25.06.2018 Moja Beba

Kako da pomognete mališanu da zavoli plivanje

Mališane sa vodom i plivanjem treba upoznavati čim počne samostalno da sedi (obično oko 6. meseca). Počnite sa kadicom ili malim dečjim bazenom i potrudite se da učinite sve da prva iskustva budu prijatna…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako da dete zavoli vodu

Dete u vodi treba da se oseća sigurno, smireno i opušteno, zbog toga je važno da prvi susret prođe u opuštenoj atmosferi. Zato baš i nije dobra ideja da prvi put odvedete dete na bazen ili plažu gde je velika gužva, buka… Pažljivo i nežno polivajte bebino lice i ostatak tela, a nikako je nemojte prskati, jer je to može uplašiti.

Zabavne ideje
Pretvorite kadu u igralište: U kadu donesite nekoliko bebinih omiljenih igračaka koje mogu da idu u vodu. Ukoliko je dete okruženo poznatim stvarima biće opuštenije i sigurno će se osećati prijatno. Umočite lice u vodu i potom sa mokrim licem pravite smešne face. Kad dete vidi da ste vi nasmejani i raspoloženi neće plakati kad i njemu lice bude mokro, što za dete najveći problem. Nemojte insistirati na kupanju u bazenčiću ukoliko dete plače i plaši se, ali se bar potrudite da „pripremite teren“ za sledeći put, tako što ćete mu pokazati da je u vodi lepo.

PROČITAJTE I… Prvo letovanje s bebom zahteva posebne pripreme

Prvi put sa detetom na plaži
Dete treba postepeno navikavati na vodu. Neka za početak neko vreme gleda kako se ostala deca zabavljaju na plaži ili kupalištu. Zatim lagano krenite do plićaka sa bebom u naručju, i pomalo bebu kvasite. Možete čak i da sednete u plićak sa mališanom u krilu i polako ga kvasite ako vidite da mu prija. Veoma je važno da imate strpljenja, kako bi se dete oslobodilo i postepeno se opuštalo. Za prvi put dovoljno je da provedete najviše desetak minuta u moru. Ukoliko beba baš i ne pokazuje želju da se kvasi, pomozite mu da se za početak oseća prijatno pored vode… Uzmite igračke za plažu (kantice, lopatice…), smestite se tik uz vodu i igrajte se u pesku, malo pomalo se pomerajte da uzmete neki kamenčić ili da sipate malo vode… Ako je detetu prijatno u vodi, i vidite da se ne plaši, možete ga na kratko staviti u šlauf koji je namenjen njegovom uzrastu.

Kada je pravo vreme za plivanje?
Oko treće-četvrte godine većina dece prebrodi strah od vode i tada su spremni za prve prave časove plivanja. Prvi učitelji plivanja su roditelji, pa je veoma važno da i oni budu sigurni i opušteni. Ukoliko niste baš najbolji plivači, tehnike učenja plivanja prepustite profesionalcima, pa bi dobro bilo da se raspitate gde postoje škole plivanja za najmlađe.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije