25.04.2018 Moja Beba

Najbolji trik za miran san

Sigurno ste čuli za moć bele buke, koja služi smirivanju i uspavljivanju beba. A da li znate kako ona deluje i kako da je iskoristite na pravi način?

KAKO BELA BUKA POMAŽE

Pokušajte da zamislite kako je vaša beba čula okolinu dok je bila u stomaku i kako joj je zvučalo pumpanje vašeg srca. Pritom imajte u vidu da je ona sve vreme plutala u plodovoj vodi, da su joj uši bile pune tečnosti i da su to zapravo bili prilično nejasni tonovi. Upravo takav zvuk treba da joj puštate da bi se umirila i lakše zaspala.

Bela buka podrazumeva više frekvencija istog intenziteta koje se mešaju do te mere da se individualni zvuk ne može prepoznati i koje zajedno proizvode neku vrstu šuma. Ovo pozadinsko brujanje možemo lako da ignorišemo ili čak i ne primetimo koliko je nenametljivo. Koliko puta vam se desilo da ne obraćate pažnju na zvuk fena za kosu, talasa koji ritmično zapljuskuju obalu ili žagora glasova na većim skupovima.

Bilo da vaša beba lako utone u san ili su joj potrebne duge seanse uspavljivanja, bela buka će vam dobro doći. Prvo, nežni, dugotrajni i monotoni šum može je smiriti zahvaljujći čemu će ona mnogo brže zaspati. Koliko puta ste instinktivno koristili ”šššš” da bi ste je utešili? Zapravo je reč o zvuku sličnom onom koji proizvodi vaše srce pri pumpanju krvi čim ga čuje, beba se fokusira na njega i zaboravlja na svoje negodovanje.

Pored toga, ovakva buka dobro maskira neočekivane zvuke koji mogu probuditi dete poput zveckanja sudova, telefonskog zvona ili sirene automobila. Imajte na umu da bebi ne smeta količina buke, već nagla promena iznenadni jak zvuk i upravo njega najbolje pokriva pozadinski šum.

Bela buka je i odličan most između dva ciklusa sna. Ukoliko beba prelazi iz jednog u drugi ciklus i u tom trenutku neko povisi glas ili se upali alarm, verovatno će se probuditi iznenadna galama privući joj pažnju. Međutim, ako jednoličnim šumom uspete da kamuflirate ove jake zvuke, spavaće mnogo duže i probudiće se tek kad bude gladna ili joj nešto drugo zasmeta.

ŠEST PRAVILA BELE BUKE

1. VODITE RAČUNA DA NE BUDE PREGLASNO

Nivo zvuka na nekim uređajima može biti veoma glasan i zato vodite računa o tome da ga prilagodite tako da ne smeta bebinim osetljivim ušima. Ukoliko niste sigurni, zapitajte se da li je zvuk na nivou prijatnog zujanja ili se čuje kao avion koji preleće vašu kuću. Preporuka je da jačina zvuka ne prelazi 50 decibela, što odgovara normalnom razgovoru u kancelariji.

2. STAVITE UREĐAJE DALJE OD BEBE

Bilo da se radi o telefonu, laptopu, CD plejeru ili pravom uređaju (fenu za kosu, usisivaču…), uvek je bolje i sigurnije da ga stavite na drugi kraj sobe u odnosu na krevetić.

3. POLOŽITE GLAVU NA MESTO GDE ĆE BITI BEBINA GLAVICA, PUSTITE BELU BUKU I SLUŠAJTE

Šum koji čujete morao bi biti na nivou prijatnog, blagog zvuka, poput kiše ili tuša. Nikako ne sme biti toliko jak da se od njega ne može čuti nijedan drugi zvuk u kući. Dovoljno je da bude maska koja prigušuje ostale zvuke, poput neprekidnog, umirujućeg šuštanja.

4. PUSTITE JE SAMO UKOLIKO JE BEBA ZAISTA UMORNA

Bela buka je od velike pomoći. Ukoliko je budete koristili neodmereno, može se desiti da izgubi svoju efikasnost. Zato prvo dobro proverite da li je beba spremna za spavanje, promenite joj pelenu, nahranite je i počnite lagano da je ljuljuškate. Tek nakon što pokaže jasne znake umora, pustite joj belu buku.

5. UGASITE JE ODMAH NAKON ŠTO SE BEBA PROBUDI

Pored toga što ćete belu buku sačuvati samo za vreme spavanja, nećete maskirati dnevne zvukove koji deluju stimulativno na bebu kad je budna. Jedini izuzetak mogao bi biti period dana kad vaša beba ima problem s grčevima, a vi ne možete ni na koji drugi način da je utešite.

6. NOSITE IH SVUDA SA SOBOM

Snimite ih na neki prenosivi uređaj (poput telefona ili MP3 plejera), kako bi vam se uvek našli pri ruci, jer će beba očekivati da ih čuje svaki put kada ide na spavanje ma gde to bilo.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije