09.05.2011 Moja Beba

Navikavanje na nošu

Kada i kako će vaša beba reći „pa-pa“ pelenama i konačno početi da piški kao „velika“, zavisi, pre svega, od nje same, ali i od načina na koji je nagovarate da pređe na nošu…

Skidanje pelena jedan je od najvećih koraka u životu vaše bebe. Ukoliko ona već sa nepunih godinu dana želi da bude „kao velika“ i iskaže želju da koristi toalet, jer se u pelenama više ne oseća najudobnije – imate sreće! Ali, postoje i deca kojima je za to potrebno više vremena. Ako vaša beba spada u takve, ni tada nemate razloga za brigu – mnogi mališani proslave i treći rođendan u pelenama. Ono što je važno, i na šta morate da obratite pažnju, jesu znaci koje beba pokazuje kada je spremna da skine pelene. Najvažnije je da je ne terate da pređe na upotrebu noše ili toaletne šolje, pre nego što ona sama ne pokaže interesovanje.

Strah od „velikog toaleta“
Često se dešava da se beba plaši „velikog toaleta“. Iz njene perspektive, toaletna šolja je velika „rupa“ u kojoj stvari nestaju, a ispušta i zastrašujuće zvuke kada se povuče voda. Zbog toga je bolje prvo naviknuti bebu na upotrebu noše, pa tek onda, polako i strpljivo, na toalet. Međutim, ako pokušate da privolite dete da obavlja nuždu na noši, ne očekujte da će sve ići glatko i da neće biti „incidenata“ – to je normalna pojava, jer mališan tek uči da kontroliše ono što je do tada bez problema mogao da obavi kad god je (i gde je) hteo.

Kada je vaša beba spremna za nošu?
Beba najčešće želi da koristi nošu između 18. i 24. meseca. Ukoliko je vaše dete mlađe, a već pokazuje spremnost da započne sa „noša treningom“, spadate u srećne majke. Ipak, većina dece spremna je za ovu promenu tek nakon navršenih 18 meseci. Da biste bili sigurni da je vaše dete spremno da učini taj korak, obratite pažnju na pokazatelje u nastavku teksta.

Test za određivanje spremnosti za nošu
Zaokružite odgovore koji se odnose na vaše dete. Ako ste zaokružili šest i više tvrdnji, vaše dete je spremno da skine pelene i pređe na nošu. U protivnom, sačekajte još malo!
1. Beba ume da hoda i sama da sedi.
2. Obavlja nuždu u prilično pravilnim razmacima.
3. Ume sama da svuče i navuče pantalonice.
4. Interesuje se za toaletne navike starijih (voli da vas gleda kada idete u toalet, želi da i ona nosi gaćice…).
5. Pravi „kaki mi se, piški mi se“ izraz lica.
6. Razume šta znače reči „kakiti“ i „piškiti“.
7. Ume da izvrši jednostavne naredbe kao što su: „Idi i donesi igračku“.
8. Ne voli da bude u prljavim pelenama.
9. Pelene su joj suve bar tri-četiri sata.
10. Ne protivi se odlasku u toalet.

Mama „trener“, a beba „takmičar“

Kada zaključite da je vaša beba spremna za izlazak iz pelena, noša-trening može da počne. Ukoliko naiđete na probleme na početku, evo kako da svom detetu korišćenje noše ili toaleta za velike (ukoliko ste kupili specijalni dodatak za sedište namenjen deci) učinite interesantnim.

* Da bi beba shvatila čemu služe te „nove sprave“, pomozite joj tako što ćete joj pokazati šta se radi kada se sedne na nošu – ispraznite u nju sadržaj pelene i pokažite detetu kako se kasnije i noša isprazni u „veliki toalet“, a posle toga se povuče i voda. Vodu može i ono samo da povuče, ako se ne plaši zvukova koje proizvodi vodokotlić.
* Mališani vole šarene stvari, pa svoje dete možete da nagradite tako što ćete zalepiti nalepnicu na ogledalo u kupatilu svaki put kada obavi nuždu u nošu. Kada sakupi pet nalepnica, sledi nagrada! Primera radi, kupite nekoliko jeftinih igračkica, pa dozvolite svom mezimčetu da po obavljenom „poslu“ uzme jednu.

* Ukoliko ste se odlučili za bebi-dasku za toalet, poslužite se ovim trikom: kupite nekoliko flašica raznih prehrambenih boja, pa ih sipajte u vodokotlić. Kada dete obavi nuždu i nakon toga povučete vodu, oduševiće se kada vidi vodu crvene, plave ili narandžaste boje.

* Nikada nemojte da grdite dete ako mu se dogodila „nezgoda“ te se upiškilo ili ukakilo u gaće (pelene). Njemu je, kao i svakome ko uči nešto novo, potrebno određeno vreme da savlada novu veštinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije