04.05.2014 Moja Beba

Ljubav, zaštita, sigurnost: Šta bebe vole?

Bebe vole telesni kontakt sa roditeljima, jer im to daje osećaj sigurnosti, zaštićenosti i ljubavi. U prvim danima bebinog života se sve vrti oko spavanja, hrane i presvlačenja pelena. Ali ubrzo beba ostaje duže budna; dojenje i presvlačenje prelaze u rutinu i roditelji se pitaju šta da rade sa detetom, kako da ga zabave da mu ne bude dosadno.

baby

Na početku života, bebi je najvažniji telesni kontakt. Igra je za njih vreme provedeno sa majkom (ili ocem), dodiri, slušanje glasa, smeha. Bebe vole telesni kontakt sa roditeljima, zbog toga se prvi znakovi igranja bebe vide upravo u kontatku. Kada vam beba za vreme kupanja pruži ruku ili kada za vreme presvlačenja uzima pelenu, ona se u stvari igra.

Bebe su fascinirane kada čuju zvukove ili vide svetlucanje. One tako uče kako funkcioniše svet oko njih i istovremeno se zabavljaju.
Bebama je više nego interesantno da posmatraju okolinu. Ako im je njihova soba šarena, puna detalja ili ako im pokazujete različite detalje, bebe su zadovoljne. Ali, nemojte preterivati, jer previše detalja može da ih optereti i unervozi, jer sve to moraju i preraditi. Ukoliko primetite da se beba počela komešati, da je nemirna ili da će uskoro zaspati, to je znak da joj je dosta i da treba pauzu.

Tako je u prvim mesecima tempo sa bebom puno sporiji nego što su roditelji navikli. Potreba za komunikaciju je kod odraslih puno veća nego kod beba. Majka se mora na ovo navići i biti svesna da će joj sa bebom nekada biti i dosadno.

Potrebno je i biti svestan da se detetu ne treba previše planirati i pružati mu previše aktivnosti. Kursevi za bebe, kao na primer plivanje, su jako dobri i zabavni, ali nisu neophodni. I nemojte zaboraviti da dete opterećujete kada ima previše doživljaja, koje ova senzibilna bića prvo moraju preraditi.

Bebe vole pre svega male stvari. Na primer kada pokušavaju da uhvate majčine prste, vežbaju svoju koordinaciju. Kada gledaju i diraju svoje prstiće, upoznaju se sa svojim telom. Deca se igraju sama od sebe, nije im potreban nikakav program, kurs ili pomoć. To znači da su bebe sretne i zadovoljne kada su sa roditeljima koji im daju osećaj sigurnosti pričanjem, pevanjem, nošenjem.

Sa tri, četiri meseca, bebe interesuje sve što proizvodi zvuke. Tada su sve zvečke, knjige od platna i mali instrumenti najinteresantniji. Majke bi se trebale opustiti i uživati, jer će i bebi tada biti dobro. Da majci ne bi bilo dosadno 24 sata provoditi samo sa detetom, preporučuje se povremeno ostavljanje deteta ocu ili drugoj osobi od poverenja, kada će majka uraditi nešto za sebe, videti se sa prijateljicama, otići kod frizera ili slično. Ako nemate kome ostaviti bebu, povedite je sa sobom. Bebi je na kraju svejedno da li spava u svom krevetiću kod kuće ili u kolicima. Sve dok je majka zadovoljna, zadovoljno je i dete.

Izvor: frajla.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije