Kada je normalno da dete skine pelenu?

S upotrebom noše započnite tek kad primetite znake da je dete zaista spremno za to – i već ste uradili pola posla!

Baš kao izbijanje novog zuba, skidanje pelena pokazatelj je detetovog rasta i napredovanja. Ali dok zub izraste kad je sam spreman, za skidanje pelena detetu je neophodna pomoć roditelja, jer nije uvek očigledno kad je pravi trenutak. Ne razvijaju se sva deca istim ritmom, a odvikavanje od pelena svakako je postepen proces za, koji mališan treba da bude emocionalno, fizički i mentalno spreman.

Foto: Guliver/Thinkstock

Kada će se ova tri faktora podudariti – nikad se ne zna, niti postoji čarobni datum, te će se proces odvikavanja od pelena razlikovati kod svakog deteta. Ipak, postoji samo jedan način da shvatite kad je pravo vreme za odbacivanje pelena, a to će vam saopštiti samo jedna osoba – vaše dete.
To, naravno, ne znači da vi kao roditelj nemate nikakvu ulogu u toj velikoj promeni. Vaša odluka je da pratite i prepoznate taj trenutak, tj. da budete strpljivi posmatrač. Posmatranje treba da bude aktivno, tj. neophodno je da unapred znate koji su to znaci i odmah odreagujete kad ih primetite.

Skidanje pelena

Istraživanja pokazuju da su deca najspremnija za odvikavanje od pelena u uzrastu između 24. i 30. meseca.

Spavanje bez pelena obično dolazi malo kasnije, a čak i posle toga normalno je da se ponekad desi da se dete noću upiški.

Imajte na umu da su navedeni podaci samo statističke prosečne vrednosti, te da je savršeno normalno da se vaše dete ne uklopi u njih. Neka deca skinuće pelene ranije, a neka kasnije.

Saveti za odvikavanje od pelena

Kada dete postane spremno da skine pelene, neće biti nikakvih pompeznih i očiglednih pokazatelja. Većina telesnih znakova još su nevidljivi, a neophodno je da dete bude i emocionalno spremno. Ipak, postoje znaci koji se često previde, a koji jasno govore da je došao pravi trenutak. Ti pokazatelji, detetov uzrast, ono što ćete naučiti o njegovim fiziološkim potrebama i, naravno, vaš nepogrešivi roditeljski instinkt – pomoći će vam da donesete pravu odluku.

SAZNAJTE I… Kada je pravo vreme za odvikavanje od pelena?

Ali, pre nego što objasnimo koji su to oblici ponašanja pravi signali, pojasnićemo koji to nisu. Ima dosta „znakova“ za koje se smatra da su pokazatelji spremnosti za skidanje pelena, a koji su zapravo uobičajeni oblici dečjeg ponašanja nevezani za navikavanje na nošu. U njih spadaju detetovo saopštavanje je li piškilo ili kakilo, ili da to upravo radi. Premda je svest o fiziološkim radnjama veoma dobar znak, da bi dete počelo provoditi dan bez pelene, fiziološke potrebe treba da najavi pre nego što ih obavi, a ne posle toga.

Drugi „lažni znak“ jeste samostalno skidanje pelene tokom dana ili igranje kakom, jer je deci to veoma zabavno. Odlazak u toalet za vama takođe nije pokazatelj da je dete spremno da skine pelene, jer se uglavnom dešava kao posledica straha od razdvajanja, koji se manifestuje kao normalna pojava još od mlađeg uzrasta i može potrajati i nekoliko godina. Odbojnost prema pelenama i negodovanje pri njihovom menjanju takođe su veoma uobičajene reakcije kod sve dece.

JE LI S DEVOJČICAMA LAKŠE?
Odgovor je kratak i jednostavan – nije! Nema razlike u fiziološkom sazrevanju bešike i creva kod devojčica i dečaka, baš kao ni u oblicima ponašanja. Razlike u procesu odvikavanja od pelena ne zavise od detetovog pola, već od njegove ličnosti.

NASTAVITE S NOĆNIM PELENAMA
Iako se ne može primeniti na sve mališane, uobičajeno je pravilo da prođe šest meseci od skidanja pelena danju dok dete ne počne noću da spava bez pelene, ali ponekad to traje i duže. Najbolje će biti da dnevno navikavanje na nošu i noćno spavanje bez pelena shvatite kao dva različita zadatka.
Pogrešila sam s Bojanom, jer sam mu skinula pelene podstaknuta komentarima okoline. Nažalost, on tad nije bio spreman za to, i to iskustvo bilo je vrlo neprijatno za oboje. Odustala sam i vratila mu pelene. Šest meseci kasnije, Bojan je trčao prema toaletu i vikao da mu se piški. E, to je bio pravi znak da je spreman da skine pelene!

 

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije