18.05.2011 Moja Beba

Kako podstaći bebin rast & razvoj


Svi roditelji uživaju dok gledaju kako im deca rastu, ponosni na njihov napredak i na sve novo što nauče. Ali, neretko se ipak pitaju da li bi na neki način mogli da ubrzaju njihov razvoj.

Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna beba ne može da pređe u sledeću razvojnu fazu dok joj nervni sistem ne sazri dovoljno. Međutim, ono što kao roditelj možete da uradite jeste da najmlađima date podršku i podsticaj kako bi se bez problema i što pravilnije razvili. Specijalista pedijatrije dr Slavica Jovanović iz doma zdravlja „Dr Simo Milošević“ u Beogradu, otkriva vam kako da, uz jednostavne vežbice i kroz igru, podstaknete psihofizički razvoj svoje bebe. Kako da joj pomognete da što lakše savlada sedenje, hodanje, i kako da u njoj probudite želju za igrom i učenjem novih pokreta.

Vežbe posmatranja
Beba voli da posmatra predmete koji su u pokretu i uživa u jarkim bojama. Dopašće joj se da posmatra šarene igračke okačene iznad kreveca. Pokušavaće da ih dohvati ili čak pokrene. To je rani oblik igre i stoga ga treba podsticati. Igračke možete pričvrstite kako ne bi padale, a na tržištu postoje specijalni kompleti igračaka namenjeni za razvijanje aktivnosti. One će pomoći da beba ostvari koordinaciju ruku i očiju, a uz to će joj pružiti mnogo zanimljivih mogućnosti za upoznavanje raznovrsnosti zvuka i pokreta.

Vežbe u kadici
Beba bi, takođe, trebalo da se igra u kadici za vreme kupanja. Isprva ćete je u tome podsticati, prskajući joj trbuščić vodom i pričajući joj, a ona će ubrzo naučiti kako može i sama da se prska. Veoma je važno da neprestano pričate i da se direktno obraćate svojoj bebi. Iako ona ne razume vaše reči, razaznaje glas, a kada napuni dva meseca, počeće da ispušta prve grgutave zvuke. Takođe je preporučljivo da bebi pevate, ona će u tome uživati.
Kod šestomesečnih beba primećuju se velike promene. Težina im se znatno uvećala, šake, koje su do tada obično bile čvrsto stisnute, sada se sve češće otvaraju. U tom uzrastu, pogled se već zadržava na određenim predmetima a pratiće i osobu koja se kreće. Beba sada uživa u društvu.

Vežbe za sedenje
Beba koja je napunila šest meseci po mnogo čemu se razlikuje od novorođenčeta. Ona sada može i da sedi, ako ima dobar oslonac. Ukoliko je držite u stojećem položaju, veći deo svoje težine moći će da prebaci na nožice i da se kotrlja ako je stavite na pod. U tom uzrastu voli da leži na leđima i da se igra svojim stopalima. Takođe, već je u stanju da drži flašicu ili šolju sa poklopcem na rupice. Može da drži i zvečku, a kada je ispusti, pogledaće ka mestu gde je pala. Ako ugleda nešto što želi da drži u rukama, ispružiće ruke prema vama. Zna koga voli, a koga ne. Može da negoduje ako je nepoznate osobe uzmu u naručje. Voli da se igra sakrivanja i smejaće se naglas kad god se ponovo pojavite.
Pošto u tom uzrastu beba voli da „oseti svoja stopala“, preporučuje se da imate dubak. Ali, ne ostavljajte je u njemu samu niti predugo – izvadite je čim vidite da se umorila ili ako se dosađuje.
U tom uzrastu, veoma je korisna i ogradica za bebe. Ona je bezbedno mesto u koje možete da stavite bebu dok obavljate uobičajene kućne poslove ili ste zauzeti nekom drugom aktivnošću, a igračke su joj nadohvat ruke. Naravno, u tome ne bi trebalo da preterujete jer kada je dete predugo u ogradici, nije podstaknuto da puže ili da se kreće na neki drugi način. Neke bebe nikada neće puzati i odmah sa sedenja prelaze na hodanje.

Vežbe za komunikaciju
Ako beba nešto pokušava da vam „kaže“, odgovorite joj. Takođe, pevajte joj i recitujte. Bebi će se naročito dopasti igre koje uključuju radnju, pogotovo ona „gde zeka pije vodicu“, „taši, taši tanana“ i slične. Bebe i mala deca vole stalna ponavljanja određenih stvari, da prate ritam, pa je muzika (kasete, diskovi, ploče) poželjna čak i u ovom uzrastu.

I boje podstiču razvoj!
Dečja soba sa mnogo svetlosti, šarenim zavesama, slikama i crtežima veoma će se dopasti vašoj bebi. Ne upotrebljavajte previše pastelne tonove, ni u dekoru ni u garderobi. Kada bebu izvodite u šetnju, na kolica nemojte da navlačite zaklon, osim ako nije ružno vreme. Jer, kako će beba onda videti veliki, uzbudljivi svet koji treba otkriti?!

Sve u svoje vreme!
Bitno je napomenuti da je svaka beba jedinka za sebe. Dečji razvoj se ne odvija pravolinijski već „skokovito“, sa periodima kada se naizgled ništa ne događa. Međutim, u vreme tih „mirnih“ faza nervni sistem se razvija do one tačke kada je moguće postići drugi očigledan korak u razvoju. Sasvim je normalna pojava da u određenim periodima dete u nečemu napreduje, a u nečemu zaostaje. Ali, to ne treba da vas brine. Međutim, ako ono ozbiljno zaostaje na svim poljima, najbolje je da se obratite lekaru. Moguće je i da je sve u redu i da napredak u razvoju samo što nije nastupio. Naravno, sve ove igre i vežbice neće imati efekta ukoliko beba ne oseti vašu ljubav i požrtvovanost. Samo tako može uspešno da se razvija i da jednoga dana postane kompletna ličnost.

M. Jurišić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije