Kako se izboriti sa ekcemom

U našu redakciju stiglo je desetak mejlova u kojima su nas mame zamolile da objavimo tekst o ekcemu kod dece. U želji da pomognemo svojim vernim čitateljkama, zamolili smo našeg pedijatra da im pojasni ovu neprijatnu pojavu.

Ekcem kod odojčadi predstavlja uobičajenu formu tzv. atopijskog dermatitisa i kao takav, veoma je često kožno oboljenje kod dece. Vrlo često, ekcem je udružen sa drugim atopijskim (alergijskim) manifestacijama.

Kada počinje?
Pretpostavlja se da ekcem nastaje multifaktorijalnim modelom kombinacije genetskih i spoljnih činilaca. Oboljenje najčešće počinje u uzrastu od oko 2-3 meseca, a veoma retko, prvi „atak“ se javlja u kasnijem uzrastu, u drugoj-trećoj godini života. Pošto se oboljenje najčešće javlja kod odojčadi, oboljenje se naziva „eczema infantum“ ili „crusta lectea“.

Kako izgleda ekcem?

Ekcem predstavlja zapaljenski kožni poremećaj koji se manifestuje promenama u obliku eritematozne (crvenkaste) ploče na obrazima i bradi sa tendencijom širenja ka licu, vratu, trupu i udovima, i obično zahvata njihove pregibe. Potom se javlja otok, praćen jakim svrabom i crvenilom, da bi se na kraju pojavili sitni mehurići koji prskaju, nakon čega se stvaraju kraste. Češanjem, kraste se inficiraju bakterijama, virusima ili gljivicama, što izaziva velike promene, naročito na licu. One se vremenom smiruju, a zatim se ponovo javljaju. U velikom broju slučajeva, ove promene nestaju krajem druge-treće godine života, ali nakon njih koža ostaje gruba, suva i perutava.

Kako se leči?

Lečenje obuhvata opštu i lokalnu terapiju. Pod opštom terapijom podrazumeva se otkrivanje uzročnika alergije u hrani i sredstvima koja okružuju dete, kao što su: sintetička odeća, šampon za kupanje, iritativni sapun, atmosferski činioci (ekstremna temperature i vlažnost vazduha). Treba napomenuti i to da znojenje dovodi do pojačanog svraba i bolest čini izraženijom.
Čim se utvrdi o kom se uzročniku radi, potrebno ga je potpuno izbaciti. Ako se radi o namirnici, treba je izbaciti iz dečijeg jelovnika, a ako je u pitanju spoljni činilac (npr. sapun ili šampon), obavezno ga treba promeniti i zameniti nekim koji u sebi ne sadrži iritirajuće sastojke.
Teško je objasniti ulogu hrane (mleko, belance) ili inhalacionih sredstava (npr. kućna prašina) u ovom oboljenju, mada se određenim testovima ponekad može otkriti povećana osetljivost na ove supstance.
Najznačajnije lečenje lokalnog je karaktera i sastoji se od stavljanja obloga sa Burovim rastvorom (1:20) kojim se smanjuju svrab i zapaljenje. Veoma dobro dejstvo ima i mazanje rastvorom 2% eozina, 2-3 puta tokom dana. Povoljno dejstvo ima i 0,5% rastvor gentiana violeta i 1% rastvor hipermangana. Korisno je primenjivati i masti koje sadrže kortikosteroide (npr. hidrociklin) u kombinaciji sa lanolinom i vazelinom.
Za smirivanje svraba možete da koristite i antihistaminike (fenergan, bronal), a ukoliko dođe do sekundarne infekcije, lekar će detetu propisati neki antibiotik (npr. antibiotik novije generacije „Bactox“ 125 ili 250). Važno je znati i to da se zapaljenske promene na koži po pravilu povlače u trećoj-četvrtoj godini života, ali mogu na njoj da ostanu i duže, naročito na određenim mestima kao što su: lakatni pregib, iza uha, na vratu, licu i oko zglobova.

Šta još možete da učinite?
* Detetu skratite nokte koliko god je to moguće kako biste sprečili češanje
* Ne utopljavajte dete previše, jer znoj pojačava nadraživanje kože
* Leti sunčajte dete i obezbedite mu kupanje u morskoj vodi
* U akutnoj fazi ekcema, izbegavajte dugo kupanje, pa umesto toga samo kratko istuširajte dete
* Neka dete nosi mekanu i udobnu odeću
* Izbegavajte da oblačite dete u garderobu načinjenu od grubih i hrapavih materijala
* Izbegavajte izlaganje deteta naglim promenama temperature

Info plus
Jedna čitateljka, čija beba boluje od ekcema, poslala nam je mejl u kome nas je obavestila da je postigla odlične rezultate u lečenju ovog neprijatnog oboljenja upotrebom borove smole koju je nabavila u biljnoj apoteci. Zahvaljujemo joj se u ime svih čitateljki čijoj deci će ova informacija pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije