Istina o zubićima

Treba da znate da period u kojem bebi počinju da izbijaju zubići predstavlja ispit izdržljivosti, strpljenja i brige za sve roditelje (mi smo nekoliko puta bili na ivici nervnog sloma!). Malo biće možda će prvi put u životu osetiti bol, zbog čega će postati razdražljivo, nemirno i plačljivo. Zato će mu biti potrebno više nežnosti i pažnje. I ne samo toga… Evo nekoliko proverenih saveta kako da bebi ublažite bol (a sebi obezbedite bar malo mira i tišine).
* Dajte bebi odgovarajuću dozu paracetamola (panadon, lupocet). Koristite medicinski špric umesto kašičice, da biste bili sigurni da je dete progutalo lek.
* Kada su desni upaljene, beba ima osećaj „žarenja“ u ustima. Pomozite joj tako što ćete joj dati da grize nešto hladno (naravno, dovoljno veliko da ne može da ga proguta!). Rashladite meki „prsten“ ispunjen vodom u frižideru (ne u zamrzivaču). Ili, napunite kalup za led bebinim omiljenim voćnim jogurtom, ubacite u svaku kockicu po drveni štapić. Kada se jogurt zaledi, dajte bebi da ga liže kao sladoled. Ovo je odličan (i ukusan!) „rashlađivač“ desni.
* Zbog konstantnog izbacivanja slina, obavezno koristite portiklu za upijanje pljuvačke. Takođe, bebinu bradicu i predeo ispod nje namažite „Pavlovićevom“ ili nekom drugom kremom za bebe, da biste sprečili iritaciju kože. Ukoliko se dete tokom noći često zakašlje (zbog lučenja pljuvačke), ispod gornjeg dela madraca podmetnite tanak jastuk. Tako ćete podići uzglavlje kreveca, što će joj olakšati gutanje pljuvačke.
* Iskusne mame bebi preko dana daju da žvaće koricu hleba.
* Specijalni gelovi za ublažavanje tegoba pri izbijanju zubića obično deluju kao blagi lokalni anestetik, mada se ponekad teško utrljavaju u bebine desni, a i ne zadržavaju se dugo na njima.
* Nabavite ogrlicu od prirodnog baltičkog ćilibara. Nama je pomogla, a i mnoge moje prijateljice potvrdile su njenu delotvornost.
Eto, ja toliko. Iskreno se nadam da će moji saveti pomoći bar nekoj od vas 🙂
Milica Marić iz Ćuprije

Reč stručnjaka:

Redosled izbijanja zubića
Zubići se ne pojavljuju istim redosledom kod sve dece, ali kod većine to se otprilike odvija ovako: sa šest meseci izbijaju donji centralni sekutići (1); sa sedam – gornji, centralni sekutići (2); sa osam meseci, evo i gornjih lateralnih sekutića (3), a sa devet, stižu i donji lateralni sekutići (4). Oko prvog rođendana, pojavljuju se prvi kutnjaci (5,6); a sa 18 meseci, vaša će beba dobiti i očnjake (7,8). Do druge godine, izbiće joj i drugi kutnjaci (9,10). Samo smireno i lagano!

Kako započinje proces?
Prvi simptomi koji nagoveštavaju izbijanje zubića, mogu da se manifestuju i mesec dana pre nego što se zabeli ispod desni. Probijanje zuba kroz tkivo uvek je bolan proces, ali čim se promoli, beba će postati mirnija. Zato pratite njeno ponašanje, pa joj, ako primetite da oseća bol, dajte odgovarajuću dozu paracetamola za bebe. Izbijanje zubića ne bi smelo da uzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme, pa ako primetite da se stanje nije poboljšalo ni nakon primene analgetika, obratite se lekaru.

Kako negovati prve zubiće?
Čim se pojavi prvi zubić, treba da počnete da ga perete četkicom, ujutro i uveče. Koristite vrlo malo paste (veličine zrna graška) i meku četkicu namenjenu bebama (Oral B Stages).


POMOĆ IZ PRIRODE I KREME PROTIV OJEDA
Svaki put kada bi mom Deji počeo da izbija zubić, povraćao je i ojela bi mu se guza. Za ublažavanje stomačnih tegoba koristila sam čaj od komorača, dok mi je pantenol mast u kombinaciji za bademovim uljem pomagala u tretiranju ojeda. Nakon samo nekoliko dana primene, njegov guza ponovo je postala meka i ružičasta.
Sanja Vojvodić, mama desetomesečnog Dejana

POMOGLO JE OHLAĐENO VOĆE
Najbolje rešenje za upaljene desni mog sina bilo je parče rashlađene dinje ili jabuke. Mihailo je obožavao da gricka ove voćke, a i manje je slinio. Osim što je voće fino rashlađivalo njegove desni, unosio je i dragocene vitamine.
Nada Kljajić, mama dvogodišnjeg Mihaila i tromesečnog Filipa

GEL ZA DESNI I PANADON
Isprobala sam nekoliko vrsta gelova za ublažavanje tegoba izazvanih izbijanjem zubića i uverila se da ih nije lako utrljati u desni. Međutim, promenila sam mišljenje kada sam isprobala gengigel! Osim toga, pred spavanje Luki sam davala kašičicu panadona, pa je bolje spavao.
Gorica Vučević, mama petnaestomesečnog Luke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije