Iz lekarske ordinacije: Kako pobediti grčeve kod beba?

Saznajte kako se izboriti sa kolikama kod beba…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

”Moja petomesečna kćerkica neutešno plače svako veče. Šta da preduzmem?”

Reč stručnjaka:
Neprekidan bebin plač najčešće ukazuje na stomačne grčeve i uvek izaziva uznemirenost i brigu roditelja. Plač koji je posledica ove normalne pojave u razvoju obično se manifestuje bez očiglednog razloga, pojačava se u kasnim poslepodnevnim i večernjim satima, a u najvećem broju slučajeva praćen je povlačenjem nožica prema stomaku, stiskanjem šaka i izvijanjem leđa. No, treba znati da većina beba prevazilazi ovaj problem oko četvrtog meseca života.
Takođe, plač je za bebe osnovno sredstvo komunikacije – način da vam ”kaže” da je gladna, umorna, ili da joj je toplo ili hladno. Ne brinite, vrlo brzo ćete naučiti da prepoznajete vrstu i dinamiku bebinog plača. Međutim, ako se to iznenada promeni, ili ukoliko se manifestuje uz povišenu temperaturu, otežano disanje, osip, povraćanje ili mlitavost tela, obavezno što pre potražite pomoć lekara. U slučaju da preparati za ublažavanje kolika ne daju rezultate, a plač se pojačava, pedijatar će proceniti da li postoji gastroezofagealni refluks, što je čest problem kod malih beba.
Jedan od uzročnika kolika jeste taj što bebe često progutaju previše vazduha tokom sisanja, zbog čega se formiraju gasovi u gastrointestinalnom traktu. Kapi protiv grčeva olakšavaju razbijanje manjih vazdušnih mehurova u crevima i podstiču njihovo spajanje u veće balone koji lakše prolaze kroz sistem. Ove kapi se direktno nakapaju u bebina usta, ili se pomešaju s mlekom u flašici.
Hranite bebu držeći je sedećem položaju, koristite cuclu sa širim otvorom (iz koje brzo ističe mleko) i obavezno sačekajte da podrigne. Takođe, možete pokušati da je smirite blagom masažom i tihom muzikom (najbolja je takozvana ”bela buka”).
Imajte na umu da beba registruje vaša osećanja i raspoloženje, pa ukoliko ste nervozni ili ste pod stresom, odvojte se od nje i pokušajte da se smirite.

”Mom sinu su pomogle kapi protiv kolika”
Aleksandra Č. (28), mama šesnaestomesečnog Ignjata

”Ignjat je bio veselo novorođenče, ali kada je navršio mesec dana, njegovo raspoloženje i ponašanje su se promenili. Postao je razdražljiv i često je plakao. A onda smo doživeli najstrašniju noć u životu. Moj mali dečak zacenjivao se od plača grčeći se u bolovima koje ničim nisam uspevala da umirim. Potpuno bespomoćna, plakala sam i ja s njim, ali sam čvrsto rešila da ne dozvolim da se ova užasna noć ikada ponovi.
Odmah ujutro pozvala sam pedijatra koji mi je perdložio da Ignjatu pre svakog obroka dajem kapi protiv kolika, koje su, kako se ispostavilo, bile vrlo efikasne. Osim toga, u vašem časopisu pronašla sam detaljno objašenjenje za masažu beba, pa sam i to uključila u terapiju, kao i posebne flašice i cucle. Kada bi ležao u nosiljci, postavljali smo nekoliko uvijenih pokrivača ispod jastuka, tako da ne bude u potpuno horizontalnom položaju, što se takođe pokazalo delotvornim. Zahvaljujući svim ovim promenama, Ignjat je ponovo postao nasmejana i vesela beba koja uživa u hrani.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije