Kako bebi dati lek

Saveti kako da brzo i jednostavno dečici date sirupe na bazi paracetamola i ibuprofena ili antibiotik.

2–6 meseci
LJULJUŠKANJE U NARUČJU
Pokušaji da uznemirenoj bebi date lek praktično su nemogući, naročito ako nemate pomoć sa strane. Ali, ako dete uzmete u naručje, nežno ga ljuljuškate i prenesetu mu poruku da je sigurno i bezbedno, sve će biti mnogo lakše. Čim se beba umiri, prestaće da se koprca nogama i rukama, što će vam olakšati posao. Lek izvucite iz bočice dozerom, ljuljuškajući dete u naručju. Sedite s bebom u krilu, jednom rukom čvrsto oko njenog tela, a drugom joj dajte lek u usta.

6+ meseci
Ledena lizalica
Ako bebi treba da date antibiotik, koji uglavnom nema prijatan ukus, najpre joj dajte da cucla neku zdravu lizalicu koja je prethodno stajala u frižideru. Od hladnoće će joj usta malo utrnuti, pa neće osetiti odbojan ukus. Vodite računa da lek nikad ne stavljate u flašicu s drugim tečnostima jer nećete imati uvid u dozu koju je dete unelo u organizam. Isto tako, lek ne nudite dok beba leži jer može doći do gušenja.

0+ meseci
HLADNO JE BOLJE
Držite lek u frižideru sat vremena pre nego što treba da ga date bebi, jer će mu se od hladnoće ublažiti ukus i dete će ga lakše progutati. Ipak, budite oprezni, jer ne treba sve lekove držati u frižideru, pošto temperatura može uticati na njihovo dejstvo. Zato je najbolje da se prethodno posavetujete s apotekarom. Uvek vodite računa o doziranju koje propisuje lekar. Nemojte davati više leka i obavezno ga držite van domašaja dece.

0+ meseci
DOZER
Čak i ako je dete dovoljno veliko da može koristiti kašiku, upotrebite dozer za davanje leka. Postavite ga uz unutrašnji deo obraza i polako ispustite sadržaj. Nemojte pritisnuti naglo u nadi da ćete tako brže obaviti posao, jer se mališan može zagrcnuti. Ako se pitate koji je oblik leka najprihvatljiviji za malu decu, treba da znate da je to sirup, koji se može sipati u jednostavan dozer ili špric (bez igle!!!). Bebama se ne daju lekovi u obliku tableta, čak ni izmrvljeni.

Pročitajte i… Najbolji lekovi za bebinu prvu prehladu

0–4 meseca
DUVANJE
Ako beba drži lek u ustima i ne želi da ga proguta, pokušajte da joj dozerom ubacite manju količinu leka u usta, a zatim joj nežno dunite u lice. Prirodni refleks će naterati bebu da proguta sadržaj u ustima jer će ih nagonski otvoriti. Ponavljajte postupak dok beba ne popije preporučenu dozu. Ukoliko se dogodi da mališan ispljune ili povrati čitavu dozu leka u roku pet do deset minuta, lek mu možete dati ponovo. Međutim, ako povrati nakon dvadesetak minuta, medikament joj nemojte ponovo nuditi. U tom slučaju najbolje bi bilo da pozovete lekara kako biste se konsultovali s njim o tome šta možete učiniti.

6+ meseci
GLAVA GORE
Stavite bebu u visoku stolicu za hranjenje i iznad glave joj postavite šarenu, zvučnu igračku koju ćete rukama pomerati. Dok dete bude gledalo u igračku podignute glave, iskoristite zgodan trenutak i dozerom mu ubacite lek u usta. Zatim ga nežno protrljajte po vratu i leđima da mu olakšate gutanje.

Ako nemate zvučnu igračku, bebinu pažnju možete odvući i na neki drugi način. Uključite crtaće, pevajte njenu omiljenu pesmicu, pa kad se umiri – ušpricajte joj lek. Ponekad mame moraju biti i Meri Popins!

Guliver/Getty Images

3+ meseca
CUCLA ZA DOZIRANJE LEKA
Na tržištu postoje i cucle s nastavkom u obliku dozera u koji se sipa lek, a beba ga „posisa“. Ovo je vrlo praktično rešenje za sve mališane koji odbijaju da unesu bilo šta što ne izlazi iz bradavice dojke ili cucle s flašice.

0+ meseci
PAMETNA KAŠIKA
Ukoliko vam nikako ne polazi za rukom da bebi date lek pomoću šprica, pokušajte s kapaljkom ili kašikom. Specijalno dizajnirane kašike s dubokim zahvatom i neklizajućim, šupljim drškama u koje se sipa tečnost idealno su rešenje za samostalne bebe koje vole da sve rade same. Takođe su vrlo praktične za noćno davanje leka.

Napomene u vezi s uzrastom odnose se isključivo na način davanja, a s lekarom i apotekarom treba da proverite od kog uzrasta beba sme da koristi određeni lek.

KAPI ZA OČI
A kako se sipaju kapi za oči? Pomoću palca i kažiprsta široko otvorite bebino oko. Prethodno ruke dobro operite (možete se poslužiti i sterilnom, mekom gazicom). Potom kapaljku stavite iznad unutrašnjeg ugla oka pa nakapajte propisanu dozu. Bebino oko držite otvorenim sve dok se tečnost ne razlije preko cele očne jabučice.

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba!

Novi broj potražite na kioscima 5. marta!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Foto: Thinkstock, Getty

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije