15.03.2011 Moja Beba

Kako homeopatija pomaže

Ako ste majka malog deteta, sigurno ste mnogo puta bili u situaciji da se posle posete pedijatru i sprovedene klasične terapije, simptomi bebine bolesti ponovo vrate. Verovatno ste već siti upale ušiju, kašlja, prehlada, povišene temperaure, upaljenog grla i ostalih tegoba od kojih sezonski pati vaše date, kao i onih, koje se pojave baš onda kad im se najmanje nadate…

Za razliku od klasičnog medicinskog pristupa, pri čemu se detetu propisuju lekovi koji uništavaju samo uzročnike bolesti, homeopatski pristup se zasniva na pronalaženju leka koji će u potpunosti odgovarati celokupnom organizmu deteta.

Good vibrations
Bebe intenzivnije „osećaju“ energiju i vibracije okoline od odraslih, bez obzira na to da li se radi o onim pozitivnim ili negativnim. One osećaju strahove i frustracije svojih roditelja, njihovo raspoloženje i stanje duha, pa se u skladu s tim i ponašaju. Ako mislite da su novorođene bebe premale da bi mogle išta da osete, onda posmatrajte svoju bebu kad se, na primer, posvađate sa suprugom, ili kad u kući vlada harmonična i opuštena atmosfera. Primetićete da beba stara samo mesec dana, negativno reaguje na buku, povišene tonove i negativne vibracije i svoje nezadovoljstvo manifestuje plačem i uznemirenošću, dok u smirenoj, pozitivnoj sredini reguje smeškanjem i gugutanjem.
Deca su poput malih „sunđera“, sve „upijaju“ i proživljavaju duboko i iskreno, pa zato budite pažljivi prema njima i ne prenosite svoje strahove i brige na njih. Često se dešava da beba na negativne vibracije oko sebe reaguje čestim plačem što roditelji pogrešno tumače kao bolest, pa vode dete lekaru. Kad lekar pregledavši bebu ustanovi da joj nije ništa, odnosno da nije bolesna, roditelji se ljute misleći da je lekar nije pažljivo pregledao, pa joj sami, na svoju ruku, daju lekove… Jasno je da bakterije i viruse ne možete sprečiti da „haraju“ i šire infekcije, ali zato u svom domu možete da stvorite pozitivnu atmosferu koja će povoljno uticati na jačanje odbrambenih snaga svih članova domaćinstva. Nažalost, mnogi roditelji, uopšte ne shvataju koliko je značajno da porade na sebi, svojim slabostima i karakternim osobinama, jer to čini dobro i njima i njihovom detetu.

U čemu sve pomaže homeopatija?
U periodu od navršenih mesec dana pa do prve godine života deteta najčešći problemi s kojima se roditelji susreću jesu: nesanica, često buđenje noću, infekcije gornjih disajnih organa i puteva, digestivni problemi i oni koji nastaju kao posledica izrastanja prvih zubića.
Pre svega, važno je napomenuti da je homeopatija prirodan način lečenja, da je potpuno neškodljiv te roditelji ne treba da se plaše neželjenih efekata lekova.
Homeopatski lek stimuliše bebine sopstvene snage da se izbori s bolešću, a pri tom ne izaziva alergijske reakcije, kao što je slučaj sa penicilinom ili nekim drugim antibioticima. Uzimajući homeopatske lekove, postepeno se eliminišu uzroci oboljenja (a ne samo tegobe), što daje dugoročnije rezultate i povećava šanse za uspeh. Vremenom ćete primetiti da dete sve ređe oboleva, da mu se apetit popravlja i da mnogo bolje spava nego ranije.
Stanja koja se upsešno leče homeopatskim lekovima:
– stomačni grčevi
– učestale prehlade
– gnojna angina
– bronhitis, astma
– bolovi i neprijatnosti pri nicanju prvih zubića
– nesanica, učestalo buđenje noću
– noćno mokrenje
– strahovi
– slab napredak i razvoj
– mucanje

Koliko traje lečenje?
Prosečno homeopatsko lečenje traje od mesec dana do tri meseca. U nekim slučajevima ono traje kraće ili duže od ovog perioda, sve je individualno.
Važno je da slušate savete homeopate i redovno odlazite na kontrole, a budući da je u homeopatiji pristup malo drugačiji od onog u klasičnoj medicini, homeopata vam je dostupan u svakom trenutku, što je veoma važno ako imate nekih nedoumica i problema koje biste odmah želeli da razjasnite.
Posle ovakvog načina lečenja, dete postaje zdravije i otpornije te ponekad čak nema potrebe da idete na kontrole po godinu dana.

Koliko homeopatija pomaže majkama?
Svaka majka prošla je kroz „fazu“ neispavanosti zbog brige oko bolesnog deteta. Još ako ono spada u grupu onih koji teško podnose tegobe i zbog toga stalno plaču i negoduju, sigurno im nije bilo lako. Usled neispavanosti i stalne posvećenosti detetu, majke mogu da pate od sindroma hroničnog umora (chronic fatique sindroma), nervoze i depresije.
U homeopatiji postoje lekovi koji leče baš ovakva stanja pomažući pri tom majci da ih lakše prebrodi. Zašto biste uzimali „bensedin“ i na taj način naškodili i sebi i detetu (ukoliko dojite dete)? Homeopatski lek pod nazivom „cocculus“ može vam pomoći već pri prvom uzimanju. Otkloniće nervozu, strah i štetne posledice nespavanosti, učiniće vas mirnijom i daće vam više energije na prirodan način. Ovaj lek se, inače, preporučuje svima onima koji vode brigu o drugog osobi i pri tom gube mnogo energije i vremena.

Pomaže li i trudnicama?
Homeopatski lekovi mogu da budu od velike pomoći tokom trudnoće, jer su potpuno bezbedni za razliku od klasičnih lekova. Ukoliko ste mlada mama i imate problema s nedovoljnim lučenjem mleka, homeopatski lek „lac caninum“ može u velikoj meri da poboljša njegovo lučenje u vašim dojkama.

Homeopatski lekovi za decu
* Plašljivo dete
Ako je vaše dete nemirno i plašljivo, ne možete ničim da mu ugodite i često mu se dešava da besni i negoduje, homeopatski lek pod nazivom „chamomilla“, pravi je izbor u takvom slučaju.
* Rast zubića
Ako bebi rastu zubići, pa je zbog toga nervozna, ovaj lek je veoma delotvoran. Uopšteno, sva deca koja su osetljiva, loše spavaju i često se bude noću (iz različitih razloga), potrebno je da uzimaju pomenuti lek.
Naravno, nikad nemojte „na svoju ruku“ davati deci lekove, već se konsultujte sa svojim homeopatom.
Postoje mnoge sličnosti, ali i razlike između lekova potrebnih deci, zato osluškujte svoju bebu, pomozite joj onoliko koliko to dozvoljava vaše znanje i mogućnosti, ali za ozbiljnije lečenje, uvek potražite pomoć lekara homeopate.
* Razne povrede
Lek pod nazivom „arnica“ neizostavno bi trebalo da se nađe u vašoj kućnoj apoteci, naročito ako ste majka mališana koji je tek prohodao, pa često pada i povređuje se. Uvek ga možete dati svom detetu bez bojazni da ćete pogrešiti. Ovo naravno važi i za odrasle, naravno u slučaju pada ili nakon operacije. „Arnica“ je korisna i za žene koje su se porodile carskim rezom, jer će rana brže zaceliti, umanjiće bol i ubrzati oporavak.

Pokušajte, zašto da ne?
Ovo su bile samo neke od situacija u kojima homeopatija može da pomogne, ali treba naglasiti i to da homeopatski način lečenja ne isključuje klasičnu medicinu, već da oba načina lečenja treba međusobno da se dopunjuju.
Normalno je da ćete bebu redovno voditi kod pedijatra i postupati prema njegovim uputstvima, ali ako vam se učini da vaše dete i pored redovnog uzimanja antibiotika prečesto oboleva, ili ne želite da svakih mesec dana dobija „boce“, ne bi bilo loše da pokušate s homeopatijom. Homeopatski lekovi nisu agresivni za organizam, ne ubrizgavaju se injekcijama i nemaju štetne posledice po nežni dečji organizam. Pored toga, oni podstiču organizam deteta da aktivira sopstvene snage i njima „uništi“ izazivača bolesti.

Koliko košta homeopatsko lečenje?
Ako uporedite prosečne cene antibiotika, inhalatora za bebe, stalno odlaženje po privatnim laboratorijama (da ne biste dugo čekali na besplatnu analizu mokraće i krvi), uvidećete da je homeopatija isplativa, jer nećete imati potrebe da nakon uspešnog lečenja dodatno obilazite privatne lekare i maltretirate sebe. Prosečna cena lečenja homeopatskim načinom iznosi oko 30 evra, s tim što vam je homeopata dostupan u svako doba dana, te uvek možete da mu se obratite i rešite sve svoje nedoumice.

Gde se nalaze homeopatske klinike kod nas?
Nažalost, naša zemlja uvek među poslednjima usvaja sve ono što je korisno i već odavno poznato i priznato u svetu. Ipak, stvari se pomeraju, polako ali sigurno.
U Novom Sadu postoji homeopatsko udruženje pod nazivom „Haneman“, nalazi se u ulici Ilije Ognjanovića br. 16 (021/451-567) u kome radi oko pedesetak diplomiranih homeopata, lekara, stomatologa i farmaceuta.
Očekujemo da će se i kod homeopatski centri širiti, tako da će i u drugim gradovima postojati klinike gde će pacijenti biti u mogućnosti da odaberu na koji način će se lečiti – putem homeopatije ili klasične medicine.
Jedno je sigurno, u vremenima kad nas sve upućuje da je kucnuo poslednji čas da se vratimo prirodnijim načinima lečenja i suštinskom spoznavanju sebe, o korisnosti homeopatije najviše govore mame, deca i pacijenti koji su iskusili ovaj „povratak sebi“.

Dunja Crnogorac, diplomirani homeopata
064/250-29-44

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije