16.04.2018 Moja Beba

IZAZOV ŠESTE NEDELJE: Zašto se bebine navike menjaju

Nakon što ste se vratili iz porodilišta i prošli nekoliko teških nedelja, stvari konačno dolaze na svoje mesto. Hranjenje je postalo stvar rutine, uspevate da promenite pelenu u roku od 15 sekundi a da pritom ne uznemirite bebu, navikli ste se na njen ritam spavanja i prilagodili svoj bioritam njenom. A onda, negde oko šeste nedelje, vaša beba počinje čudno da se ponaša i vi se pitate: ”Gde je nestao moj anđelčić i otkud se stvorilo ovo nezadovoljno i stalno gladno čudovištance?”

Bebin rast i razvoj ne teče glatko i šesta nedelja u njenom životu period je kada se dešavaju velike promene – to je prvi veliki skok u njenom razvoju. Tokom ovih nekoliko dana, vaša beba će uzbrzano rasti (od pet do sedam milimetara) i to će biti glavni uzrok zašto će se ponašati neuobičajeno.

Koliko god vam se ovaj period činio teškim, on sa sobom donosi i lepe momente, pa će vam njen prvi glasni smeh biti idealan podstrek da nastavite dalje.

Evo šta vas sve čeka u ovom periodu i kako da se ponašate…

MOJA BEBA JE STALNO GLADNA

Pojačan apetita prvi je i najpouzdaniji znak razvojnog skoka, što je za očekivanje s obzirom na to da tokom tih nekoliko dana beba ubrzano raste, te će joj trebati i više kalorija.

Zato, kada primetite da vaša beba stalno negoduje pošto je gladna, možete pretpostaviti da prolazi kroz period naglog rasta. Umesto da se zadovolji dotadašnjom porcijom mleka, češće će tražiti podoje ili ćete joj morati povećati količinu formule ukoliko je dohranjuete. Imajte na umu da u nekim slučajevima beba može pojesti čak duplo više nego što je dotad jela.

Šta treba da znate

Posmatrajte bebu i vodite računa o jasnim signalima koje vam šalje kad je gladna. Jedino što možete da uradite jaste da je hranite svaki put kada to zatraži. Sigurno će vam biti iscrpljujuće da je dojite svakih sat, ali na sreću ”proždrljiva” faza traje svega nekoliko dana i ubrzo ćete se vratiti starom ritmu. Dobra strana jeste to što će vam česti podoji dodatno stimulisati proizvodnju mleka, te ćete ga imati u dovoljnim količinama. Pritom ne zaboravite na sebe. Povećajte unos hrane i pića kako biste održali energiju biće vam preko potrebna.

Tokom ovog perioda veliki broj novopečenih mama uplaši se da nema dovoljno mleka te odustane od dojenja. Zato budite uporni, a vaše telo će uraditi ostalo.

MENJA SE UČESTALOST PRAŽNJENJA CREVA

Kod šestonedeljnih beba često se menja dinamika pražnjenja creva. To znači da čak i ako sisa, beba može kakiti tek svaki drugi ili treći dan (na dohrani još ređe). Da biste isključili zatvor, proverite kakva joj je kaka. Ukoliko je mekana i vlažna, ne treba da brinete. Međutim, kada u peleni primetite „klikerčiće“ i pritom je bebin stomačić tvrđi nego inače vaša beba ima konstipaciju.

Šta treba da znate

Ako registrujete probleme s varenjem, umesto da koristite recepte narodne medicine, poput rastopljenog šećera u vodi, masirajte bebin stomačić u pravcu kretanja kazaljke na satu, ili joj, dok leži na leđima, pomerajte nožice kao da vozi bicikl. Raspitajte se kod pedijatra koji laksativi su prihvatljivi za bebu od šest nedelja nikada joj nemojte davati nešto ”na svoju ruku”.

VELIKI PROMENE U GLAVICI

Ne samo što vaša šestomesečna beba ubrzano raste, već se mnogo toga novog dešava i na njenom mentalnom planu. Na početku, masa njenog mozga iznosi tek 25% ukupne težine, koju će imati u odraslom dobu, da bi taj procenat dostigao neverovatnih 80% do druge godine. Zbog skokovitosti u mentalnom razvoju, činiće vam se da vaša beba sazreva preko noći probudi se i zna neku novu veštinu.

Period oko šeste nedelje početak je njenog intelektualnog buđenja. Ne spava više toliko dugo i sve češće traži interakciju.

Šta treba da znate

Ukoliko to dosad niste praktikovali, ovo je pravo vreme da počnete da pevate pesmice i pričate kratke priče svojoj bebi. Muzika je odličan način da ostvarite interakciju s bebicom, jer pored pevanja, možete plesati ili vežbati s njom. Dajte joj da opipava različite materijale, da gnječi taktilne igračke i imenujte joj slike iz slikovnica: ”Kuca kaže ’av, av’”.

Tokom ovog perioda, trudite se da što više uživate u bebinom društvu, volite je i mazite. Čak i kad je u svom najgorem raspoloženju, ne zaboravite da je to i dalje vaša mala, nežna bebica koja traži da joj pomognete.

NEPRESTANO PLAKANJE

Očekivano je da će tokom ovog perioda vaša beba biti dodatno uznemirena i da će češće plakati, jer će imati problem i s apetitom i sa spavanjem. Ukoliko primetite da je njen plač visoke frekvencije, da se javlja u gotovo isto vreme tokom kasnog popodneva, te da ne možete da utešite bebu, verovatno je reč o grčevima.

Nažalost, naučnici još uvek ne mogu sa sigurnošću da tvrde šta ih izaziva neki smatraju da su u pitanju problemi s varenjem, dok drugi tvrde da je reč o hipersenzibilnosti bebe. Grčevi ne mogu naškoditi vašoj bebi, ali je dobro da posetite pedijatra kako bi se isključila neka druga stanja koja mogu biti opasna.

Šta treba da znate

Ne postoji jedna specifična tehnika umirivanja bebe s grčevima. Pokušajte da kombinujete kapi i čajeve za bolje varenje s masažom stomačića ili joj pustite belu buku jednoličan, monotoni zvuk, poput usisivača ili fena za kosu. Možda će vašoj bebi prijati da je nosite u sling marami.

Najvažnije je da ostanete mirni jedino strpljivim istraživanjem možete pronaći rešenje. Ukoliko osetite da gubite kontrolu (što je normalno i sigurno će se desiti), zamolite nekoga da vas odmeni dok ne povratite energiju.

POREMEĆAJ SPAVANJA

Nesanica i učestalo buđenje tokom noći u uskoj su vezi s pojačanim apetitom. Ovo je još jedan siguran znak da vašu bebu čeka skokovit rast. Noćna buđenja obično su posledica gladi.

S druge strane, kada se ovaj pripremni period (od dan ili dva) završi i rast počne, tad možete očekivati da beba spava više nego obično. Naučno je dokazano da postoji veza između nivoa hormona rasta u telu i spavanja, te će se s njegovim pojačanim lučenjem bebini dnevni odmori produžiti ili brojčano povećati.

Šta treba da znate

Uvek imajte na umu da su skokovi u razvoju samo prolazne faze koje traju svega nekoliko dana. Ukoliko ovo sebi budete stalno ponavljali, lakše će vam pasti tih nekoliko neprospavanih noći. Koristite svaki pogodan trenutak da i vi dremnete, zaboravite na dnevne obaveze i potražite pomoć od ukućana, rođaka ili prijatelja. Nakon dva do tri dana, rast će konačno početi i tada će vaša beba (a i vi s njom) moći da odspava duže.

PRILAGODITE OČEKIVANJA

Velike razvojne promene možete očekivati oko 10. dana, zatim treće nedelje, šeste nedelje, 10. nedelje, trećeg meseca, petog, sedmog i devetog meseca, zatim 11. meseca i između 13. i 14. meseca. Nebitno na kom uzrastu da se dešavaju, važno je da reagujete na odgovarajući način, da prilagodite svoja očekivanja i budete fleksibilni. Nemojte tragično shvatati to što je vaša rutina narušena i što će beba, recimo, preskočiti jedno spavanje ili što nije pojela onoliko koliko ste mislili da je trebalo.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije