04.05.2017 Moja Beba

Kako odabrati kolica (prema potrebama i životnom stilu)

Imati bebu istovremeno znači i nabavku kolica. Bez njih je nazamislivo otići u šetnju ili boraviti izvan kuće. Zbog toga je veoma važno obratiti pažnju pri kupovini ovog, za roditelje, veoma važnog artikla…

Toddler boy in stroller at the summer or autumn day

Prva stvar koju bi trebalo da se zapitate kad krenete u kupovinu jeste: kada ću i koliko koristiti kolica? Ako planirate jedno dete i vožnju po gradskim ulicama, igralištima i tržnim centrima, dovoljna su jednostavna i jeftinija kolica. Ako, pak, želite da vaša kolica izdrže nekoliko beba, a uz to želite da ih vozite po svim tipovima površina, u tom slučaju trebalo bi da kupite zahtevniji model. Pravilo je jednostavno: što duže kolica treba koristiti, to zahtevaju veća ulaganja.

Tropoložajna kolica
Idealna su za one koji žele da kupe samo jedan model. Naslon je moguće potpuno spustiti, pa su idealna za novorođenče, a potom prate njegov razvoj sve do sedećeg položaja. Mogu se koristiti čak do treće godine detetovog života.

Kišobran kolica
Nisu odgovarajuća za „nesedeće“ bebe, odnosno, za mlađe od šest-sedam meseci, jer ne mogu da se spuste u ležeći položaj. Ipak, lagana su, lako se sklapaju, pa su gotovo idealna za veću decu, putovanja i vožnju javnim prevozom.

„Tri u jedan“
Ovakva kolica sadrže i korpu za novorođenče i autosedište, a cena im je obično prilično visoka. Ako želite ovakva kolica, znajte da ćete i autosedište i korpu moći da koristite samo nekoliko meseci, pa proverite koliko vam je ovaj paket isplativ. Nakon trećeg meseca, beba će biti prevelika za nosiljku, a sedište će joj postati tesno već oko šestog meseca, kada počne da sedi.

Kolica sa tri točka
Postoje dva tipa trotočkaša: onaj za sve terene i onaj za džogiranje. Ovakva kolica idealna su za mame koje vode aktivan život. Mana im je to što (uglavnom) naslon ne može da se spusti do ležećeg položaja, pa stoga nisu preporučljiva za bebe čiji vratni mišići još uvek nisu ojačali.

Dvostruka kolica
Namenjena blizancima ili deci rođenoj s malom razlikom u uzrastu. Klasična blizanačka kolica često ne mogu da se provuku kroz vrata ili pored parkiranih automobila, pa su ona sa sedištima postavljenim jedno iza drugog, mnogo praktičnija.

Bitni delovi

Naslon
Ovo je prva „bolna“ tačka koju morate proveriti. Ako kolica kupujete za novorođenče, ona moraju da se spuštaju u potpuni ležeći položaj. Bilo bi najbolje da je mehanizam za regulisanje položaja lak za upotrebu i da ga možete regulisati jednom rukom.

Sklapanje
Izuzetno je važno da se kolica ne zauzimaju puno prostora kada su sklopljena. Glomazna kolica, koliko god izdržljiva ona bila, praviće problem svaki put kada treba da ih stavite u prtljažnik automobila. Ako živite na višem spratu, proverite i težinu kolica: zamislite da lift ne radi a vi u jednoj ruci držite bebu, a u drugoj sklopljena kolica, teška kao tuč.

Visina ručki
Mada većina majki ne obraća pažnju na ovaj detalj ali, dobro podešena visina ručki (a to znači u visini struka) može da vas spase bolova u rukama i leđima. Još je gore ako se ispostavi da su kolica preniska da bi ih tata gurao. Zato, izgovora nema – i tata mora u kupovinu kolica.

Pojasevi za vezivanje
Moraju da budu čvrsti, sašiveni tako da se ne urezuju u kožu, a kopče moraju funkcionisati besprekorno i lagano. Najbolje je kada se pojas kopča na pupku, a da pritom prekriva oba ramena, prolazi oko struka i između nožica (tzv. spajanje u pet tačaka).

Točkovi
Obavezno proverite da li su točkovi dovoljno izdržljivi i da li proklizavaju. Veći točkovi obično znače udobniju vožnju, ali vodite računa da se kolicima lako upravlja i jednom rukom. Takođe, važno je da točkovi imaju dobar sistem kočenja.

Promena položaja
Ova dodatna funkcija važna je ako planirate da koristite kolica na duže: male bebe vole da gledaju u mamu, dok one malo veće, više uživaju u geldnju okoline.


Korisni dodaci

Korpa za odlaganje stvari: mrežica ili korpa smeštena ispod kolica odlična je kada treba da ponesete sa sobom neki prtljag ili kada vodite bebu u kupovinu.

Zimska navlaka: dobra je za bebu koja će mnogo vremena provoditi napolju zimi, ali ukoliko to nije slučaj, nije vam neophodna. Za kraće šetnje i retke izlaske dovoljno je ćebence ili jedna kabanica za kolica.

Držači za sitnice
Neke mame smatraju ih nephodnima, a neke suvišnima, tako da ćete morati same da prosudite. Držači smešteni kraj ručki, mami na dohvat ruke, mogu biti praktični za odlaganje flašica, cucle ili telefona, ali samo ako su zatvoreni i zaštićeni od prašine.

Test vožnja
Kada ste se odlučili za tip i model, pođite u test vožnju. Za to vam je potrebno dete od oko godinu dana (pozajmite ga od sestre ili prijateljice). Ono ima dovoljnu težinu da otkrije sve negativne strane odabranih kolica.
Evo na šta treba da obratite pažnju:
kako se ponašaju kada su u mirovanju, a kako kada skreću ulevo ili udesno i kada ih okrećete u suprotni smer;
da li vam stopala udaraju u točkove;
možete li ih voziti jednom jednom rukom;
da li su kočnice praktične, lake za upotrebu i efikasne, odnosno da li kolica stoje u mestu i dok se dete klati i pomera;
jesu li ručke dovoljno visoke i za tatu;
jesu li točkovi dovoljno široki da kolica ne mogu da se prevrnu;
lete li kolica unatrag kada ih povučete rpema sebi

Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije