Motorički razvoj beba

 

Prvih dvanaest meseci bebinog života obeleženi su intenzivnim rastom i razvojem po strogo utvrđenom redosledu. Međutim, ne razvijaju se sva deca istim tempom, pa zato podatke iz ovog teksta ne treba uzeti „zdravo za gotovo“ već sa određenom rezervom, naročito kada je reč o periodu nakon šestog meseca. Većina beba podiže glavicu već s tri meseca, a ako ona tu veštinu savlada tek sa četiri, ne znači da zaostaje u razvoju. Neke bebe samostalno počinju da sede već sa šest meseci, prohodaju sa devet, dok neka deca puze sve do trinaestog meseca, jer se plaše da ne padnu. Bez obzira na ovakve razlike u savladavanju ključnih veština, i jedni i drugi se razvijaju u okvirima normalnog. Stoga, nikada nemojte da upoređujete svoju bebu sa ostalim, već pratite njen razvoj u okvirima njenih mogućnosti. Pre ili kasnije, sve bebe savladaju određene veštine, pa se zbog toga ne treba slepo pridržavati tabele razvoja. Poznavanje toka razvoja deteta služi da biste na vreme uočili određena velika odstupanja u razvoju (na primer, ako beba ni sa devet meseci ne pokušava da sedi), kao i da biste na vreme potražili savet lekara, što je veoma važno za zdravlje i pravilan rast i razvoj vašeg deteta.

1. MESEC

Spavalica

U prvom mesecu, većina beba spava 90% vremena, tako da ne treba da očekujete „senzacionalne“ pomake u njenom razvoju. Međutim, u položaju na stomačiću, većina refleksno okreće glavicu u stranu, kako bi oslobodila disajne puteve. Ruke i noge su joj savijene u laktovima i kolenima, a karlica odignuta od podloge zbog čega se bebina kolena nalaze ispod stomaka (ovo je, inače, položaj kakav je zauzimala dok je boravila u maminom stomaku). U položaju na leđima, beba najčešće okreće glavicu u desnu stranu. Šake su joj čvrsto stegnute, a krajem prvog meseca, većina beba na trenutak uspe da odigne glavicu od podloge. Krajem prvog meseca neke od njih uspevaju da fokusiraju pogled na mamino lice i da proizvode zvuke nalik grgoljanju.

2. MESEC

Još uvek spavalica

U položaju na stomačiću beba uspeva da odigne glavicu od podloge i da je zadrži tako desetak sekundi. Polako počinje da napušta fetalni položaj (onaj koji je zauzimala dok je bila u maminom stomaku), tako da su joj ručice i nožice manje savijene u laktovima i kolenima. U položaju na leđima pogledom prati igračku jarke boje, kao i lice koje se kreće. Šake su joj još uvek zatvorene, ali palac više nije „zarobljen“, već se nalazi izvan nje. U uzrastu od dva meseca beba počinje da „komunicira“ ispuštajući zvuke, najčešće „a“, „u“ i „e“.

3. MESEC

Smeško

U toku trećeg meseca, beba delimično uspeva da odigne grudni koš od podloge oslanjajući se na podlaktice. Nožice su sada skoro potpuno ispružene, a kolena blago savijena prema stomačiću. U položaju na leđima, glavicu okreće na jednu i drugu stranu, veselo reaguje kada ugleda igračku jarke boje i pruža ručice prema njoj. Šake više nisu zatvorene, a javlja se i prvi pravi smešak (grimase koje beba pravi u ranijem uzrastu uglavnom su refleksne radnje). Što se tiče razvoja „zvučnih signala“, u ovom uzrastu počinju da proizvode „rrr“ glasove.

4. MESEC

Gugutalica

U položaju na stomačiću, beba uspeva da podigne glavicu i grudni koš čvrsto se oslanjajući na laktove. U položaju na leđima, pogledom prati predmete ispred sebe i pokušava ga ih dohvati (nemojte da se plašite ako u tome ne supe jer koordinacija oka i ruke još nije potpunon uspostavljena). Stavlja igračke u usta, što ukazuje na prisutnost koordinacije „ruka-usta“. U uzrastu od četiri meseca, beba počinje da guče proizvodeći glasove „gu“ i „ga“, a kada je zagolicate, možete da očekujete i glasan smeh.

5. MESEC

„Plivač“

U položaju na stomačiću, beba se oslanja na poluotvorene šake s poluispruženim rukama u laktu. Prisutno je takozvano plivanje, kada beba istovremeno odiže i ručice i nožice od podloge i „balansira“ na stomaku savijajući leđa u luku. U ovom uzrastu, većina njih može da strpa nožni palac u usta, odnosno, trpa u usta sve što joj padne pod ruku. Ako joj se ponudi neki predmet, beba ga prihvata. Ukoliko joj stavite jastuke iza leđa, može da sedi, ali se većina veoma brzo prevali na stranu.

6. MESEC

„Prilepak“

U položaju na leđima, beba sama odiže glavu od podloge i pruža ruke prema mami, hvata svoja stopala i stavlja ih u usta. Ciljano hvata ponuđenu igračku i prebacuje je iz ruke u ruku. Ako joj se ponudi druga igračka, prvo će ispustiti prethodnu, pa će tek onda prihvatiti ponuđenu. U položaju na stomačiću, oslanja se na potpuno ispružene ruke i može sama da se okrene na leđa. Leđni mišići su malo očvrsnuli, pa se više ne prevaljuje na stranu, već uspeva da se zadrži u sedećem položaju. Međutim, još uvek ne može samostalno da sedi bez naslona. U ovom uzrastu, vaša beba može da razlikuje poznate od nepoznatih osoba. Neke bebe reaguju plačem na nepoznato lice, a neke se samo čvrsto priviju uz mamu.

7. MESEC

Snagator

Sa sedam meseci, beba se samostalno okreće iz položaja na leđima na stomačić i obrnuto. Uspeva da prenese i težinu na jednu ruku, dok joj je druga slobodna da njome može da hvata predmete. Dok leži na leđima, igra se svojim stopalima, što dokazuje prisutnost koordinacije između šaka i stopala. Igračke hvata prstima i ispruženim palcem bez dodirivanja dlana, a ako joj se pruži druga kocka, dok jednu već drži, prihvatiće je bez potrebe da prethodnu baci. U ovom uzrastu, većina beba ponavlja slogove „ba“, „da“ i „ka“ i uživa u igri „Gde je beba?“ (kada joj prebacite maramu preko lica, ona je ručicom skida i smeje se kada vas ponovo ugleda).

8. MESEC

Puzalica i brbljivica

Većina beba u osmom mesecu života može već samostalno da sedi potpuno ispravljenih leđa. Ukoliko želi da promeni položaj, neće se prevaliti na stranu, već će se dočekati na ruku, ispruženu na onu stranu na koju se naginje. Smeje se dok posmatra svoj lik u ogledalu, posmatra šta roditelji rade i obožava da se igra „žmurke“ (mama se sakrije iza naslona fotelje, a zatim se iznenada pojavi). Reakcija bebe je otprilike ovakva: kada mama „nestane“, ona se uozbilji i pogledom je traži, a kada se ponovo pojavi, bebino lice se ozari. Neke bebe u ovom uzrastu počinju da puze potrbuške, a većina njih počinje da „brblja“ udvajajući slogove „ba-ba“, „da-da“ i slično, tako da bake i dede s ponosom ističu kako je unuče prvo njih oslovilo.

9. MESEC

„LJuljalica“

U uzrastu od devet meseci, beba se „ljulja“ na dlanovima i kolenima i počinje da puzi četvoronoške (ali je guza još uvek „zalepljena“ za pete). Roditelji ovu fazu razvoja nazivaju „Šta je to?“ fazom, jer dete ne prestaje da upire kažiprstom u predmete tražeći odgovor na pitanje kako se koji predmet zove. Predmete uzima sa dva prsta (ne celom šakom) i lupa njima po podu. U stojećem stavu, ako ga pridržavate za ruke, dete stoji čvrsto celim stopalima na tlu.

10. MESEC

Zvrk

Pošto je postigla odgovarajuću koordinaciju pokreta ruku i nogu, beba sada može da puzi na dlanovima i kolenima. Neke bebe uspevaju da se pokreću samo prema napred, dok neke to mogu da učine i unatraške. Nožice su ojačale, pa beba sada može da stoji pridržavajući se za ogradicu kreveca. Namerno ispušta predmete na pod i čeka da ih majka podigne (bebe ovu igru obožavaju, a za mame je ovo odlična vežba). Sa punih deset meseci dete izgovara prvu reč sa konkretnim značenjem.

11. MESEC

Stojalica

Dete se samostalno podiže u stojeći položaj pridržavajući se jednom rukom za oslonac, dok drugom poseže za predmetom na podu. Uspeva da korača u mestu, a neka deca u ovom uzrastu već prave prve korake ka napred (poneke u stranu). Odaziva se kada ga neko pozove, kreće se prema njemu, pruža mu igračku i ume da ubaci kockice u kanticu. Na zabranu (obično je to samo povik „ne!“) reaguje prekidom određene aktivnosti.

12. MESEC

Hodalica

U uzrastu od godinu dana, dete pravi korake prema ka napred pridržavajući se za mamu jednom rukom. Međutim, većina dece ovog uzrasta prelazi u četvoronožni položaj ukoliko želi brzo da stigne do određenog cilja. Obično to čine velikom brzinom, pa ih je potrebno non-stop nadzirati da se ne bi dogodila nezgoda (beba ne zna gde počinje stepenište na primer, pa se često dešava da se skotrlja niz njega). Dok sedi za stolom, sposobno je da sakuplja mrvice sa stola, zna nazive nekolicine predmeta i ume da ih pokaže prstom. U proseku, dete staro godinu dana izgovara pet reči sa značenjem što označava početak intenzivnog razvoja govora.

Više o ovoj temi pročitajte u narednom broju Moje bebe, koji izlazi 25.08. U njemu ćete pronaći vežbe za podsticanje bebinog razvoja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije