Mali trikovi koji će vam olakšati menjanje pelena

Uz ove izvanredne savete – svakodnevna rutina teći će kao podmazana.

Foto: Guliver/Thinkstock

Da li uvek na isti način menjate pelene, bez obzira na mesto, vreme dana ili uzrast vašeg deteta? Vreme je da unapredite ovu veštinu! Postoji nekoliko „nindža poza“ zahvaljujući kojima će vam hvatanje dvogodišnjaka po krevetu i sprečavanje bebinih padova s komode za presvlačenje postati davna prošlost. Kada menjate pelene po 12 puta dnevno, ovi trikovi zaista vam mogu biti od koristi i uneti revolucionarnu promenu u život. Bez preterivanja!

0–6 MESECI: UMIRUJUĆA PROMENA PELENA NA BOKU

Bilo da vaša beba ima grčeve, bilo da pati od refluksa (hrana joj se vraća iz želuca) – tradicionalna tehnika promene pelena (kada bebu stavljate na leđa i podižete joj noge) može biti veoma neugodna. Zato pokušajte da ceo proces završite okrećući bebu na bok. Videćete veliku promenu.

Kako? Na početku je normalno postavite na leđa i stavite pelenu i maramice nadohvat ruke. Nakon što skinete prljavu pelenu, bebu nežno okrenite na stranu, lagano joj podignite gornju nogu i obrišite deo tela koji je bio pod pelenom. Zatim je vratite na leđa pa je okrenite na drugi bok. Malo joj podignite drugu nožicu i ponovite brisanje. Postavite čistu pelenu na podlogu, a zatim vratite bebu u početni položaj na leđa i normalno zatvorite pelenu. Bebi će prijati ovo kotrljanje. I, što je najvažnije, pritisak na stomačić biće minimalan.

Foto: Guliver/Thinkstock

OD 4 DO 12 MESECI: BRZA PROMENA
Ovu tehniku možete praktikovati u „kriznim“ situacijama, kada vam je glavni problem nedostatak prostora, a vaša beba još uvek nije stabilna na nogama. Koliko puta vam se desilo da se nađete u vozu, parku ili na autobuskoj stanici, gde ne postoji odgovarajući prostor za menjanje pelena? Ovde je trik da držite bebu uspravno, pridržavajući je jednom rukom, a obavljajući „posao“ drugom. Glavni preduslov je da beba nije previše teška, te da može sedeti uspravno uz vašu pomoć.

Kako? Skinite bebine pantalone ili zekicu, a zatim stavite prostirku za presvlačenje na najbližu uzdignutu površinu (sedište u vozu ili autobusu, klupa u parku). Neka vam maramice i pelene budu pri ruci. Na prostirci postavite dete u sedeći položaj i obgrlite ga jednom rukom (nikad ga ne puštajte da samostalno sedi ako za to nije zrelo). Kleknite ispred njega i postavite mu ruku oko svog vrata, pridržavajući ga rukom (oko struka) sve vreme. Slobodnom rukom odlepite prljavu pelenu, a zatim prebrišite bebinu guzu i prednji deo. Na kraju spustite dete na čistu pelenu, koju ćete potom zalepiti. I – gotova stvar!

PROČITAJTE I… Da li su bolje pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu?

0–3 MESECA: „BUDI BLIZU MENE“
Vi ste svom novorođenčetu čitav svet, pa je najsrećnije kada se nalazi sigurno ušuškano u vašim rukama. Zato počinje da se buni i negoduje svaki put kada ga „bućnete“ na hladnu, plastičnu podlogu za menjanje pelena. Pokušajte da ga presvlačite na svom krilu – i videćete ogromnu promenu u njegovom ponašanju. Ukoliko uspete da usavršite ovu tehniku menjanja pelena, kasnije vam neodgovarajući prostor neće predstavljati problem – jer uvek ćete imati svoje krilo.

Kako? Neka vam čista pelena i maramice budu pri ruci. Sedite, stavite peškir ili prostirku za menjanje pelena preko svog krila, a zatim stavite bebu u ležeći položaj, sve vreme je držeći obgrljenu levom rukom. Neka vam leva butina bude oslonac za bebinu glavu i vrat, a desna za donji deo bebinog tela. Desnom rukom polako skinite bebinu odeću. Odlepite tračice na prljavoj peleni, gornji (čisti) deo savijte ispod bebine guze. Zatim lagano podižite bebine nožice levom rukom (kojom ste obgrlili bebu), a desnom brišite deo koji je bio pod pelenom. Ubacite maramice u prljavu pelenu, koju ćete potom zalepiti i pustite da padne dole. Zatim polako podvucite pod nju čistu pelenu, zatvoriti je – i gotovo!

POSLE 6 MESECI: PROMENA U POKRETU

Nakon što vaša beba otkrije lepotu puzanja i krene da istražuje svet četvoronoške, biće joj veoma dosadno da leži na leđima i mirno čeka dok joj vi menjate pelenu. Na sreću, postoji lakši način, kad ćete pustiti dete da se igra i ujedno obaviti svoj deo posla. Ako postanete dovoljno spretni, biće situacija kada vaše dete neće ni primetiti da je dobilo čistu pelenu.

SAZNAJTE I… Kada je normalno da dete skine pelenu?

Kako? Glavne strategije „nindža promene“ jesu brzina, spretnost i dobra priprema. Pre početka, detetu skinite donji deo odelca i ostavite ga u peleni. Na sredini sobe raširite podlogu za igru i na nju poređajte nekoliko igračaka za koje znate da će privući malog „puzavca“. Kada dete dopuzi do njih (i dalje u puzećoj pozi), priđite mu s pripremljenom čistom pelenom i maramicama. Jednom rukom pridržavajte pelenu, a drugom mu je odlepite. Nastavite da pridržavate pelenu kako bi sav sadržaj ostao u njoj i kako biste u nju mogli ubaciti prljave maramice. Ako pelena nije previše napunjena, možete je jednostavno pustite da padne na pod i potom prebrišite dete. Na kraju uzmite čistu pelenu, jednom rukom držite njen prednji deo priljubljen uz detetov donji deo stomaka, a drugom namestite zadnji deo pelene, odlepite trake na njenim krajevima, a zatim ih zalepite tako da pelena čvrsto stoji.

Foto: Guliver/Thinkstock

POSLE 12 MESECI: PROMENA NA NOGAMA

Kada vaše dete prohoda, sve teže će vam polaziti za rukom da ga ubedite da mirno leži dok mu vi menjate pelenu. Zato je dobra ideja da ceo proces probate da završite „s nogu“. S jedne strane, uspećete da izbegnete napade besa i histerije, dok ćete, s druge, podstaći dete da se aktivno uključi i da vam pomogne. Posmtarajte to kao da vi njemu zapravo pomažete da nauči kako da nešto samostalno uradi.

Kako? Pre početka objasnite detetu da ćete zajedno menjati pelenu, te da će morati da stoji mirno nekoliko minuta (nabavite mali peščani sat ili tajmer kako bi dete moglo shvatiti koliko dugo traje to „nekoliko minuta“). Zavirite u zadnji deo pelene (iako je u tom uzrastu dovoljno i da ga pomirišete), kako biste znli s čim „imate posla“. Ukoliko je sadržaj „čvst“, pridržavajte pelenu (najbolje da je malo šakom skupite) kako bi sadržaj ostao na sigurnom, a zatim polako odlepite pelenu. Odvadite nekoliko maramica, a ostatak stavite na pod iza deteta. Recite mu da se okrene leđima prema vama, a zatim ga zamolite da se sagne i doda vam maramice. Dok je dete pognuto, iskoristite to vreme da ga obrišete.

SAZNAJTE I… Kako sprečiti pelenski dermatitis- ojed?

Možete sve pretvoriti u igru tako što ćete dete izazvati da dodirne svoje nožne prste i ostane u toj pozi dok izbrojite do tri, a zatim da ustane, okrene se i ponovi sve nekoliko puta. Pored toga što će mu biti zabavna, ova aktivnost razvojno će ga stimulisati. Zato je ne ograničavajte, već pustite dete da se saginje i vrti i nakon što vi završite s brisanjem.
Na kraju pozovite dete da se okrene prema vama i da malo raširi noge. Otvorite čistu pelenu i namestite je između njegovih nogu (pazite da prednji i zadnji deo budu na istoj visini). Odlepite jednu tračicu, a onda je blago zalepite (tek toliko da osigurate da pelena ne padne). Zatim odlepite i drugu, pa je čvrsto zalepite na prednji deo pelene. Na kraju jače zategnite prvu traku – i trčanje može početi.

Više saveta potražite u AKTUELNOM julsko- septembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 28!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

još iz kategorije