba će konačno biti sposobna da samostalno istražuje svet oko sebe. Od tog momenta – ona će ići u pravcu bilo čega što joj privuče pažnju, što će biti period kada ćete početi da upoznajete karakter svog deteta i otkrivate njegova interesovanja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Mogućnost da otkriva i istražuje doneće detetu mnogo novih znanja, veština i izazova – od razvoja prostorne orijentacije, preko upoznavanja sopstvenog tela, pa do razvoja logičkog mišljenja i učenja putem rešavanja problema.

Dok vaša beba bude učila da puzi (bilo tako što se odguruje na guzi ili tako što se kreće kao komandos), postoji mnogo toga što vi možete uraditi kako biste joj pomogli. Možete se igrati s bebom, ili je podsticati na aktivnosti čiji je cilj razvijanje određene grupe mišića. Zahvaljujući tome, ona će lakše i brže savladati puzanje i kretanje. I ne zaboravite da se smejete i da se zabavljate.

PUSTITE DA SE DESI!
#1 NAČIN DA POMOGNETE VAŠOJ BEBI

Svaka beba ima u svom kodu potrebu za samostalnim kretanjem, tako da njen mozak i telo dobro „znaju“ šta treba da rade. Zato je vaša uloga prvenstveno da je posmatrate i pomažete joj. Na putu ka samostalnom kretanju, dete treba da diktira tempo, dok ćete vi biti tu da sve ispratite i motivišete ga.

Često će vam se činiti kao da beba pokušava da puzi – ali da joj tojednostavno ne polazi za rukom i da joj treba vaša pomoć. U stvari, to je prirodan i važan način učenja, koji podrazumeva mnogo pokušaja i neuspeha pre konačnog savlađivanja veštine.
Sve bebe rađaju se sa setom primitivnih refleksa, tj. instinktivnih reakcija koje su duboko ukorenjene u njihovom mozgu. Već u prvom mesecu, kako beba bude bogatila svoja iskustva, tako će se kod nje razvijati novi neurološki putevi koji će joj omogućiti da premosti primitivne reflekse i tako stekne veću kontrolu nad svojim telom. Do kraja prve godine života – bebini refleksni odgovori biće zamenjeni kontrolisanim, voljnim pokretima, što je proces koji ima svoj tempo i koji ne možete ubrzati.

Jedan od primera kako teče ovaj proces povezan je sa simetričnim refleksom vratnog tonusa. To je reakcija koju možete primetiti kada vaša beba zauzme pozu za puzanje (kada se četvoronoške osloni na ruke i noge). U ovoj pozi, ukoliko se bebina glava i vrat saviju prema podu (kada pogleda nadole), ruke će joj se refleksno saviti, a noge će se ispružiti, zbog čega puzanje postaje nemoguće. Ukoliko primetite da se beba ljulja na rukama i kolenima, znajte da je to znak da pokušava da ukroti (inhibira) refleks, kako bi mogla da puzi i gleda prema podu a da pritom i dalje ima kontrolu nad svojim pokretima. Ukoliko bebin mozak ne uspe potpuno da premosti ovaj refleks, tada će ona potražiti druge modele kretanja, poput puzanja na guzi (kad se u sedećem položaju odguruje nogicama), ili „zekinih skokova“ (kada prvo pomera ruke, a zatim „doskače“ nogama).

Foto: Gulliver/Thinkstock

U ovom periodu najvažnije je da pustite bebu da napreduje svojim tempom, te da joj pomognete kad ona to zatraži. Dajte joj dovoljno prilike da se kreće, motivišite je i ohrabrujte, ali je nikad ne forsirajte i ne terajte da radi nešto za šta još nije spremna. Iako sve bebe imaju urođenu potrebu za svim pokretima, svaka će napredovati u skladu s brzinom kojom sazrevaju njene motoričke i neurološke strukture.

KONTROLA GLAVE
Kada vaša beba počne da puzi, ona mora biti u stanju da uspravno drži glavicu, da ima mišićni tonus kako bi mogla prilagoditi pozu glave, a da u isto vreme može održavati telo na rukama i nogama. Pored toga, mora imati dovoljno snage i dobru koordinaciju pokreta kako bi uspela da se kreće pravo i održava ravnotežu. Za jednog početnika to može biti veoma zahtevano.

Zato je dobro da „vežbate“, tj. da s bebom radite aktivnosti koje će joj pomoći da bolje kontroliše glavu i ojača mišiće. Kada se beba rodi, ona nema dovoljan mišićni tonus da samostalno drži glavu, pa je zato važno da joj vi rukom dajete potporu. Međutim, već tokom prvih dana – novorođenče će praviti male pokrete i tako polako jačati svoje vratne mišiće u želji da samostalno počne kontrolisati pokrete glavom.

Kad beba napuni mesec dana, primetićete da je, dok leži na stomaku, u stanju da kraći period drži podignutu glavicu. Sa šest nedjelja, već će moći da drži glavu u ravni s telom tokom nekoliko sekundi. Kako se mišićni tonus bude poboljšavao, tako će se poboljšavati kontrola glave, te će s tri meseca moći da je drži uspravno, a sa šest meseci i da razgleda unaokolo.

NEKA PROVODI VREME NA STOMAKU!
Kad god vaša beba leži na stomaku, ona će pokušavati da podigne glavu, što će jačati njene mišiće vrata i gornji deo tela. Dobra kontrola glave važna je i za razvoj drugih mišićnih grupa, ali je i dobra osnova za razvoj koordinacije oko–ruka, bez koje nije moguće učiti čitanje i pisanje.

Zato nemojte zaboraviti na „vreme za boravak na stomaku“ ni kad beba nauči samostalno da se podiže u sedeći položaj. Bez obzira na to što ima snage da samostalno podigne glavu dok leži na stomaku, vaša beba nastaviće da „vežba“ tako što će pomerati ruke tako da joj budu ispod tela (kako bi se mogla podići), ali i tako što će se polako podizati, prevrtati i na kraju pokušavati da puzi ili da sedne. Svaki od ovih pokreta dodatno će jačati njene mišiće, usavršavati uspravno držanje glave i koordinaciju pokreta između dve polovine tela.

SAZNAJTE I… Zašto je puzanje važno?

UPOZNAVANJE TELA
Da bi vaša beba uspela da savlada veštinu puzanja, mora imati izgrađenu propriocepciju, tj. mora biti svesna svog tela, njegovih delova, kao i načina na koji treba da ih pomera kako bi izvela željeno kretanje. Bebe uče o svom telu tako što ga koriste. Kad god beba leži na svojoj podlozi za igru i rukama ili nogama udara igračku, osim što vežba koordinaciju pokreta, ona šalje signale iz mišića i zglobova u mozak. Na taj način mozak prima vredne lekcije od mišića, a beba počinje da shvata šta mišići rade, gde joj se nalaze ruke, a gde noge, gde počinje i gde se završava telo.

Kako se bebina svest o telu bude razvijala, tako će ona početi da oseća svoje telo u prostoru. Njen mozak dobijaće povratnu informaciju od mišića, pa će beba tako stvarati mentalne slike o svom telu i o tome šta sve može uraditi s njim. To znači da će beba, kako bi mogla uspešno puziti, morati da zna koje delove tela treba da pomeri i na koji način, kao i gde se oni nalaze nakon pomeranja.

ZABAVNE AKTIVNOSTI KOJE RAZVIJAJU SVEST O TELU

MASAŽA
Novorođenče
Bebe uče o svom telu dok ih dodirujete. Masaža je najbolji i najnežniji način da vaše novorođenče počne stvarati „mentalnu mapu“ o početku i kraju svog tela.

GOLICANJE VAZDUHOM
Novorođenče
Dodirujte stopala svoje bebe, recite „stopala“, a zatim nežno duvajte vazduh (možete koristiti i slamčicu) što bliže bebinim stopalima. Isto ponavljajte i s ostalim delovima tela. Na taj način beba će učiti putem dodira i zvuka. Kako bude odrastala, tako će joj imenovanje delova tela i golicanje vazduhom postajati omiljena zabava i izvor kikotanja.

UHVATITE RITAM
Od drugog meseca
Spustite se na pod, stavite bebu u krilo i uzmite je za ručice. Počnite da joj pevate dečje pesmice i pratite ritam – tako što ćete nežno pljeskati bebine ruke. Prvo joj držite ruke ispred tela, zatim ih pomerajte na levu i desnu stranu, a na kraju gore i dole.

VOŽNJA BICIKLA
Od drugog meseca
Dok beba udobno leži na leđima, podignite joj noge, uhvatite ih za zglobove i nežno simulirajte vožnju bicikla. Na taj način beba počinje da shvata kako njene noge mogu i odvojeno „raditi“, što će se desiti i kad počne da puzi.

PEVAJTE PESME O TELU
Od trećeg meseca
Dodirujte bebu po glavi, ramenima, stomaku i ostalim delovima tela dok pevate „Glava, ramena, stomak, kolena“. Posmatrajte je kako uživa i osmehuje se.

PRONAĐITE RAVNOTEŽU
Beba mora imati dobro razvijenu ravnotežu kako ne bi padala dok puzi. Ravnoteža joj je neophodna i da bi mogla promeniti pozu tela i obaviti neku radnju – iz puzanja sesti ili dohvatiti objekat do kog je prethodno dopuzala.

Kako vašoj bebi budu jačali vratni mišići, tako će dobijati snagu u ramenom pojasu i gornjem delu tela. A zahvaljujući tome, osećaće se stabilnije. Takođe, počeće da se oslanja na jednu ruku, dok će drugom pokušavati da dohvati željeni objekat.
S daljim sazrevanjem i vežbanjem jačaće joj i ostali delovi tela, ukljujući karlicu i kukove, te će beba postajati sve odvažnija u izvođenju pokreta.

I ne brinite kad izgubi ravnotežu i „zalepi se“ za podlogu, ili se počne kotrljati. Tako ona upoznaje gravitaciju, kao i značenje padanja, uči kako da održi ravnotežu i izbegne dalje neuspehe. Sa svakim novim prevrtanjem, kotrljanjem i padom, bebin osećaj za ravnotežu se usavršava.

PROČITAJTE I… Za pravilan rast i razvoj- vežbe na stomačiću

Beba će ispitivati i vežbati ravnotežu i dok bude na „sve četiri“. Čak i kad počne puziti i savlađivati sve prepreke, moći ćete da je vidite kako, umesto da se uputi u nekom pravcu, jednostavno stoji u mestu i ljulja se. Ona se zapravo navikava na ovu pozu – povezuje u glavi pokrete koje izvodi gornjim i donjim ekstremitetima, a istovremeno testira ravnotežu.

A ZAŠTO PUZI NA GUZI?
Pre nego što nauči da puzi, beba će se kretati na najrazličitije načine, koji će zavisiti od mnogo faktora. To će zapravo biti uvod u puzanje. Ukoliko tokom svog istraživanja otkrije da je neka „tehnika“ lako i brzo dovodi do cilja, ona će je često ponavljati.
Puzanje je uslovljeno okolinom i kulturom u kojoj beba odrasta, a ukoliko se ne stvore uslovi za pravilan razvoj puzanja, beba će smisliti sopstveni način kretanja, koji nekad može podrazumevati sedenje na guzi i odgurivanje nogama, tj. puzanje na guzi.

POMOZITE BEBI DA VEŽBA!

DRŽITE JE BLIZU
Novorođenče
Tokom prvih nedelja beba će reagovati na pokret i početi da razvija osećaj za ravnotežu dok je držite u naručju. U tom periodu beba se jedino oseća sigurnom kada je u vašoj blizini, pa će najbolje učiti o svom telu i pokretima dok se ušuškano ljuljuška u vašem naručju.

MALI FUDBALER
Od prvog meseca
Umesto da uvek stavljate bebu na podlogu za gimnastiku tako da rukama može dohvatiti igračke koje vise, namestite je tako da joj senzomotorni stimulansi budu „pri nozi“, te da ih može šutirati. Ležeći na leđima, beba će uživati dok pomera kukove i karlicu, istovremeno gradeći snagu, stabilnost i koordinaciju donjih ekstremiteta.

UPOZNAVANJE
Od šestog meseca
Dok provodi vreme na stomaku, ispred bebe stavite ogledalo (namenjeno za sigurnu igru) kako bi mogla sebe gledati. Njenom oduševljenju neće biti kraja – zahvaljujući „drugoj bebi“ koja joj „pravi društvo“, uživaće u svojoj (verovatno ne baš omiljenoj) pozi.

SURFOVANJE NA LOPTI
Od šestog meseca
Uzmite veliku pilates loptu, postavite bebu preko nje, tako da leži na stomaku i čvrsto je uhvatite. Zatim pažljivo i polako počnite pomerati loptu. Za ovo je potrebno malo veštine, jer dok čvrsto držite bebu, neophodno je da joj dozvolite da se celom težinom osloni na loptu kako bi osetila pomeranje, te u skladu s tim pokušala da održi ravnotežu.

„ZAGRADITE“ JE IGRAČKAMA
Od šestog meseca
Dok sedi ili leži na podu, oko bebe poređajte igračke tako da od njih napravite krug, a zatim je posmatrajte kako se kreće i uzima različite igračke na različitim stranama.

DOHVATI ŠEŠIR
Od šestog meseca
Sačekajte da se beba namesti u pozu za puzanje („četvoronoške“), ili da se osloni rukama na neku podlogu, a zatim joj stavite šešir na glavu. Posmatrajte kako jednom rukom pokušava da ga skine s glave, dok se drugom i dalje čvrsto oslanja na podlogu.

LJULJANJE
Od šestog meseca
Kad vaše dete nauči da sedi, počnite ga voditei na igrališta koja imaju ljuljaške za bebe. Naravno, tempo i jačinu ljuljanja prilagodite bebinom uzrastu, što znači da u početku treba da izbegavate nagle i jake pokrete. Dovoljno će biti da se ljuljaška jedva pomera – beba će pokušati da prilagodi telo tim pokretima. Ljuljanje je odlična aktivnost za stimulisanje i razvoj mehanizama ravnoteže – bilo da je kretanje usmereno napred-nazad ili s jedne na drugu stranu.
Tokom ljuljanja pratite bebine reakcije i prilagođavajte tempo, kako ne biste preterali sa stimulacijom.

RAZVIJAJTE PERCEPCIJU DUBINE
Mi živimo u trodimenzionalnom svetu, pa je zato važno da imamo dobro izgrađenu percepciju dubine, tj. da možemo razumeti gde se nalaze objekti u odnosu na druge objekte u istom prostoru, te da budemo u stanju da primetimo promenu u njihovoj dubini i visini. Bez percepcije dubine – kretanje bi bilo nezamislivo, jer bismo se stalno sudarali (što se bebama i dešava kad tek počnu savlađivati veštinu kretanja).

Kada se beba rodi, ona vidi objekte koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini, tj. ne može se fokusirati na udaljene predmete. Kako bude usavršavala vid, a oči joj nauče kako zajedno da rade, počeće da prati objekte koji se kreću. Međutim, tek s pet meseci beba će biti sposobna da primeti dubinu nekog predmeta. Čim nauči da održava ravnotežu na nogama i rukama, njena sposobnost da percipira dubinu počeće ubrzano da se razvija.

Kako bude vežbala kretanje, tako će joj mozak dobijati sve više informacija i sve će efikasnije upravljati telom. Dodatni stimulans dolaziće od očiju, koje će postajati sve veštije u fokusiranju, jer će beba često menjati pravac gledanja (prvo će gladati u pod, a zatim će prebaciti fokus na udaljeni deo sobe, gde se nalazi objekat prema kom se kreće).

KAKO DA GRADITE NJENU VEŠTINU

MENJAJTE POZU ZA HRANJENJE
Novorođenče
Najednostavniji način za podsticanje razvoja bebinog vida jeste to da menjate stranu na kojoj je hranite (što se i dešava ukoliko dojite). Održavajte kontakt očima i stimulišite bebu da vam pogledom istražuje lice – tako što ćete se smeškati ili praviti grimase.

IGRE AVIONA
Od drugog meseca
Dok vaša beba leži na stomaku, lezite ispred nje tako da se gledate u oči, a zatim uzmite papirni ili plastični avion i polako ga „vozite“ ispred bebe. Ovo je veoma stimulativna aktivnost, jer beba će zainteresovano pratiti kretanje igračke i tako vežbati oči.

KOTRLJAJTE LOPTU
Od trećeg meseca
Stavite bebu da leži na stomaku, a zatim pred njom lagano počnite kotrljati loptu. Osim što će je pratite očima, beba će posegnuti rukom prema lopti (kako bi pokušala da je dohvati), što će biti početak razvoja koordinacije oko–ruka.

NAPRAVITE SVOJU VRTEŠKU ZA KREVETAC
Od četvrtog meseca
Kada smestite bebu u krevetić, okačite joj iznad glave vrtešku koju ste sami napravili, ali tako da je beba ne može dohvatiti. Za pravljenje možete koristiti sve što vam se učini privlačnim, bilo da su u pitanju bebine omiljene plišane igračke ili nešto što ste napravili od papira. Dobra stvar je to što ove vrteške možete često menjati, jer tako će ih beba uvek rado gledati.

OŽIVITE IGRAČKE
Od šestog meseca
Vežite kanap oko bebine omiljene plišane igračke, koju ćete zatim vući po podu, tako da bude nadohvat ruke bebi. Nakon kraćeg posmatranja, beba će pokušati da je zgrabi, što će je motivisati da se pomeri. Čim uzme svoju igračku, skinite kanap kako bi se mogla bezbedno igrati.

PLANIRAJTE IZNENAĐENJE
Od devetog meseca
Igračke koje iskaču iz kutije odlične su za vežbanje, jer beba će s nestrpljenjem fokusirano čekati iskakanje iznenađenja.

NASTAVITE DA SE IGRATE!
Čak i kad vaša beba nauči da održava ravnotežu, posmatra stvari i pravilno pokreće ruke i noge, nemojte prestajati s ovim igricama. Iako će biti zauzeta vežbanjem i truditi se da i dalje usavršava sve ove veštine dok puzi, ukoliko joj budete pružali priliku da se dodatno aktivira (i zabavi!) – učiće mnogo uspešnije i brže savlađivati veštine.

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije