02.12.2010 Moja Beba

Hajde da se upoznamo!


Prve nedelje života vaše bebe doneće brojna iznenađenja. Ni sami nećete moći da verujete šta vaše maleno čedo može da uradi


Mala ruka, čvrst stisak

Zapanjujuće je koliko je stisak ruke novorođenčeta čvrst! Dovoljno je samo da pomazite dlan vaše bebe i ona će vas refleksno stisnuti za prst i držati do večnosti. Ovaj refleks najizraženiji je u prvim nedeljama posle rođenja. Pojedini naučnici veruju da je refleks stiskanja kod novorođenčadi toliko jak da bi ovim stiskom mogle da drže težinu celog tela (naravno, nemojte da izvodite ovaj eksperiment!)
U prvih nekoliko nedelja života ručice i nožice novorođenčeta su savijene, što je normalna pojava (posledica položaja u kojem se nalazila tokom života u materici). One će se postepeno ispravljati i bebea biti sposobna da leži na leđima, ispruženih ručica i otvorenih šaka, što će biti znak da je potpuno opuštena.

Jezik plača

U zavisnosti od vašeg raspoloženja i toga koliko ste spavali, bebin plač će vas ili raznežiti ili izludeti. Plač je zadugo njeno jedino sredstvo komunikacije kojim izaziva vašu reakciju. Neće proći dugo vremena, a vi ćete naučiti da dešifrujete „jezik“ svog deteta. I nemojte da se uspaničite ako ne vidite prave suze na bebinim obrazima – one će se pojaviti tek na kraju prvog meseca života.

Lepo sanjaj, milo moje

Novorođene bebe spavaju oko 16 od 24 sata. Ipak, nemojte odmah da se radujete jer se to ne dešava u kontinuitetu. Miran san, tokom kojeg su njeno lice i telo opušteni, a disanje ravnomerno, prekida se svakih (otprilike) pola sata. U tom intervalu zamenjuje ga aktivan san, tokom kojeg pomera očne kapke, menja izraze lica i pomera telo. Nauka još nije utvrdila da li bebe sanjaju, ali ukoliko to čine, onda se to dešava baš u ovoj fazi.

Živa „igračka“
Iako pokreti vašeg novorođenčeta deluje prilično nekoordinisano, znajte da je ono rođeno sa velikim motoričkim potencijalom. Beba ima urođeni refleks hodanja – držite je iznad ravne površine pridržavajući je ispod ručica i uočićete da pomera nožice kao da hoda. Ipak, ovaj refleks brzo nestaje i ona će, za otprilke 12 meseci, ponovo učiti da hoda.

Bebo, nasmej se!

Do šeste nedelje života beba ne može da se smeje, bar ne da bi izrazila emocije ili komunicirala. No, to ne znači da su njeni prvi osmesi biološka slučajnost. Oni mogu da budu znak da je zadovoljna. Beba uči imitirajući izraze lica svoje majke. Dakle, bez obzira na to što je previše mlada da bi vam adekvatno odgovorila, vi joj se, ipak, često osmehujte.

Ups! Izvinjavam se
Neke bebe su prave „štuckalice“! Ta ubrzana ritmična pojava koju ste povremeno osećali tokom trudnoće bilo je zapravo njeno štucanje. A ukoliko joj se to često dešavalo dok je bila u stomaku, verovatno će biti isto i nakon rođenja. Stručnjaci veruju da je štucanje urođeni refleks i da ne ukazuje na probleme ili poremećaje sistema za varenje. Naravno, posle svakog obroka moraćete da stimulišete bebu da podrigne, da biste sprečili nagomilavanje vazduha u crevima i prateće bolove. Osim toga, nemojte da se iznenadite ako vaša beba „pusti glasnog goluba“ – malo je neprijatno, ali je normalno.

Drži me bliže
Nemojte da se plašite da ćete razmaziti bebu ako je uzimate čim zaplače ili je često držite u naručju. NJoj je potrebno oko mesec dana da shvati da nije više vezana za vas kao što je bila u stomaku. Do tog velikog trenutka spoznaje potrebna joj je hrana, toplina i nežnost, i to stalno. Istraživanja pokazuju da je zadovoljavanje svih bebinih potreba uslov za stvaranje srećnijeg i sigurnijeg deteta koje će ređe plakati.

Oči sve govore
Ukoliko vam se ponekad učini da beba nema jasan pogled ili izgleda kao da je zbunjena, to je zbog toga što njen vid još nije dovoljno razvijen. Ona vidi predmete samo na udaljenosti manjoj od 30 cm. Takođe, ne može da razazna svetle boje i nejasne dezene. Ali, od malobrojnih stvari koje vidi jasno vaše lice joj je apsolutno najdraže!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije