04.08.2011 Moja Beba

Infekcije očiju kod beba

Bebine oči podložne su mnogim infekcijama, naročito u zimskom periodu kada dete uglavnom boravi u zatvorenom prostoru… Nažalost, infekcije očiju prilično su česte tokom prve godine života bebe. Naši eksperti vam otkrivaju kako da održavate pravilnu higijenu, tretirate manje tegobe i kako da prepoznate probleme koji zahtevaju odlazak kod lekara.

1. Lepljive oči veoma su česta pojava kod novorođenčadi. U najvećem broju slučajeva posledica su bakterijske infekcije – zbog prisustva bakterija u porođajnom kanalu. Infekcija se manifestuje pojavom žućkastog, lepljivog iscetka iz očiju i slepljenim trepavicama – i to obično preko noći. Ovi simptomi obično nestaju nakon ispiranja očiju malom količinom prokuvane, prohlađene vode u koju ste prethodno dodali nekoliko cvetova kamilice.

2. Blokada suznih kanala, koja se javlja kod svake pete bebe, takođe može da bude uzrok slepljenosti očiju. Inače, suzni kanali su sićušne „cevčice“ koje dreniraju suze iz unutrašnjeg ugla oka u šupljinu nosa. Obično su potpuno formirane do dolaska na svet, ali se ponekada dešava da jedan (ili oba kanala) ostane blokiran neko vreme.

3. Produkcija suza kod bebapočinje nakon mesec dana života. Zbog toga nećete na početku moći da registrujete blokadu suznih kanala. Nakon isteka ovog vremena, moguće je da jedno, ili oba, oko postane „vodenasto“ i lepljivo. To je posledica nemogućnosti normalnog isticanja suza. Blokada suznih kanala najčešće se povlači za nekoliko meseci, bez primene terapije ili intervencije. Kod nekih beba okice su vodenaste do osmog-devetog meseca života, a onda se ova pojava povlači. Međutim, ako problem ne nestane ni nakon prve godine života, onda je potrebna konsultacija sa lekarom. On će, možda, predložiti manju hiruršku intervenciju kojom se otvaraju suzni kanali.

4. Nežna masaža suznih (lakrimalnih) žlezda, koje stvaraju suze, može da otpuši kanale. Vrhom prsta (koji je, naravno, savršeno čist) blago trljajte predeo u korenu nosića, blizu unutrašnjeg ugla oka. Tri masaže dnevno treba da budu dovoljne za rešavanje problema.

5. Crvenilo beonjače kod bebe može da ukaže na konjunktivitis, što je najčešće bakterijska infekcija. Infektivni konjunktivitis je naročito često oboljenje kod dece uzrasta do dve godine, ali može da se javi i kod beba – naročito ako imaju starijeg brata ili sestru, koji ide u obdanište.

6. Konjunktivitis je dobio naziv po konjunktivi – membrani koja oblaže unutrašnju stranu kapka i površinu oka. Infekcija izaziva jak svrab, zbog čega će dete biti nervozno i često će trljati okice. Osim toga, oko može u potpunosti da se zatvori preko noći, a ujutro da izgleda „krastavo“. Često ispiranje očiju tokom dana obično poboljšava stanje. U težim slučajevima, lekar će propisati odgovarajuću antibiotsku kremu ili kapi.

7. Konjunktivitis kod mališana i beba takođe može da bude alergijskog porekla. Možda ćete primetiti da oči vašeg mališana suze, a beonjače postaju crvene, kada god dođe u kontakt sa životinjama. U tom slučaju, lekar će verovatno propisati terapiju antihistaminima.

8. Bakterijski konjunktivitis veoma je zarazno oboljenje, zbog čega treba da obavestite sve one koji su došli u kontakt sa vašim detetom, uključujući roditelje druge dece, vaspitačicu ili ženu koja čuva vaše dete, baku i deku. Povratak u obdanište i kontakt sa drugom decom preporučuje se tek nakon potpunog izlečenja. Svaku sumnju na konjunktivitis kod deteta treba obavezno proveriti kod lekara koji će, ukoliko potvrdi dijagnozu, prepisati upotrebu antibiotskih kapi.

9. Bebe se obično plaše stavljanja kapi u oči, zbog čega će vam biti potrebna asistencija druge osobe. Najbolje je da ta osoba drži bebu dok ukapavate lek, kao i da od celog procesa napravite svojevrsnu igru. I, nemojte od ovoga da pravite predstavu, i ne dozvolite da dete oseti vašu nervozu, jer će i ono biti uznemirenije.

 

 PRAVILNA HIGIJENA OČIJU

Brižljivo čišćenje bebinih okica tokom svakog kupanja sprečiće pojavu manjih problema i bolesti

* Temeljno operite ruke * Sipajte prokuvanu vodu u bokal i sačekajte da se ohladi * Komadić vate (ili blaznicu) umočite u vodu i nežnim pokretom pređite preko oka, od unutrašnjeg do spoljašnjeg ugla * Odmah bacite komadić vate * Ponavljajte postupak dok oko ne bude potpuno čisto * Uzmite čist komad vate i ponovite isti postupak na drugom oku * Ne pokušavajte da skinete „trunje“ koje se nalazi na bebinim trepavicama, jer se tako povećava rizik od ulaska bakterije u oko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije