12.05.2014 Moja Beba

Kako pravilno treba nositi bebu?

nosenje

Do tri meseca

U najranijem uzrastu, tokom prva tri meseca života, kada beba ne može sama čvrsto da drži glavicu, neophodno je da glava i vrat budu oslonjeni o dlan osobe koja je drži. Pri tom je guza u drugoj ruci, čitavo telo u horizontalnom položaju, pa su bebine ručice i nožice slobodne. Na ovaj način čvrsto držite vašu bebu – u tom položaju treba da je uzimate i spuštate u krevet, a tako je držite i pri kupanju.

Od tri do sedam meseci

Kako beba raste i postaje teža, ovaj položaj sve manje odgovara roditeljima. Osim toga, glava i vrat su joj dovoljno čvrsti, pa više nema potrebe da joj držite glavicu. Sada bebu možete da nosite u horizontalnom, potrbušnom položaju. Ovo se pre svega odnosi na mališane koji ne spavaju na stomaku, niti su navikli da budu u sličnom položaju dok su budni. Jednom rukom držite bebin stomak, druga je ispod ramena, pa su detetetove ruke i noge potpuno slobodne.

Nošenje na kuku

Nošenje bebe na kuku praktikuju majke koje su često same sa detetom koje ima od šest do 12 meseci, te je veći deo dana budno ali više neće da bude samo. Dok obavljaju mnoge kućne poslove, one moraju da paze i na dete – koje, pritom, želi da je u majčinom naručju. Ovaj položaj im to omogućava i ne može da bude štetan za bebu. Međutim, ne preporučuje se često, jer je jedna detetova ručica iza majčinih leđa – pa je ono manje koristi. Ako često ovako nosite vašeg mališana, uz to na istom boku – možete da naškodite njegovom razvoju.

„Kengur“ nosiljka

Da bi vam obe ruke bile slobodne, nosite dete tako da ono bude u uspravnom položaju, leđima oslonjeno o vaše grudi ili u pozi kao da sedi. Beba će biti u tom položaju kada je u „kengur“ nosiljci. Na taj način, vaš mališan vidi sve što se oko njega dešava i slobodno se pokreće, a to je neophodno za pravilan razvoj.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije