Naučite bebin govor tela

Pažljivim posmatranjem detetovih pokreta i pogleda možete shvatiti šta vam ono poručuje. Zato savladajte ovo važno gradivo.

Sigurno ste bezbroj puta poželeli da vaša beba može da vam kaže šta tačno želi. Verujte, ona svojim ponašanjem to i čini. Prema tvrdnjama eksperata za neverbalnu komunikaciju, od kada se rodi beba koristi sve načine kojima raspolaže da bi komunicirala s ukućanima. Ona ”razgovara“ celim svojim telom, tako što netremice gleda u vaše lice, pravi pokrete ustima, maše ručicama i nožicama… Na vama je samo da pravilno protumačite šta vam svojom neverbalnom komunikacijom poručuje. Zato proučite vodič koji smo vam pripremili – on će vam pomoći da razumete bebin govor tela.

Pogled koji kaže ”treba mi nežnost”

Čak i bebe koje su stare nakoliko sati instinktivno usmeravaju pogled u mamino lice. Ovaj urođeni refleks pomaže im da se povežu s majkom i na taj način one traže ljubav i pažnju. Dakle, kad beba prikuje pogled za vas, vreme je za nežnost.

Bebe između šest i deset nedelja života duže zadržavaju pogled na majčinom licu, a njihov pogled mnogo je izražajniji. Kad im se pokaže nova igračka, one podižu obrve ili šire okice, čime iskazuju zainteresovanost. Kad ne pokazuje isto interesovanje za pokazani predmet, koje je pokazala prvi put, znači da ga je zapamtila. Zato, pratite poglede svoje bebe i uživajte u ovakvim trenucima, jer oni su pokazatelj njenog razvoja i napretka.

Pročitajte i… Razgovarajte s bebom osmehom

Facijalna ekspresija otkriva šta se bebi dopada
Ako se pitate da li bi se vašoj bebi, recimo, dopalo da je golicate po tabanima, probajte to i pratite izraz njenog lica. Ultrazvučna tehnologija pokazala je da bebe menjaju i vežbaju facijalne izraze još tokom razvoja u maminom stomaku. Zato ne čudi što bebe čim se rode mogu da iskažu osnovne emocije ekspesijom lica i što svi njeni instinktivni izrazi, zapravo, imaju svoju svrhu.

Na primer, kada beba uči da jede, njen izraz za ”ne sviđa mi se” (ili gađenja) jeste izbacivanje hrane koja joj je u ustima, zatvaranje usta na prinošenje kašike i odmahivanje glavom. Ovi načini izražavanja emocija pomažu roditeljima da bolje razumeju šta beba voli, a šta ne voli. Studije pokazuju da su odrasli ljudi vrlo dobri ”u čitanju” ekspresija i da je to nešto sasvim prirodno, što se radi instiktivno. Zato verujte svojim instinktima.

I razmenjivanje osmeha vid je komunikacije
Prvi osmeh bebe jedan je od veličanstvenih trenutaka u životu roditelja, a on se obično javlja oko šeste nedelje života. Osmesi potiču iz primitivnog dela mozga i, budući da ne moraju da budu odraz bebinih osećanja u prvim nedeljama života, neće proći još mnogo vremena kada će zaista osmehivanjem početi da reaguje na ono što je videla ili čula. Negde u trećem mesecu života, beba počinje da koristi osmehe da bi privukla vašu pažnju i nežnost.

Kasnije, beba koristi osmehe za komunikaciju s vama na različite načine. Između osmog i desetog meseca života, bebe počinju da koriste ”osmehe prihvatanja“, kojima komuniciraju s odraslima tako što osmehujući se na neku igračku, a potom usmeravanjem pogleda ka odrasloj osobi, traže potvrdu da je nešto vredno pažnje. To je kao da vam kaže: ”Ovo je baš smešna igračka, zar ne?“ Beba će uživati ako pratite njen pogled i poklonite pažnju onome šta ona gleda. Uzmite taj predmet u ruke i igrajte se s njim i beba će biti najsrećnija na svetu! Kada usvoji ovaj vid komunikacije osmesima, neće proteći mnogo vremena dok ne počne ručicama da pokazuje ono što želi da i vi vidite.

Govor ručica
Između 8. i 12. meseca života, bebe kažiprstom počinju da pokazuju na stvari koje žele da primetite ili da im ih date u ruke. Na primer, to može da bude čaša iz koje pije vodu, ili kuca na ulici, zbog kojeg želi da podelite oduševljenje s njima. Način na koji vi reagujete na ovo pokazivanje kažiprstom može značajno da pomogne u razvoju govora. Brojna istraživanja pokazuju da usmeravanje pogleda na ono na šta vam beba ukazuje može da bude način da predvidite koje će biti njene prve izgovorene reči. Psiholozi su utvrdili i da je pokazivanje prstom prilično pouzdan pokazatelj razvoja vokabulara – reči koje će dete naučiti da izgovaraju.

Pročitajte i… Bliskost za ceo život

Dakle, kada vaša beba pokaže prstićem na nešto, pokažite interesovanje, upotrebite pravu reč za to i odmah je ponovite u nekoliko rečenica. Tako ćete joj pomoći da je brže usvoji. Možete reći: ”Pas! Da, kako je lep ovaj pas. I meni se jako sviđa ovaj čupavi pas”. Pokazivanje prstićem je znak da dete želi da sazna reč koja se koristi za ono što je videlo. U daljem razvoju, pokazivanje prstom će služiti kao pomoć da dete sklopi rečenicu. Ono će možda pokazati na vašu tašnu i reći: ”Mama.” Na ovaj način, mališan kombinuje verbalni i neverbalni oblik izražavanja. Možete mu pomoću u tome tako što ćete izgovoriti model prema kojem će naučiti da sklopi celu rečenicu. ”Da, to je mamina tašna.”

Ruke dole
Oko 12. meseca života, mališani počinju više da koriste ručice za komunikaciju. Dobro razumevanje govora gestovima nije teško ostvarivo, jer vi i vaše dete već dugo učite jedno od drugog ovu veštinu! Svi koristimo gestikulaciju u svakodnevnom životu i to se često dešava potpuno nesvesno. Bebe nisu iznimka u tome i one spontano počinju da koriste govor tela, koji je prirodna dopuna govoru i pomaže u boljem razumevanju. Kada počnete pažljvo da posmatrate svoje dete, shvatićete zapravo u kojoj meri ono već koristi govor tela u komunikaciji s vama.

Posmatrajte bebina usta
Da li vaša beba proizvodi različite zvukove ustima? To je uvodna faza u pravi govor. Pokušajte da joj odgovorite na isti način i videćete da ćete se odlično ”ispričati” s njom. Bez sposobnosti govora, beba jednostavno koristi ono što joj je priroda pružila u ovoj fazi života da bi komunicirala s vama.

7 načina za bolju komunikaciju sa bebom

Gledajte bebu u oči
Ne postoji bolji način da pokažete bebi da ste zainteresovani za ono što vam ”priča” od pogleda u oči. Engleski istraživači ustanovili su da direktan pogled u oči između roditelja i bebe sinhronizuje moždane talase kod obe strane, kao i da olakšava savladavanje komunikacije u kasnijem životu.

Pravite snimke razgovora
Zabeležite video-kamerom nekoliko razgovora s bebom, a onda ih analizirajte. Jednom s uključenim, a drugi put s isključenim, tonom. Tako ćete uočite sve neverbalne znakove koje vam beba upućuje.

Igrajte se u ogledalu
Sedite ispred većeg ogledala sa bebom u krilu. Pravite smešne grimase i obratite pažnju na to da li vas beba imitira. Ali i vi imitirajte sve grimase koje beba pravi, kako biste joj pokazali da je pratite u izražajima.

Pročitajte i… Mali signali koje vam šalje beba

Uvek reagujte
Svi znamo da su majke najzaposlenija bića na planeti. Ali čak i kada imate milion obaveza, ako mališan pokušava da komunicira s vama, prekinite sve što radite i pokažite mu da ga slušate. Spustite se do njegovog nivoa i pomno pratite šta vam priča.

Budite detektiv
Kada počnete da poklanjate punu pažnju neverbalnoj komunikaciji vaše bebe, shvatićete da je ona pravi maher u tome i rastumačićete značenje većine njenih pokreta. Zato zapisujte sve što radi, svaki njen pokret i gestikulaciju, kao i vaše tumačenje. Zahvaljujući tome, brzo ćete shvatiti šta znači povlačenja ušne resice, trljanje okica itd.

Poljubac za pozdrav
Oko devetog meseca života, beba počinje da shvata gestikulaciju rukama, pa je u ovom periodu treba učiti kako da pošalje poljubac ručicom. Ponavljajte ovu radnju svakog dana, ali u smislenim situacijama, npr. kada pozdravljate tatu koji ide na posao ili baku koja kreće kući. Vrlo brzo počeće da šalje poljupce na zahtev.

Mahanje ručicama
Kada vam se čini da beba maše ručicama zato što želi da izrazi uzbuđenje, ona zapravo želi da komunicira s vama. Obratite pažnju na nju i ona će biti oduševljena.

Praćenje pomaže
Provodila sam dosta vremena posmatrajući govor tela moje kćerkice, a posebno sam obraćala pažnju na zvuke i pokrete koje je ponavljala. Sada znam da pući usta kada joj je dosadno, podiže ručice u vazduh kada želi da je uzmem, a mrda guzom kada želi da joj pomognem da hoda“, Tamara Z., 32, mama jedanaestomesečne Hane

Više ovakvih tekstova naći ćete u AKTUELNOM broju magazina Mama&beba!

Novi broj potražite na kioscima 5. marta!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Foto: Thinkstock, Getty

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije