Kako se izboriti s pelenskim osipom?

Pelenski osip sastavni je deo bebinog života. Budući da je veoma čest kod mališana mlađih od šest meseci, nudimo vam korisne savete kako da ga se rešite…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Prvo da razjasnimo jednu zabludu: pelenski osip ne mora biti posledica loše higijene! On se naprosto stvori zato što je bebina koža nežna i tanka. Ponekad se javlja u vrlo blagom obliku i prolazi ubrzo nakon mazanja upaljenog područja. Međutim, ponekad može preći u gljivičnu infekciju, tada je potrebno posetiti pedijatra, a lečenje obično traje nešto duže. Postoji mnogo načina da sprečite pelenski osip, ali znajte da će se s vremena na vreme ipak pojavljivati, bez obzira ne mere koje preduzimate.

Izgled
U početku se javlja samo na manjem području, pa se s vremenom širi. Najčešće zahvata područje genitalija i pregib na nožocama gde naleže rub pelene. Obično je upaljena koža primetno suvlja od okolne. Ukoliko je upala jača – moguće je da koža bude oštećena do te mere da počinje da vlaži, a time se produžava period oporavka. Vlažna i topla područja idealno su okruženje za razvoj gljivica. Ukoliko primetite crvenilo u predelu koje pokriva pelena, ono će verovatno brzo nestati. Ako je reč o gljivičnoj infekciji, ona se obično formira u vidu više crvenih mrlja, a moguća je i pojava belih tačkica po nadraženom području. Ako je pak u pitanju bakterijska infekcija, može doći do povišene temperature i stvaranja malenih gnojnih plikova.

Uzroci
Najčešći uzrok pelenskog osipa jeste nadraženost nežne bebine kože usled kontakta s urinom i stolicom. Čak i današnje jednokratne pelene, poznate po snažnom upijanju, ostavljaju bebinu kožu blago vlažnom, što pogoduje nadraživanju kože. Neretko se pelenski osip može pojaviti i kod beba koje se redovno presvlače i pravilno neguju – upravo jer im je koža osetljivija. Osip može biti i alergijska reakcija na promenu pelena, vlažnih maramica ili dečje kozmetike (alergijski dermatitis). Isto tako, može se pojaviti pri uvođenju čvrste hrane u bebinu ishranu, kao i usled pojačane kiselosti stolice ukoliko je majka koja doji konzumirala veće količine narandži, paradajza ili sličnih namirnica.

Kako sprečiti pojavu osipa?
Ukoliko se neprestano borite s osipom, evo saveta šta da činite kako biste pomogli bebi:
1. Često menjajte pelene.
Novorođenčetu pelenu menjajte barem svaka dva sata. Kasnije, kada se mokrenje proredi, ne morate je tako često menjati.
2. Ako se dete ukakilo, odmah mu promenite pelenu!
Ovo u početku može predstavljati problem, budući da novorođenče često kaki, ali u malim količinama. Kako dete raste, tako će se smanjiti broj stolica (ali će se povećati njena količina).
3. Isprobajte razne vrste pelena.
Ako koristite jednokratne pelene, a vaša beba često ima pelenski osip, promenite vrstu pelena. Možete isprobati više njih kako biste našli one koje detetu najviše odgovaraju. Možda će neke druge bolje pristajati uz telo i manje se trljati o kožu, pa samim tim izazivati manje iritacije.
4. Dobro isperite platnene pelene.
Dodajte pola šoljice sirćeta u mašinu za veš prilikom ispiranja odeće. To će otkloniti alkalna sredstava koja nadražuju kožu.
5. Dobro obrišite pelensko područje.
Uvek dobro obrišite pelensku regiju pazeći pritom da očistite svu površinu kože koja je bila u kontaktu s urinom. Posebno vodite računa o tome da dobro otklonite ostatke stolice.
6. Koristite nemirisne maramice ili običnu vodu.
Vlažne maramice koje ne sadrže losione ili parfeme manje iritiraju kožu. Možete ih čak i isprati u vodi pre nego obrišete dete. Za teže slučajeve pelenskog osipa najbolje je koristiti običnu platnenu pelenu navlaženu toplom vodom.
7. Ako je neophodno, upotrebljavajte kremu za sprečavanje osipa.
Nekim bebama uopšte neće biti potrebna krema za pelensko područje. Osetljivim guzama biće neophodno mazanje nakon svakog menjanja pelene. Kreme na bazi petroleja (originalne A i D masti) dobre su za svakodnevnu upotrebu. Kreme na bazi belog cinkovog oksida masnije su i gušće, a dobre su za decu posebno sklonu osipu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije